Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» OSTEOARTRITA TUBERCULOASA


OSTEOARTRITA TUBERCULOASA


OSTEOARTRITA TUBERCULOASA

Localizarea osteoarticulara a TBC este secundara si se produce prin diseminarea hematogena a unei tuberculoze pulmonare. Focarul initial epifizar se extinde la cartilajul articular si capsula. Semnele radiologice apar la 2-3 luni dupa debutul clinic al bolii:

Osteoporoza difuza care se extinde la o mare parte a osului respectiv

Zone de osteoliza de dimensiuni variabile, uneori afectand o mare parte a osului, cu contur difuz, neregulat



Pensarea spatiului articular

Partile moi din jurul focarului TBC sunt voalate si tumefiate

Este faza acuta de tuberculoza osoasa. In faza de evolutie, decalcificarea se accentueaza, se extinde si la oasele vecine, corticala oaselor se subtieaza, oasele devin transparente (au fost numite oase de sticla). Osteoliza se extinde, unele oase isi pierd forma si contururile, se taseaza, se produce distrugerea unor segmente osoase si chiar disparitia unor oase.

Fig. 327 Osteoliza TBC

Fig. 328 Anchiloza osoasa

In faza de vindecare, reapare treptat structura osului, se produce o recalcificare, oasele sunt osteosclerozate, deformate cu anchiloze.

Tuberculoza coloanei vertebrale (morbul lui Pott).

Localizarea este mai frecventa la nivelul coloanei toracale, mai rar la nivelul coloanei lombare si cervicale, deobicei ea afecteaza doua sau trei vertebre.

Semnele radiologice constau in:

Osteoporoza care este mai greu decelabila datorita suprapunerii tesutului pulmonar

Zone de osteoliza la nivelul platourilor vertebrale de dimensiuni uneori reduse, alteori interesand o mare parte din corpul vertebral

Pensarea spatiului articular

Fig. 329 Reprezentarea schematica a TBC vertebral

Fig. 330 Tasarea corpilor vertebrali

Vertebrele osteolizate se taseaza sub greutatea organismului predominant anterior, producandu-se o cifoza in unghi ascutit.

Pe radiografia de fata, se observa, paravertebral bilateral, o opacitate de intensitatea partilor moi, cu aspect de fus - fusul pottic - data de abcesul rece care poate fuza uneori pana la nivel inghinal

In evolutie, discurile vertebrale dispar, vertebrele, mai mult sau mai putin prabusite, se unesc intre ele determinand un bloc vertebral. Numarul vertebrelor ce formeaza un bloc se poate determina numarand apofizele transverse (pe radiografia de fata) sau arcurile vertebrale si apofizele spinoase (pe radiografia de profil).

Tuberculoza coxo-femurala (coxalgie), este mai frecventa la copii si adolescenti. Radiologic, apare decalcificarea capului femural si a cavitatii cotiloide, ingustarea spatiului articular. Trabeculele osoase sunt sterse, la copii nucleul epifizar al capului este ceva mai mare de partea bolnava intrucat toxina tbc excita, la inceput, cresterea lui.

In perioada de stare, capul femural este partial osteolizat, diafiza este subtire, decalcificata, la fel ca si acetabulul. Spatiul articular este ingustat, contururile osoase sunt sterse, neregulate. Partile moi sunt mult tumefiate. In perioada de reparatie se produce anchiloza osoasa care, radiologic, se caracterizeaza prin disparitia totala sau partiala a spatiului articular asociata cu formarea unor travee osoase care unesc osul coxal cu capul femural luand un aspect asemanator cu "ploaia la orizont". Alte localizari ale tuberculozei sunt la genunchi, cot, umar.

Fig. 331 Coxalgia

O forma atipica de TBC osteoarticular este "spina ventosa" - se intalneste predominant la copii, se localizeaza la diafiza falangelor, metacarpienelor sau metatarsienelor; se produce o reactie periostala puternica si osul pare suflat.

Fig. 332 Spina ventosa





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate