Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
HIPERTENSIUNEA RENO-VASCULARA
Cea mai frecventa cauza a ischemiei renale este stenoza arterei renale, alte etiologii posibile fiind: compresiunile extrinseci ale arterei renale, cicatricele renale din pielonefrita cronica, urmate de leziuni ischemice, perinefrita constrictiva, polichistoza renala, uropatia obstructiva cu hidronefroza, ischemia din glomerulonefritele acute sau cronice, nefroangiosclerozele.
Arteriografia renala este examenul uzual radiologic in evidentierea stenozelor arteriale. Se observa micsorarea calibrului arterei renale, eventual si dilatarea poststenotica. Stenoza poate fi situata pe oricare portiune a arterei. In timpul nefrografic se vede un rinichi mic, cu contur regulat (cand ischemia e totala) sau cu boseluri si ancose, in caz de ischemie partiala sau infarct renal. In cayuri selectate, se poate face dilatare percutana a arterei cu sonda cu balonas.
La urografia i.v., rinichiul ischemic se prezinta prin: intarzierea unilaterala a excretiei, insotita sau nu de 'imagine prea frumoasa'; diminuarea secretiei substantei de contrast sau rinichi mut, nesecretant, dar cu aspect morfologic normal al sistemului pielo-calicial la pielografia ascendenta; scaderea cu peste 1 cm in toate diametrele a rinichiului ischemic; contur neregulat, cu ancose in dreptul infarctului renal.
Ecografia abdominala asociata cu Doppler vascular color pe vasele renale in hil este o metoda neinvaziva, comoda, sensibila si specifica in diagnosticarea hipertensiunii reno-vasculare, fiind deseori, examinarea de prima intentie utilizata.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate