Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Infarctul cerebral.
l INFARCTUL (RAMOLISMENTUL) CEREBRAL
l = ischemia de teritorii arteriale terminale superf /profunde (art. silviana)
mai putin frecv este atins si teritoriul arterei trunchiului cerebral apoi artera pedunculilor cerebrali, artera talamogeniculata sau art talamopedunculata.
l Etiopatogenie: oprirea ciculatiei apare datorita spasmelor pe artere cu ateroscleroza (deobicei pe placile de aterom ulcerate clinic cauza poate fi ictusul apopleptic.
l Evolutie:
l - necroza de coag. apare pt o scurta perioada è f. rar surprinsa ca o zona dura; continutul bogat in lipoizi favorizeaza lichefierea cu transformarea substantei nervoase intr-o magma albicioasa sau ramolisment cerebral.
l - ramolirea este complexa si cuprinde 3 etape:
l - ramolisment alb - masa albicioasa care ulterior e invadata de sange - ramolism rosu - apare in zona de necroza unde exista hipoxie si ph acid (capilarele devin permeabile pentru hematii; sangele se amesteca cu detritusul ramolit de culoare albicioasa).
- ramolisment galben - aceasta zona capata culoarea galbena pe seama dezintegrarii sangelui in hemosiderina =>fagocitata de macrofage = corpi granulosi (sunt celule rotunjite care provin din celulele gliale la care prelungirile s-au fragmentat-plasmexodendrioza-capatand proprietati macrofagice; au aspect spumos cu picaturi fine de grasime, provenite din dezintegrarea hematiilor si a tecilor de mielina si de prezenta pigmentului feruginos; corpii granulosi se pot deplasa pe tecile perivasculare)
Forme particulare la copii:
porencefalie - defineste cavitati chistice la nivelul substantei albe, secundare unei pierderi de substanta mai ales la nic cortex cerebral.
hidrancefalie - este o pierdere de substanta a emisferelor cerebrale care sunt aproape in totalitate netede iar diferitele straturi nu mai sunt individualizate.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate