Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
EVALUAREA PSIHOMOTRICITATII
Asa cum am mai subliniat, initierea unui program de recuperare, de terapie educationala trebuie sa fie precedat de o evaluare. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in cazul psiho-motricitatii cand trebuie sa fie evaluate achizitiile psiho-motrice de care dispune copilul la un moment dat. Un instru-ment consacrat in acest sens este testul Ozeretski-Guilmain si inventarul de abilitati motorii si psihomotorii cuprins in Ghidul Portage pentru invatare timpurie.
Prezentam in continuare aceste instrumente de evaluare (I. Musu, 1999, pag. 230-237).
CUPRINDE 5 CAPITOLE :
I. Coordonarea dinamica a mainilor.
II. Coordonarea dinamica generala.
III. Echilibrul (coordonarea statica).
IV. Rapiditatea.
V. Orientarea in spatiu (dreapta-stanga).
Testul cuprinde probe ce vizeaza comportamente motorii proprii copiilor normali intre 4 si 11 ani. Pentru educatorii din scolile speciale aceste probe pot constitui obiective operationale cuprinse in programele educational-terapeutice si in acelasi timp pot sugera tipuri specifice de activitate.
Dam in continuare numai descrierea probelor, fara modul de cotare si cuantificare .
Acest inventar de abilitati, oferit de Ghidul Portage, poate fi usor identificat de catre orice persoana ce se ocupa cu cresterea si educarea copiilor. Pentru educatorii din scolile speciale, ghidul poate constitui atat un instrument de evaluare a achizitiilor motrice ale elevilor la intrarea in scoala, cat si un model de proiectare a programelor individuale de recu-perare.
Pentru evaluarea evolutiei copilului in diverse directii comportamentale, I. Chiriac si A. M. Chitu (1983, pag. 51-63) propun urmatoarea grila de evaluare:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate