Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
TRAUMATISME OCULARE
Traumatismele oculare pot fi: - PLAGI
- CONTUZII
- CORPI STRAINI
- ARSURI
PLAGI - in toate plagile oculoorbitare trebuie facuta profilaxia tetanosului prin administrare ATPA.
Plagi palpebrale - orice agent vulnerant care agreseaza ochiul intalnaste in calea sa intai pleoapa si eventual conjunctiva. Simpla plaga a pielii pleoapelor necesita spalare abundenta, indepartarea resturilor de corpi straini (daca exista), urmata de sutura plagii cu conservarea fragmentelor de piele pentru a evita cicatrici vicioase. Daca plaga palpebrala este paralela cu bordul ciliar, sutura ei va fi simpla; daca plaga este verticala, sutura se face in trei planuri: tarsai, muscular, cutanat cu fire separate.
Daca plaga intereseaza caile lacrimale se va face protezare canaliculara.
Plagile pleoapelor pot fi insotite de interesarea peretilor orbitari, de paralizii oculomotorii sau de cointeresarea globului ocular.
Traumatisme orbitare - survin in contextul unor accidente severe care pot ameninta chiar viata si sunt frecvent asociate cu traumatisme maxilofaciale.
Traumatismele orbitare se pot insoti de fracturi ale peretilor orbitari.
Tomografia orbitara precizeaza diagnosticul in cazurile incerte.
Traumatismele orbitare pot fi insotite de:
- scaderea AV
- diplopie
- exoftalmie
- ptoza palpebrala
- emfizem subcutanat (indica fractura peretilor cu interesarea sinusurilor).
- hipoestezie infraorbitara (indica fractura planseului orbitar cu interesarea ramurei infraorbitare a trigemenului).
Plagi conjunctivale pot fi asociate cu o plaga palpebrala penetranta sau apar izolate. Ele nu sunt o problema, sututa fiind simpla, de multe ori nu este necesara. O plaga conjunctivala poate ascunde insa o plaga sclerala penetranta, fapt ce impune explorarea cu atentie a unei plagi conjunctivale inainte de a trece la sutura.
Plagi corneene - unica sau multipla, liniara sau anfractuoasa, plaga corneeana poate fi nepenetranta sau perforanta.
Plaga corneeana nepenetranta este benigna, ea intereseaza corneea pana la descemet. Acest tip de plaga nu trebuie suturata, vindecarea facandu-se spontan.
Plagile corneene nepenetrante trebuie deosebite de plagile corneene perforante coaptate spontan prin testul Seidel la biomicroscop - se va instila o picatura din solutia de fluoressceina si daca plaga este penetranta va apare dilutia colorantului (cu decolorare progresiva a fluoresceinei) prin UA care iese din CA prin plaga - test Seidel pozitiv.
Plagile nepenetrante ale corneei - Seidel negativ.
Tratamentul plagilor nepenetrante este medical si necesita:
- tratament de combatere a edemului
- epitelizante
- cicloplegice
- antiinflamatorii
- pansament steril
- la nevoie aplicarea unei lentile de contact
Vindecarea se va face prin cicatrice liniara fara afectarea vederii.
Plagile corneene perforante intereseaza toata grosimea corneei (cu perforarea descemetului) si pot fi insotite de scurgerea UA dupa evacuarea CA. Daca agresiunea este mai violenta, iar plaga este larga structurile profunde - iris, corp ciliar, cristalin, vitros, pot fi afectate sau pot hernia si inclava in buzele plagii.
Uneori plaga perforanta se poate suprainfecta in contextul traumatismului ocular.
Imediat dupa traumatismul perforant, pacientul are o durere vie oculara, senzatie de lichid caldut pe obraz in momentul scurgerii UA, lacrimare abundenta, fotofobie, scaderea vederii.
Obiectiv se evidentiaza plaga corneeana cu camera anterioara micsorata sau absenta, hipotonie oculara, hernierea sau inclavarea irisului, mase cristaliniene, vitros. Irisul inclavat are o culoare inchisa, pupila este deformata, camera anterioara poate contine sange (hifema) sau pot fi diverse leziuni ale cristalinului.
Un astfel de bolnav are o urgenta oftalmologica majora.
La locul accidentului se va efectua primul ajutor constand in instilarea de solutii dezinfectante, pansament steril, profilaxia tetanosului.
Bolnavul va fi indrumat catre un serviciu oftalmologic chirurgical unde se va efectua tratamentul chirurgical al plagii.
Daca este necesar se va efectua radiografie de orbita pentru evidentierea si localizarea unor eventuali corpi straini.
Tratamentul medical al plagii corneene consta in :
spalarea abundenta a sacului conjunctival cu ser fiziologic, BSS pentru indepartarea unor eventuali corpi straini
dezinfectie oculara atenta
la nevoie antibioterapie local si general.
Tratamentul chirurgical este esential pentru rezolvarea plagii perforante corneene si trebuie efectuat numai sub microscop operator, cat mai repede dupa accident.
Interventia chirurgicala in plaga corneeana perforanta consta in:
sutura plagii corneene cu fire separate 10/0 monofilament sau sutura tip surjet, margine la margine folosind limbul ca reper de aliniere. Sutura se va efectua cu CA formata de vascoelastic.
repunerea irisului (cu ajutorul vascoelasticului) sau rezectia irisului herniat in functie de calitatea anatomica a irisului si vechimea plagii. Daca plaga este mai veche de 12 ore sau irisul pare neviabil sau contaminat acesta se va rezeca.
excizia si indepartarea vitrosului herniat, daca hialoida anterioara a fost rupta, pana la curatirea totala a CA.
refacerea CA pentru a evita contactul intre endoteliu si vitros. Refacerea CA se face prin paracenteza la distanta de locul plagii prin injectare de vascoelastic.
daca exista endoftalmie se va efectua vitrectomie si administrarea sistemica de antibiotice
se vor extrage de urgenta corpii straini, daca exista
Plagile sclerale se produc mai frecvent in portiunea sclerala anterioara acoperita de conjunctiva.
Plagile sclerale penetrante pot fi:
superficiale in care se evidentiaza culoarea neagra a uveii - acest tip de plagi raman necomplicate
profunde in care pot hernia coroida, retina, vitros
Plagile sclerale se pot complica cu hemoragie vitreana si infectiwe cu abces vitrean.
Tratamentul chirurgical al plagilor sclerale se face prin sutura cu fire separate in U, aplicandu-se in vecinatatea suturii puncte de criocoagulare pentru profilaxia decolarii de retina.
Plagile corneosclerale pot fi uneori foarte grave pentru ca pot fi intinse afectand structuri multiple ale globului ocular: iris, corp ciliar, unghi iridocorneean, coroida, retina. Plaga din regiunea corpului ciliar se poate complica cu oftalmie simpatica.
Plagile biperforante sunt suspectate in conditiile unei hipotonii importante oculare. Dupa sutura chirurgicala corecta a plagii corneene, sau dupa evidentierea pa radiografie a unui corp strain care a perforat polul anterior al ochiului, dar care este localizat posterior de peretele scleral, se va evidentia cea de-a doua plaga, plaga sclerala si se va face sutura chirurgicala.
Prognosticul plagilor perforante oculare este rezervat prin complicatiile si sechelele care pot apare.
Complicatiile plagilor oculare pot fi:
CORPII STRAINI
Corpii straini conjunctivali si corneeni reprezinta o urgenta oftalmologica frecventa. Aceasta localizare corneoconjunctivala a corpului strain este benigna, dar simptomatologia subiectiva este agresiva manifestata prin: senzatie de corp strain, lacrimare, fotofobie. Factorii ce pot influenta gravitatea corpilor straini corneoconjunctivali sunt: profunzimea localizarii lor in grosimea corneei, natura, vechimea, numarul lor si infectia pe care o pot determina.
Unii corpi straini vegetali pot contamina cu fungi.
Corpi straini metalici pot produce un infiltrat stromal prin oxidare locala sau infectioasa, in cazurile grave putand apare chiar uveita anterioara cu hipopion.
Dupa evidentierea corpilor straini corneoconjunctivali se va face extractia lor la biomicroscop dupa anestezie topica cu indepartarea inelului de rugina (daca exista). Grosimea corneei in centru fiind mai mica decat in periferie, extractia corpilor straini din centrul corneei are un risc mai ridicat de perforatie corneeana, ceea ce necesita manevre blande, dar sigure.
Dupa extractia corpilor straini se instileaza dezinfectante, epitelizante, midriatice si pansament local. La nevoie se pot administra antiinflamatorii local si general.
Corpii straini intraoculari
Orice plaga oculara prezinta suspiciunea de CSIO.
In caz de suspiciune de corp strain in ochi este necesara radiografia pentru evidentierea prezentei corpului strain si localizarea acestuia.
Localizarea corpului strain in interiorul globului ocularseste in functie de forta cu care acesta a fost proiectat, corpul strain putandu-se localiza in orice portiune a globului ocular.
Unici sau multipli, corpii straini pot fi metalici (fier, aluminiu, cupru, plumb), nemetalici (organici, lemn), anorganici (piatra, sticla).
Corpii straini intraoculari pot ramane inerti sau pot antrena reactii iritative.
Efectele corpilor straini intraoculari sunt legate: compozitia, viteza de patrundere, localizare, durata cat raman intraocular, numar, dimensiuni, traiect de penetrare.
Evidentierea corpului strain si localizarea sa se face prin examene radiologice pentru corpi straini radioopaci: radiografie simpla, fata, profil, Comberg si ecografie.
Complicatiile precoce ale unui corp strain intraocular sunt:
iridococlita, uveita posttraumatica
cataracta traumatica
glaucom secundar
hifema
hemoragie intravitreana
infectia oculara dupa CSIO este complicatia cea mai frecventa; depinde de septicitatea corpului strain si necesita antibioterapie de urgenta.
Infectia oculara se manifesta prin:
Tyndal pozitiv
hipopion
abces in vitros
Panoftalmia - infectia purulenta a ochiului este o complicatie extrem de grava care uneori nu poate ficontrolata de antibioterapie masiva generala si locala si necesita evisceratia globului ocular.
Complicatiile tardive ale CSIO sunt legate de sideroza si calcoza.
sideroza este produsa prin oxidarea corpilor straini de fier, corpi straini intraoculari vechi, neglijati sau necunoscuti. Se complica cu impregnarea tesuturilor cu compusi de oxidare ai fierului, cataracta, hipertonie intraoculara, DR. Alteratiile oculare precoce pot fi reversibile prin extractia corpului strain.
calcoza este un produs de oxidatie al corpilor straini de cupru, bronz, alama, vechi sau necunoscuti. Se caracterizeaza prin culoarea verzuie a irisului, inel verde la periferia corneei - Kayser - Fleisher, cataracta verzuie in floare de turnesol.
Gravitatea siderozei si calcozei, impune cercetarea sistemica a prezentei de corp strain in ochi in toate traumatismele oculare cu suspiciune de CSIO si extragerea de urgenta a acestuia.
Orice CSIO este o urgenta medico-chirurgicala oftalmologica.
Tratamentul medical necesita antibioterapie locala si generala cu spectru larg sau asocieri de antibiotice.
Pentru corpii straini metalici - fier, cupru - descoperite tardiv sau inextirpabili se vor administra substante chelatoare - EDTA, penicilamina - pentru a preveni metaloza.
Tratamentul chirurgical necesita extractia corpilor straini obligatoriu, rapid pentru corpul strain oxidabil (corpul strain de sticla poate fi lasat pe loc).
Corpii straini intraorbitari - pot ajunge in orbita traversand transfixiant globul ocular prin plaga biperforanta sau mergand razant cu globul ocular prin plaga palpebrala.
Corpii straini orbitari pot migra prin tesutul celulo-grasos si pot da episoade de celulita orbitara sau abcese septice orbitare care pot fistuliza. Tratamentul localizarii orbitare a corpului strain este chirurgical, dar uneori poate fi dificil.
CONTUZII OCULARE
Modificarile patologice oculare in cadrul contuziilor se produc prin comprimarea si decomprimarea rapida a continutului globului ocular si miscarea acestora anteroposterior cu revenirea lor la pozitie normala sub actiunea agentului contuziv. In impact unele din structuri isi pastreaza situatia normala.
Contuzia de pol anterior - sindromul Frenkel
o continutul camerei anterioare se poate modifica cu tulburari de transparenta a umorului apos cu efect Tyndal pozitiv sau prezenta de sange - hifema in rupturi ale vaselor iriene sau de corp ciliar
o modificarile de profunzime ale camerei anterioare sunt: CA inegala sau mai profunda - sunt produse de modificarea de pozitie a cristalinului cu luxatia sau subluxatia sa
o rupturi stromale
o ruptura a sfincterului irian insotita de midriaza fixa prin paralizia sfincterului pupilar
o rupturi radiare ale irisului care determina apariria unor coloboame iriene
o iridodializa care este dezinsertia radacinei irisului de corpul ciliar care pot determina diplopii monoculare, hifema
Contuzii de pol posterior - pot produce dezordini anatomice si functionale grave descoperite uneori tardiv.
Vitrosul poate prezenta:
Retina poate fi sediul unor modificari variate:
Maculopatiile au diverse aspecte anatomoclinice:
Coroida poate fi sediul unor hemoragii coroidiene, a unor accidente ischemice coroidiene care genereaza leziuni degenerative cu sau fara neovascularizatie.
Rupturile coroidiene pot apare in polul posterior si inconjura concentric discul optic.
ARSURILE OCULARE
Arsurile oculare sunt produse de agenti fizici: arsuri termice, electrice, actinice, agenti chimici: baze, acizi, prin radiatii ionizante, laser, frig.
Arsurile oculare genereaza fenomene fiziopatologice complexe, secventiale, iar in cele chimice (baze) pot fi reactii in cascada, care pot fi active la 6 luni dupa impactul chimic.
Arsurile oculare pot interesa pleoapele, conjunctiva, corneea si secundar structurile oculare.
Dupa gravitatea lor arsurile oculare sunt:
Subiectiv pacientul prezinta:
- dureri oculare reduse
- lacrimare
- fotofobie
Obiectiv:
- tegumentele pleoapelor sunt congestionate
- conjunctiva hiperemiata
- corneea dezepitelizata
- nu apare opacifiere corneeana sau ischemie a limbului
Prognosticul este excelent cu vindecare completa.
Subiectiv:
- dureri oculare mai intense
- lacrimare
- fotofobie
- scaderea acuitatii vizuale
Obiectiv:
- congestie palpebrala
- edem palpebral
- chemozis conjunctival cu zone de necroza
- dezepitelizare corneana
- edem cornean cu pliuri descemetice
- detaliile irisului pot fi vizibile
- ischemia limbului cuprinde mai putin de 1/3
Prognosticul ocular este bun, producandu-se reepitelizare precoce si recuperare lenta a claritatii stromei.
Subiectiv:
- durere oculara intensa
- lacrimare
- fotofobie
- scadere importanta a vederii
Obiectiv:
- zone intinse de necroza palpebrala si conjunctivala
- edem si ulceratii corneene
- opacifiere ccorneana importanta care nu permite evidentierea detaliilor iriene
- reactie inflamatorie a irisului si corpului ciliar
- ischemie limbica 1/3-1/2.
Prognosticul este rezervat.
Obiectiv
- corneea este opaca
- irisul si pupila nu se disting
- ischemia afecteaza mai mult de jumatate din suprafata limbului fiind insotita de necroza a sclerei si conjunctivei proximale cu afectarea segmentului anterior si a intregii suprafete oculare.
Arsurile de gradul III, IV sunt caracterizate de lipsa sau minima reepitelizare.
Vindecarea in arsuri se poate face diferentiat in functie de gravitatea arsurii:
vindecare epiteliala - care corespunde gradului I are drept rezultat reepitelizare completa.
reepitelizare diferentiata in arsuri de gradul II cu refacere completa a epiteliului in unele sectoare si defecte de epitelizare cu sau fara panus in alte sectoare.
vindecare cu panus fibrovascular corespunzatoare arsurilor de gradul III.
vindecare cu ulceratie corneana aseptica corespunzatoare arsurilor de gradul IV cu lipsa de epiteliu la nivelul corneei si conjunctivei proximale paralel cu ischemie si necroza conjunctivala si limbica. Datorita afectarii segmentului anterior se poate produce necroza corneana, membrane retrocorneene, sinechii periferice, cataracta, glaucom, hipotonii oculare.
Arsurile cu substante alcaline (BAZE)
Arsurile cu baze - soda caustica, hidroxid de sodiu - dau o arsura extrem de grava pentru ca exercita actiune in profunzimea tesuturilor deci procesul patologic se extinde spre camera anterioara, iris, cristalin. Aceasta actiune este mai putin brutala decat a acizilor dar este mai lenta, mai durabila, mai periculoasa - produce necroza prin lichefiere.
Alcalii distrug epitaliul si patrund in stroma, avand o penetranta intraoculara mai mare decat acizii.
Hidroxidul (OH) alcalilor formeaza saruri cu acizii grasi, componenti ai membranelor celulare, producand distrugere si moarte celulara, in timp ce cationul este responsabil de patrunderea progresiva in structurile profunde oculare. In functie de gradul de penetrare se pot produce distrugeri la nivelul conjunctivei si a celor cinci straturi ale corneei, epiteliul cristalinian, episclera, iris, corp ciliar (amoniacul patrunde imediat in CA, hidroxidul de sodiu in 3-5 minute).
Arsurile cu acizi
Arsurile cu acizi - acid sulfuric, azotic, clorhidric - produc coagularea proteinelor la suprafata tesutului lezat din care rezulta o penetrabilitate redusa a substantei caustice.
Arsurile cu acizi provoaca o penetrare mai scazuta a acidului in ochi, anionul provocand denaturarea si precipitarea proteinelor din epiteliul cornean si stroma superficiala, precipitare care functioneaza ca o bariera impotriva avansarii leziunilor in structurile din profunzime si limiteaza distrugerile oculare ulterioare.
Precipitarea proteinelor ofera aspectul caracteristic de "sticla mata" al epiteliului in arsurile cu acizi.
Se produc necroze ale tesutului conjunctival care genereaza si intretin inflamatia oculara care intarzie regenerarea tisulara.
Sechelele distrugerilor severe ale conjunctivei include tulburari de film lacrimal prin afectarea celulelor mucoase, cicatrizari conjunctivale cu simblefaronsi entropion.
Tratamentul unei arsuri trebuie sa realizeze:
neutralizarea agentului caustic
calmarea durerilor si sedarea bolnavului
prevenirea infectiilor oculare
restabilirea transparentei corneene si a integritatii fundurilor de sac conjunctivale si a pleoapelor
Prognosticul arsurilor chimice este in functie de:
proprietatile fizico-chimice ale agentului nociv
intensitatea si durata contactului dintre agentul nociv si ochi
rapiditatea instituirii tratamentului
In faza initiala terapia imediataare drept obiectiv indepartarea agentului chimic de pe suprafata ochilui prin spalare abundenta manuala a ochiului si a fundurilor de sac conjunctivale timp de 15-30 minute cu: ser fiziologic, bicarbonat, solutie Ringer, solutiesalina normala.
In arsurile cu baze, pleoapele trebuie ridicate pentru a cauta si a indeparta cu o pensa fragmentele de material chimic restante la nivelul fundurilor de sac.
Debridarea este indepartarea epiteliului cornean necrotic si este necesara pentru a permite reepitelizarea normala, indiferent de gradul afectarii chimice.
In arsurile grave cu necroza conjunctivala, debridarea este absolut necesara pentru indepartarea unui posibil focar de inflamatie continua, generat de materialul caustic restant.
Paracenteza are un beneficiu incert.
Tratamentul arsurilor chimice este:
In stadiul de urgenta:
spalare imediata la locul accidentului abundenta cu apa, ser fiziologic
transport de urgenta al bolnavului intr-un serviciu de specialitate
inlaturarea resturilor de substanta chimica solida de la nivelul corneei, conjunctivei, fundurilor de sac
administrarea antidotului specific (bicarbonat de sodiu 2% pentru acizi, acid acetic 1-2% pentru baze, ser fiziologic pentru nitrat de argint).
administrarea de midriatice si cicloplegice
administrare local si general de antibiotice
In perioada de stare:
controlul procesului inflamator se face prin:
- medicatia corticosteroida reduce infiltrarea celulelor inflamatorii si stabilizeaza membranele lizozomale si cele citoplasmatice ale leucocitelor PMN. Corticosteroizii intervin in refacerea stromala actionand asupra migrarii keratocitelor in aria afectata si asupra sintezei de colagen. Acestea permit refacerea tisulara si impiedica aparitia ulceratiei corneene.
Succesul in folosirea medicatiei corticosteroide este reprezentat de optimizarea efectelor antiinflamatorii in primele 7-10 zile. Ulterior tratamentul cortizonic trebuie urmat paralel cu urmarirea semnelor de subtiere corneana si la nevoie inlocuirea corticoizilor prin medicatie anabolizanta.
- medicatia anabolizanta - steroizii progestativi au potential antiiflamator mai redus fata de corticoizi. Dupa 10-14 zile, MEDROXIPROGESTERONUL administrat sistemic, local, subconjunctival, are capacitatea de a inhiba neovascularizatia fiind util in reabilitarea vederii in stadiile tardive.
- antiinflamatorii non-steroidiene (AINS) - Indometacin topic , Diclofenac sunt inhibitori ai leucocitelor PMN, reduc eficient inflamatia. AINS sunt un substituent eficace sau un adjuvant al medicatiei corticosteroide in prima saptamana posttrauma, dar au si efect anabolizant dupa prima saptamana. AINS au efecte aditive medicatiei corticoide alaturi de care asigura tratamentul de baza in arsurile oculare.
controlul HIO prin acetazolamida
prevenirea infectiei
instilarea de midriatice, cicloplegice
vasodilatatoare local
anticoagulante - heparina
debridarea fundurilor de sac si aplicarea de bureti de colagen pentru a reduce inflamatia si pentru a preveni aparitia simblefaronului
foarte rar interventie chirurgicala "la cald" prin plastii de mucoasa bucala, keratoplastii
lacrimi artificiale cand arsura survine pe un sindrom preexistent de keratoconjunctivita
lentile de contact terapeutice ajuta regenerarea si adeziunea epiteliu/stroma
factorul de crestere epidermala (EGF) si fibronectina ar favoriza procesul de reepitelizare
administrarea de stimulatori ai proceselor reparatorii corneene: acid ascorbic, riboflavina inhibitori de colagenaza (L-cisteina, penicilamina), EDTA, tetraciclina ar fi eficienta in reducerea activitatii colagenazelor si a incidentei ulceratiei corneene in arsurile cu alcali cu facilitarea reepitelizarii
Tratamentul complicatiilor si al sechelelor se va face la 6 luni - 1 an de la accident, efectuandu-se plastii palpebrale si conjunctivale, keratoplastie, keratofacoproteza.
OCHIUL ROSU
Trebuie considerat urgenta oculara.
Poate fi: ochi rosu dureros sau nedureros.
Diagnosticul pozitiv necesita examenul atent al ochiului si al regiunii palpebrale efectuandu-se bilateral si comparativ.
Examenul ocular : semne functionale
acuitatea vizuala normala sau scazuta
durere oculara, senzatie de corp strain
fotofobie si lacrimare
Examenul biomicroscopic
- Conjunctiva:
hiperemia conjunctivala difuza, omogena a conjunctivei bulbare si palpebrale evoca o conjunctivita
vasodilatatia conjunctivei bulbare cu cerc pericheratic orienteaza spre: cheratita, iridociclita, glaucom acut cu unghi ingust
roseata conjunctivala uniforma localizata intr-un sector al conjunctivei bulbare - hemoragie subconjunctivala
zona de vasodilatatie a vaselor episclerale centrata pe un punct galben inconjurata de o roseata a conjunctivei bulbare = episclerita
- Corneea:
corp strain sau plaga
ulceratii corneene, cheratita punctata superficiala, ulceratii dendritice herpetice
- Pupila:
mioza = reactie inflamatorie
midriaza areflexica = glaucom acut
- Tensiunea oculara:
foarte crescuta in glaucom
Ochiul rosu se insoteste de durere importanta si scadere mare de AV in: glaucom acut, cheratite si iridociclite.
Ochiul rosu dureros insotit de AV putin scazuta: in cheratoconjunctivita.
Ochiul rosu nedureros cu AV pastrata: in hemoragia subconjunctivala.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate