Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Lupinomicotoxicoza


Lupinomicotoxicoza


Lupinomicotoxicoza

Este produsa de o micotoxina (FENOPSINA) elaborata de micetul saprofit Phenopsis leptostremiformis care se dezvolta pe plantele furajere, printre care si lupinul si porumbul.

Boala este frecvent intalnita la ovine, dar poate fi diagnosticata si la bovine, suine si cabaline.

Patogenie

Micotoxina are actiune hepatotoxica (cirogena) si eritrotoxica.

Simptomatologia

Forma acuta: are o evolutie rapida si un sfarsit letal. Simptomele apar dupa 2-14 zile de la furajarea cu lupin - inapetenta, icter, slabire.

In formele subacuta si cronica simptomele sunt identice si impresioneaza starea depresiva. Leziunile hepatice determina uneori aparitia fotodermatozei. Se semnaleaza pareza si paraplegie.

Tablou morfopatologic

Steatoza si fibroza hepatica, icterul generalizat, nefroza, degenerescenta miocardica, sideroza splenica si renala.



Diagnostic

Se stabileste pe baza anamnezei (consum de lupin mucegait), examenului clinic (prezenta icterului generalizat), examenului micologic si micotoxicologic.

Tratament

Tratament specific nu exista, motiv pentru care masurile profilactice sunt foarte importante - introducerea lupinului in furajare numai dupa un examen micologic si micotoxicologic.

In intoxicatiile acute, dupa indepartarea furajului de la consum si evacuarea continutului tubului digestiv (purgativ uleios) se va recurge la tratamentul simptomatic





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate