Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Alopecia este o cadere temporara, partiala sau generala a parului. (a nu se confunda cu calvitia, care este definitiva). Caderea parului poate fi provocata de seboree, boli infectioase, in care temperatura a crescut peste 39°, dupa anumite socuri, in anumite stari insotite de slabiciunea organismului (leucemii, cancer, diabet), imbolnaviri ale pielii capului (pelada, micoze, foliculite profunde, lupus eritematos), dupa Rőntgenterapie, prin spalatul prea des cu sapunuri alcaline, vopsiri dese, avitaminoze, etc. Inozitolul (vitamina din complexul B), vitaminele B6 au rol esential in cresterea parului si in prevenirea cheliei. Bogate in inozitol sunt: citricele, nucile, arahidele, polenul (deci si mierea), iar pe langa acestea si in alte specii de fructe.
Dieta: - 5-7 zile, cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata, cu 1,5 - 2 litri de infuzie de musetel, timp de 5-7 zile.
In continuare dieta crudivora, bogata in enzime, auxoni, complex vitaminic, recomandandu-se in special: suc de orz verde, varza, patrunjel, grau incoltit, tarate, citrice, polen, miere, nuci. Pe langa aceste se mai adauga si suc de lucerna, morcovi si laptuca in cantitati egale timp de 30 de zile. Acestea intaresc parul.
Baia vitala de 2 ori pe zi a cate 25 de minute.
Baia de abur a capului de 3 ori pe saptamana, cate 15 minute.
Dusuri alternante (20-40°) cateva minute.
Introducerea capului, pentru cateva secunde, intr-un vas cu apa calda, apoi in altul cu apa rece, de mai multe ori la rand, in fiecare dimineata, dupa care parul va fi frectionat la baza cu varful degetului.
Se pot face:
Decoct din tarate de grau (150 g la 500 ml de apa). Se fierbe 5 minute dupa care se toarna in apa pregatita pentru spalarea capului. Previne formarea matretei si grabeste cresterea parului.
Se spala si se clateste parul cu radacina de scaieti (turta babei) apoi cu apa. Amestecul se prepara astfel: 100 g de radacini uscate, se tin o zi in 5 litri apa rece si a doua zi se fierb 5-6 minute.
Decoct de radacina de lipan (30 g) + urzici (30 g) + laptuci (30 g). Acestea se amesteca si se fierb intr-un litru de apa, timp de 15 minute.
Se mai poate clati parul cu decoct de iedera.
Pe langa decocturile mentionate se mai pot face si frictii zilnice ale pielii capului cu decoct de coada soricelului, care se prepara astfel: 50 g de planta maruntita, fiarta intr-un litru de apa 10 minute.
Frictii ale pielii capului, de 5-6 ori pe zi, cu otet de mere.
Frictii zilnice cu suc de creson (nasturel), usturoi si lamaie.
Frictii cu tinctura din 200 g ardei iute, macerat 7 zile in 100 ml alcool. Se fac puternice si de 1-2 ori pe saptamana.
Se poate frictiona pielea capului, seara, timp de 10 zile cu ulei de masline.
Se poate pune o casca cu ceapa maruntita (50 g), usturoi - mujdei (30 g), tataneasa razuita (50 g) si un ou batut. Se amesteca si se aplica pe cap acoperindu-s apoi cu o panza. Se pastreaza in timpul noptii, iar dimineata se spala parul. Este util si ca remediu pentru matreata.
Sampon pentru par din produse naturale: 1 kg rostopasca, 1 kg urzica, 1 kg brusture (cu tot cu radacina), frunze de nuc si frunze de mesteacan. Se taie marunt toate plantele si radacinile si se pun la fiert cu 5 litri de apa in clocote mici, timp de o ora. Se strecoara prin tifon adaugand 300 g de sapun de casa. Se amesteca bine, pastrand apoi compozitia obtinuta la loc intunecos si rece.
Tinctura din frunze proaspete de merisor (60 g), rozmarin (60 g) puse la macerat 14 zile intr-un litru de alcool de 60° . Se agita zilnic. Se strecoara si se fac frictii ale pielii capului de 2 ori pe zi.
Frictia capului cu infuzie de busuioc (150 frunze proaspete la 1 litru apa , infuzat 20 de minute ).
Tinctura din 100 g de urzica ( radacina), 100 g brustur (radacina) , 200 ml alcool de 40°-70°. Se macereaza amestecul 14 zile.
Se spala parul cu decoct de brusture, cimbrisor, cimbru, coada calului, urzica, salvie, frunza de nuc , hamei, frunze de mesteacan.
Perieri zilnice, energice cu perie din par natural.
Exerciti de gimnastica de tip lumanarea (Se sta in cap 30 de secunde - 1 minut).
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate