Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Suspensiile farmaceutice


Suspensiile farmaceutice


Suspensiile farmaceutice

SUSPENSII


Suspensiile farmaceutice sunt preparate farm.care contin subst.solide insolubile, dispersate in apa sau ulei. In general, suspens.farm. pot fi considerate sisteme eterogene constit.din doua faze: una interna dispesata -formata din una sau mai multe subst.insolubile, si una externa continua -lichida, semifluida, moale sau solida.

Obisnuit insa, in literatura farmac.sunt socotite suspensii numai preparatele in care faza externa  este lichida, apoasa sau uleioasa si care sunt suficient de fluide pt.a putea fi reomogenizate prin agitare.



Farmacoopele nu prevad medicam.oficinale sub forma de suspensii.

Suspensiile se prepara atat in farmacie cat si in industrie deoarece aceste preparate prezinta importante avantaje:

- sub forma de suspensii se pot administra medicam.insolubile sau putin solubile in solventii uzuali, prescrise in conc.mari;

- favorizeaza mascarea gustului neplacut al unor subst.medicam.prin administr.unui derivat insolubil;

- prin prepararea unei suspensii in locul unei solutii se asigura stabilitatea chimica a unor medicam. (penicil-procaina, de ex.suspendata in apa este mult mai solub.decat penicil)

- permit administr.usoara a unor medicam (obisnuit conditionate in forme farmac. solide: pulberi, comprim, drajeuri) destinate copiilor, cand sub forma de suspensi dozarea in functie de varsta se face mai corect si administr.este mai comoda);

- prin prepararea unei suspensii antr-un vehicul adecvat se asigura o resorbtie intarziata a unor medicam.care sub fomra de solutii prezinta o resorbtie si o eliminare prea rapida.


Clasificare suspensiilor

Suspens.farmac.se pot clasifica dependent de calea de administr.in suspensii pt.uz oral, parenteral si extern.

Suspensii pt.uz intern

Formularea suspens.administrate pt.uz intern include pe langa principii active si vehicul (apa distilata sau diverse solutii apoase, hidroalcoolice, uleiuri) componente cu diferite roluri: coloizi protectori, edulcoranti, aromatizanti, conservanti.

Rareori subst.active se suspenda intr-un sirop de zaharoza sau intr-un vehicul simplu. In mod obisnuit se adauga agenti se suspensie care au rolul de a mari vascozitatea fazei externe si de a reduce tensiunea interfaciala solid-lichid, asigurand astfel stabilitatea fizica a preparatelor.

Ca edulcoranti se folosesc sorbitolul sau zaharoza in conc.de 20-25%. In cazul in care acest procent nu contribuie la indulcire suficienta se poate adauga un procent de 0,05-0,1 zaharina.

Subst.acidifiante se utilizeaza pt.marirea potentialului de stabilitate si mai rar pt. ameliorarea gustului.

Aromatizarea suspens.de uz intern de realizeaza cu esenta de fructe, de vanilie, ciocolata, esenta de menta.

In ceea ce priveste conservarea, suspen.prezinta particularit.neintalnite la solutii. Astfel, parabenii, acidul benzoic si sarurile sale, clorbutanolul si compusii de amoniu cuaternal folositi in mod obisnuit ca antiseptici interactioneaza cu agentii tensioactivi.


Suspensii pt.uz parenteral

In asemenea suspensii in care subst.activa variaza in mod normal de la 0,5-5% se impune prezenta unui agent de suspensie care sa evite aglomerarea particulelor, aderarea lor de peretii recipientului. Particulele de subst.insolubila trebuie sa aiba o forma cat mai apropiata de cea sferica si o marime medie de10 microni.

Ca agenti de suspensie se pot folosi, dupa caz, tweenuri, colesterol, metilceluloza. Ca vehicul se foloseste in general apa sau ulei.

Suspensii pt.uz extern

Obtinute frecvent in farmacie, necesita in general dispersarea unor conc.ridicate de subst.active (10-20% si chiar mai mult). Ca vehicul se pot folosi diverse lichide, solutii, mucilagii, emulsii.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate