Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» ANTIHISTAMINICE


ANTIHISTAMINICE


ANTIHISTAMINICE

Medicamentele antihistaminice sau antagonistii H1 au structuri chimice diferite: amine, eteri bazici, derivati piperazinici, fenotiazine etc. Dintre acestia amintim: clorfeniramin. Clorpiramina( nilfan), clorfenoxamina, clemastin( tavegyl), cinarizina, prometazina( romergan).

Histamina este o substanta endogena care produce efectele pe care agentii H1 trebuie sa le blocheze. Ea este un medicament antialergic si ia nastere din histidina absorbita din intestin si trecuta in circulatie, este inmagazinata sub forma inactiva legata de heparina. Ea este eliberata in soc anafilactic sau diferite alergii produse de factori fizici( arsuri, iradieri) sau chimici( medicamente, toxine).

Histamina exercita urmatoarele actiuni:

contractia muschilor netezi mai ales intestinali si bronhici

stimuleaza secretia gastrica mai putin pancreatice, bronsice si salivare

dilatarea capilarelor ce determina congestia tegumentelor, producerea hTA

cresterea permeabilitatii capilare cu formare de edeme

Intoxicatia cu histamina se produce prin supradozare, este asemanatoare socului anafilactic si alergic si se manifesta prin congestia tegumentelor, cresterea temperaturii cutanate, hTA, tulburari digestive, cefalee, gust metalic in gura.



Se produce " Triada Lewis": roseata, edem, papula( se produce la administrarea intradermica a 0,5 g histamina in scopul de a depista un fond alergic la o persoana).

Etiologia intoxicatiei: intoxicatii acute prin supradozare, administrari accidentale sau in scop de suicid.

Toxicocinetica: se absoarbe usor dupa ingerare, se distribuie in toate tesuturile. Se metabolizeaza rapid in ficat si se elimina ca metaboliti.

Actiunea toxica: efecte asemanatoare otravirii cu atropina, produc fenomene teratogene, au efecte anestezice locale. Copii sunt mult mai sensibili.

Simptomatologie

in intoxicatia acuta: somnolenta, dezorientare, halucinatii, delir, coma

in intoxicatia cronica: efecte la nivelul SNC si efecte anticolinergice ce se materializeaza prin pupile dilatate, tahicardie, uscaciunea gurii, hipertermie, retentie urinara.

Tratament: ca antidot se administreaza fizostigmina





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate