Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
MASAJUL AROMOTERAPEUTIC
Masajul aromoterapeutic reprezinta o forma de tratament din cadrul aromoterapiei, aromoterapie ce isi are radacinile in perioada antica a istoriei.
Exista izvoare istorice ce relateaza despre aceasta tehnica terapeutica si care
atesta folosirea uleiurilor volatile in Egiptul antic,
Principiul subtil ce sta la baza vindecarii prin aromoterapie si implicit prin masajul aromoterapeutic e dat de principiul rezonantei.Astfel cu ajutorul uleiului volatil prin mirosul, gustul, culoarea si energiile subtile aferente acesteia se va introduce in fiinta bolnava, stari benefice opuse celei de boala si va aduce fiinta respectiva la o stare de armonie si sanatate. Telul masajului aromoterapeutic este de a incuraja penetrarea uleiului volatil utilizat si de a creea starea de relaxare respectiv starea de sanatate in fiinta care este masata.
Masajul va stimula circulatia sangelui si a limfei si va accelera eliminarea toxinelor din corp.
Masajul aromoterapeutic poate fi considerat si ca o forma preventiva a medicinei, de realizare a unei corecte functionari a organismului in general si a sistemului nervos in particular.
O parte importanta in cadrul masajului aromoterapeutic o constituie unguenti si lubrefianti, de aceea in continuare vom discuta despre acestia.
1. UNGUIENTI SI LUBREFIANTI
In cele mai multe cazuri masajul trebuie facut utilizand lubrefianti sau unguenti ori alte remedii pentru a evita frecarile. Nimic nu este mai neplacut decat frecarea foarte tare a pielii, ducand in cele din urma la iritarea acesteia.
Manipularea pielii trebuie facuta cu crema, uleiuri, balsam, praf de talc si in unele masaje terapeutice chiar otet, alcool, etc.
Alegerea uneia dintre acestea se face de catre maseor in functie de natura si temperatura pielii, de afectiunea de care sufera pacientul in cazul masajului terapeutic precum si de ceea ce este disponibil.
Alegerea preparatelor pentru masaj se va face cu mult discernamant, dupa ce se va cunoaste foarte bine continutul lor si efectele substantelor care le contin.Se prefera cele care nu se altereaza in timp si care nu au o influenta vatamatoare asupra organismului.
In cazul in care prezinta stari patologice iar masajul are rol terapeutic, sfatul terapeutului experimentat este obligtoriu. In general se folosesc uleiuri vegetale.
CREMELE acestea pot fi utilizate in masaj, dar nu sunt potrivite pentru suprafete acoperite de par. Dar cremele cu baza naturala simple sunt cele mai bune pentru masaj. Cele care contin parfumuri sintetice pot cauza iritarea tesutului si reactii alergice cu roseala si stranuturi.
PRAFUL DE TALC talcul este un excelent lubrefiant uscat si este folosit pentru masarea unei suprafete mici, fiind ideal in situatiile unde nu este convenabil sa se foloseasca alt lubrefiant. Talcul nu este parfumat si acesta este preferabil pentru ca parfumurile sintetice in praf pot irita pielea. Ca si cremele si praful de talc nu este indicat sa se utilizeze pe suprafetele acoperite de par pentru ca ataca radacina parului si provoaca mancarimea pielii.
ALCOOLUL Se obtine prin distilare, fie din prune fie din cereale: grau, porumb, cartofi. Cu spirtul in care s-a dizolvat sare de bucatarie, se fac frectii si masaje in cazuri de raceala.
ULEIURI NATURALE Uleiurile naturale se folosesc atat in lubrefiere cat si in scop terapeutic. Uleiurile utilizate in masaj sunt fie uleiuri vegetale fie uleiuri minerale, totusi cele vegetale sunt cele mai preferate de catre maseori deoarece sunt mai usor absorbite de piele continand si vitamine.
Uleiurile vegetale care se afla in magazine si care se folosesc in masaj sunt uleiuri alimentre precum si uleiuri volatile. Uleiurile alimentare cum sunt: uleiul de floarea soarelui, ulei de soia precum si cel de masline, pot constitui dupa preferinta celui care maseaza "baza" pentru uleiurile volatile.
Proprietatile de a nu avea miros precum si de a patrunde usor in piele fac din uleiurile de mai sus o baza ideala pentru uleiurile volatile.
2. ULEIURI VOLATILE
MUSETELUL antiinflamator si antialergic. Linistitor si calmant. Acest ulei poate usura durerile musculare si pentru tratarea insomniei.
GRAPEFRUIT luminos, innobilator - uleiul citric are proprietati afrodisiace. El este un excelent remediu pentru celulita. Se foloseste cu efect rapid in cazul depresiilor respectiv in stimularea activitatii mentale.
LAVANDA este un tonic sedativ, muscular cu actiune normalizatoare, analgezica si antiseptica. El este excelent in dureri si dupa eforturi fizice si poate fi adaugat impreuna cu apa si folosit ca ulei de masaj.
MENTA este remediul in afectiunile digestive, stari de greata si migrene. Are caracteristici racoritoare.
CIMBRUL - Un puternic antiseptic. Utilizat in uleiul de baie cimbrul poate alina durerile musculare.
In masajul aromoterpeutic se poate folosi si un amestec de mai multe uleiuri volatile cu conditia ca acestea sa fie realizate in functie de nevoile psihice si emotionale ale persoanei care va fi masata.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate