Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
TUMORILE GASTRICE
TUMORILE BENIGNE
POLIPII
Polipii adenomatosi cu localizare gastrica se intalnesc mai rar ca cei cu localizare colica.
Ei pot fi unici sau multiplii. Se malignizeaza intr-un numar apreciabil de cazuri, de aceea polipoza este considerata stare precanceroasa.
Polipii inflamatori se aseamana cu cei adenomatosi, examenul anatomopatologic fiind cel care precizeaza diagnosticul.
Imagistic, polipii apar ca formatiuni rotunde de dimensiuni variabile, bine delimitate, legate de peretele gastric printr-un pedicol mai lung care ii confera mobilitate, sau mai larg si scurt (polip sesil)-fig.192. Cand se afla in antrul prepiloric, polipul poate prolaba in bulbul duodenal.
Fig. 192 Polipoza gastrica
Fig. 193 Multiple imagini lacunare-leziuni benigne
La examenul baritat, polipul poate produce o imagine lacunara cu pedicol de dimensiuni diferite (devine evident de la dimensiuni peste 0,5 cm), omogena, mobila.
Fig. 194 Polip gastric gigant
LEIOMIOMUL
Leiomiomul provine din stratul muscular al stomacului. El se dezvolta predominant in afara peretelui gastric, mucoasa ramanand mult timp intacta.
NEUROFIBROAMELE
Au ca punct de plecare fibrele nervoase din peretele gastric. Schwanomul se formeaza din teaca neuronala Schwan.
Imagistic, ele realizeaza o imagine lacunara, bine delimitata (fig. 195). Uneori, tumora se exulcereaza astfel incit apare nisa, de obicei, in centrul tumorii realizand imaginea in roata de automobil.
Fig. 195 Neurofibromul
Ca simptom clinic poate apare si in acest caz hemoragia.
TUMORILE GASTRICE MALIGNE
CARCINOAMELE SAU ADENOCARCINOAMELE GASTRICE - produc modificari imagistice variabile, corespunzatoare tipului anatomo -patologic al tumorii.
CARCINOAMELE VEGETANTE- se dezvolta ca mase tumorale in interiorul lumenului gastric.
Fig. 196 Reprezentarea schematica a tumorilor gastrice
Fig. 197 Cancer gastric la nivelul fornixului, respective antral
Expresia radiologica a acestui tip de tumora este lacuna care are un contur neregulat, cu imagini de semiton. Jonctiunea cu peretele normal este distincta si formeaza un unghi ascutit. Leziunea poate fi mica, dar poate ajunge la dimensiuni mari putand cuprinde 1/3 -2/3 din stomac. Pliurile mucoasei gastrice sunt intrerupte la nivelul leziunii, iar peretele este rigid. Tumora se poate localiza oriunde la nivelul stomacului, dar de cele mai multe ori prefera regiunea antrala.
Fig. 198 Cancer la nivelul corpului gastric
Fig. 199 Cancer masiv gastric
O atentie deosebita trebuie acordata regiunii cardiotuberozitare. Cand tumora se dezvolta circular, determina o stenoza gastrica.
CARCINOMUL INFILTRATIV
In aceasta forma, procesul incepe in submucoasa si musculara, mucoasa ramanand un timp indelungat intacta.
Initial, procesul este limitat la o zona mica a peretelui. Aceasta zona este rigida, nu participa la peristaltica, undele ajung la extremitatea ei proximala si se continua la extremitatea distala. Ea poate prezenta miscari de basculare, fiind asemanata cu miscarea unei scanduri pe valuri.
Cand procesul cuprinde circular peretele gastric, lumenul se stenozeaza stomacul devenind bilocular (fig.200). Zona de stenoza este axiala, contururile sunt netede, regulate, rigide, pliurile mucoase sunt infiltrate.
Fig. 200 Infiltratia gastrica
Fig. 201 Cancer infiltrativ gastric-corp gastric, respectiv antral (aspect de linita plastica)
In forme mai avansate, infiltratia poate cuprinde o regiune gastrica mai extinsa cum ar fi regiunea antrului piloric sau a fornixului. In acest caz, observam o ingustare a regiunii interesate, rigiditatea peretelui gastric, absenta undelor peristaltice. Trecerea spre regiunea sanatoasa se face gradual.
In formele mai avansate, se produce infiltrarea peretelui intregului stomac realizandu-se schirul gastric sau linita plastica maligna. Stomacul este mult micsorat, tubular (microgastrie), volumul gastric este redus, peretii rigizi, pliurile infiltrative, undele peristaltice sunt absente. Infiltratia sfincterelor le mentine destinse astfel incat evacuarea gastrica este accelerata.
In aceasta forma biopsia stomacului este echivoca.
CARCINOM ULCERATIV
Ulceratia se poate produce intr-o leziune vegetanta cand se observa un plus de substanta mare, cu contur neregulat intr-o lacuna, sau intr-o ingrosare prin infiltratie a peretelui.
Nisa maligna (fig. 203) prezinta o serie de caracteristici care o diferentiaza de cea benigna. In cazurile in care aceasta nu se poate face, biopsia este deosebit de utila.
Fig. 202 Reprezentarea schematica a nisei maligne
Fig. 203 Nisa maligna-nisa in lacuna
Calcificarile in tumori se produc in leiomiom si adenocarcinoamele mucinoase.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate