Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
EFECTELE MASAJULUI
Efectele circulatorii: Se evidentiaza la nivelurile capilar, venos si limfatic. De exemplu, manevrele de efleuraj sprijina, stimuleaza circulatia venoasa de intoarcere, cea superficiala, usurand astfel munca inimii. Asociind la aceasta manevra blanda unele manevre mai puternice, cum sunt presiunile, se actioneaza si asupra circulatiei venoase de intoarcere profunda, cu efect folosit in patologia venoasa. in ceea ce priveste circulatia limfatica, anumite proceduri (ex. - efleurajul mai energic, alunecari profunde pe membre, frictiunile) activeaza circulatia limfei in sens centripet, combatand astfel staza limfatica. De retinut ca anumite proceduri de masaj (efleuraj, frictiuni, etc.) induc, local, o secretie histamina si acetilcolina care vor produce o vasodilatatie periferica, locala (hiperemia pielii), ceea ce exprima o activare circulatorie cu consecinte metabolice la care intervin si alte mecanisme (nervoase, hormonale, etc.).
Efectele musculare Rezultate ca urmare a
aplicarii anumitor manevre de masaj (framantatul, tapotamentul, etc.)
pe cale mecanica (directa) si reflexa (indirecta)
si care activeaza circulatia din muschi, stimuleaza
cresterea agentilor nutritivi si in acelasi timp
favorizeaza eliminarea unor cataboliti nocivi, in special la sportivi
(acid lactic, peroxizi lipidici, etc.); de asemenea, se stimuleaza
elasticitatea si forta de contractie a fibrelor musculare.
Manevrele usoare (efleurajul) au efecte linistitoare, decontractante
asupra muschilor, mai ales cand masajul foloseste unele unguente
relaxante (crema relaxanta Decontractil, etc.)
Efectele metabolice: Sunt urmarea unor proceduri stimulative (baterea sau tapotamentul, vibratiile energice, etc.) care activeaza metabolismul astfel: mobilizeaza grasimile din stratul celular subcutanat, contribuind la arderea acestora si scaderea tesutului subcutanat in exces. Prin activarea circulatiei locale se induce un aport crescut de oxigen, fosfati, glucoza, trigliceride, acizi grasi liberi si alti nutrienti, in special la nivel muscular, contribuind astfel la cresterea eficientei mecanice, mai ales la nivel muscular. Tot prin efecte metabolice si intr-o mai mica masura prin stimularea secretiei sudorale (ca urmare a deschiderii porilor glandelor sudoripare), masajul favorizeaza eliminarea unor cataboliti de uzura, nocivi pentru organism (acid lactic, uree, creatinina, acid uric, peroxizi lipidici, etc.).
Efecte reflexe: Multa vreme s-a acordat atentie efectelor mecanice ale masajului si mult mai tarziu a fost pusa in evidenta actiunea reflexa a masajului, a unor proceduri (ex. efleurajul, vibratiile fine) care excita receptorii pielii si in acest fel informeaza anumiti centri nervosi, care la randul lor declanseaza reactii de raspuns la nivelul unor organe si tesuturi. Pentru realizarea acestui efect, manevra de masaj (netezirea) se executa bland un timp mai indelungat, ceea ce va provoca o linistire a sistemului nervos central si o relaxare a musculaturii scheletice, pe cai reflexe (aferente-eferente). Asocierea acestor proceduri de masaj cu gheata (masaj cu gheata) diminueaza senzatiile dureroase posttraumatice, prin vosoconstrictia periferica pe ca o induce, si diminuarea temperaturii locale, ceea ce provoaca o veritabila anestezie locala. Tot prin mecanisme reflexe masajul influenteaza favorabil si sfera endocrinometabolica, efectele depinzand de manevrele folosite, de ritmul si intensitatea lor, dar si de reactivitatea individuala. Se intelege ca prin aceste efecte, ca si prin efectul mecanic direct, masajul contribuie efectiv la mentinerea calitatii epidermului.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate