Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
VIROZELE CUTANATE
Cele mai frecvente virusuri implicate sunt virusurile ADN: HHV tip I, tip II, VVZ, CMV, virusul Epstein-Barr, papiloma virusurile si pox virusurile.
Dintre virusurile ARN se intalnesc HIV si enterovirusuri (coxsackie, ECHO).
Alte virusuri care mai pot determina afectiuni cutanate sunt virusurile hepatitice, virusul rujeolei, rubeolei.
HERPES SIMPLEX
Este o epidermoneuroviroza contagioasa foarte frecventa. Exista doua tipuri:
- tipul 1: afecteaza jumatatea superioara a corpului si se transmite prin contact direct cu leziunea si saliva purtatorilor sanatosi;
- tipul 2: afecteaza regiunea genitala si se transmite prin contact sexual, sau in timpul nasterii de la mama la fat.
Prevalenta tipului 1 atinge 80% din populatie, iar a tipului 2 de la 15 la 30%, din care 70% este prezent la homosexuali.
Manifestari clinice:
- gingivostomatita herpetica - apare la copiii intre 6 luni si 5 ani: pe mucoasa bucala eritem, buchete de vezicule care se rup usor si lasa eroziuni; semne generale: febra, cefalee, sialoree;
- herpes genital primar - prima infectie apare la 6-7 zile de la contactul infectant - la barbati poate interesa glandul, preputul si teaca penisului: eritem, vezicule care se rup rapid si duc la eroziuni policiclice; la femeie: vulvovaginita acuta, dureroasa, mucoasa edematiata, cu vezicule si eroziuni, sd. Febril si stare generala alterata;
- herpes cutanat primar - cel mai frecvent se localizeaza pe buze, nas, pleoape; localizari rare: trunchi, membre, panaritiu herpetic profesional la ginecologi si stomatologi;
- cheratoconjunctivita herpetica - se manifesta ca o conjunctivita purulenta cu lacrimare, fotofobie, edem palpebral.
* Herpesul neonatal: 3 cazuri/100.000 de nou-nascuti; este foarte grav, complicatiile de temut fiind meningoencefalita herpetica si afectarea viscerala multipla. Riscul infectarii nou-nascutului este mai mare in timpul primo-infectiei materne. Evolutia herpesului neonatal este dramatica, mortalitatea fiind in 50-100% din cazuri. Astfel se recomanda: cezariana obligatorie la cazuri cu primo-infectie herpetica genitala in trimestrul III de sarcina, daca primo-infectia apare in primele 2 trimestre de sarcina, gravida va fi tratata cu Aciclovir oral + Aciclovir incepand din saptamana 36 de sarcina pentru a preveni recurenta bolii. Chiar si sub tratament, un procent de 30-50% din copii decedeaza, iar 40% din supravietuitori pot prezenta sechele grave: neurologice, oculare etc.
Tratament:
- Aciclovir: 200 mg de 5 ori/zi - doza curativa; 400 mg de 2 ori/zi - profilaxia recurentelor;
- Aciclovir crema si unguent - pentru administrare topica;
- Foscarnet - i.v. la pacienti cu SIDA;
- Valaciclovir, Ganciclovir, Famciclovir;
- Fotoprotectoare pe baza de filtre UVA sau UVB cu coeficient de protectie peste 15 pentru profilaxia herpesului buzelor.
HERPES ZOSTER
Ganglio-radiculita posterioara acuta determinata de VVZ. Varicela este prima infectie, iar dupa vindecarea ei virusul ramane in stare latenta la nivelul ganglionilor senzitivi cranieni si rahidieni.
Factori favorizanti:
- traumatisme
- interventii chirurgicale
- tumori maligne
- hipovitaminoze
- SIDA
- tratament cu citostatice
Manifestari clinice:
Debutul este reprezentat de o durere intensa cu distributie caracteristica unilaterala. Dupa 3-4 zile apare, la nivelul dematomului afectat, eritem si buchete de vezicule. Veziculele contin lichid serocitrin, apoi se tulbura. Evolutia este spre eroziuni si cruste. Localizarea cea mai frecventa: la nivel toracic (50%), cervical, trigeminal - ramura oftalmica.
Complicatii:
- oculare: uveita, keratita, conjunctivita
- pareza faciala, in cadrul sd. Ramsay-Hunt - forma particulara a herpesului zoster, in care este afectat ganglionul geniculat interesand o ramura senzitiva a nervului facial. Bolnavul prezinta eruptie cutanata la nivelul pavilionului urechii si conductului auditiv extern, otalgii si paralizie de nerv facial
- suprainfectie, cicatrice, tulburari de pigmentare locala
- algii post herpes zoster la persoanele de peste 50 ani
Tratament:
- Aciclovir - 800 mg de 5 ori/zi
- Brivudina - 125 mg p.o. 7 zile
- vitamine B
- AINS
- corticoterapie - 40 mg/zi - 10 zile, ca antialgic
- sedative
- antiseptice - Bioxiteracor
- in prezenta durerilor severe - Carbamazepina, Doxepin, Amitriptilina, Neurotin.
PAPILOMA VIRUSURILE
Verucile vulgare
Sunt date de tipul 2, frecvente la copii si se manifesta prin papule rotund ovalare, circumsccrise, cu suprafata keratozica si culoarea tegumentului din jur. Sunt multiple, au tendinta la confluare, localizate pe dosul mainilor si al degetelor.
Tratament:
- aplicare de azot lichid, electrocoagulare, fotovolatilizare cu laser CO2, acid salicilic si acid lactic in colodiu
- 5-fluorouracil, podofilina 25%
Verucile plantare profunde
Sunt date de tipul 1, sunt leziuni discoide cu chenar keratozic, foarte dureroase, prin confluare au aspect de mozaic. Se transmit prin: incaltaminte comuna, piscine, podele de dus, sali de sport.
Verucile plane
Tipul
3 si 10, se intalnesc la copii, cu localizare pe fata si dosul
mainilor, foarte numeroase si se manifesta prin papule rotund ovalare
de 1-
Tratament:
- acid tricloracetic, aciclovir crema, retinoizi topici
Condiloamele acuminate ano-genitale
Sunt excrescente filiforme cu baza de implantare mica, tendinta la dezvoltare verticala. Transmiterea se face prin contact sexual, infectiile genitale de alta natura favorizand inocularea HPV.
O forma particulara de condiloame genitale o reprezinta condiloamele plane ale colului uterin cu evolutie spre carcinom invaziv.
Tratament:
- podofilina 25% sau condyline 0,5%
- Wartec crema 0,15% - se aplica de 2 ori/zi 3 zile consecutiv urmata de 4 zile pauza
- podofilina se aplica local, sub supraveghere medicala, din cauza efectelor adverse: iritatii, arsuri chimice, fimoza
- chiuretarea urmata de aplicare de acid salicilic
- crioterapia, electrocoagularea, laserterapia, interferon intralezional sau tratament chirurgical
- imiquimod, reziquimod: stimuleaza interferonul si limfocitele th1
- in timpul sarcinii: distrugere electrica sau crioterapie
* HPV se regaseste in etiologia cancerului de col uterin, tipurile cu risc crescut fiind 16, 18, 31, 33, 45.
POXVIRUSURI
Ectima contagiosu
Intalnita la pastori si veterinari. Sursa de imbolnavire: caprele, oile si mieii. Clinic prezinta papule eritematoase ferme care se extind si formeaza pe suprafata pustule si flictene hemoragice.
Localizare: degete, maini, antebrate. Poate sa apara adenopatie regionala inflamatorie.
Nodulii mulgatorilor
Apare la mulgatori si veterinari. Sursa de infectie este reprezentata de bovinele bolnave. Dupa o perioada de incubatie de 5 zile apar papule rosii-albastrui care se maresc si formeaza noduli fermi, deprimai in centru, unde se erodeaza si se acopera de o crusta bruna.
Se localizeaza, de obicei, pe degete; poate sa apara adenopatie regionala.
Molluscum contagiosu
Este
cauzat de cele 2 variante ale virusului molluscum contagiosu. Incubatia:
intre 2 saptamani si 6 luni. Se intalneste frecvent la
copii si numai la om. Clinic: papule hemisferice albe sau rosietice,
ombilicate, cu diametru pana la
Tratament:
ectima contagiosu su nodulii mulgatorilor se pot vindeca spontan
- molluscum contagiosum: chiuretare si aplicare de alcool iodat, crioterapie cu azot lichid, laserterapie
*Alte virusuri: virusurile hepatitice, coxsackie, ECHO:
- sd. Gianotti-Crosti acrodermatita papuloasa infantila: se intalneste la copii intre 6 luni si 15 ani, este o manifestare cutanata a hepatitei epidemice, pe tegument apar papule eritemetoase la extremitati.
- sd. Papulo-purpuric "in manusi si sosete": determinat de parvovirusul B19, apare la adultii tineri care prezinta eritem, edem, prurit care intereseaza extremitatile simetric, urmate de leziuni papuloase si purpurice confluate.
-sd. "mana-picior-gura": dat de virusul coxsackie, afecteaza copiii intre 1 si 15 ani, debuteaza prin sindrom infectios cu febra, cefalee, coriza, dureri abdominale, odinofagie; pe tegument apar leziuni eritematoveziculoase la nivelul gurii, mainilor si picioarelor.
- boala Kawasaki: apare la copii pana la varsta de 5 ani si se manifesta prin: febra peste 5 zile, la nivelul mainilor si picioarelor - eritem, edem indurat, descuamarea pulpei degetelor in convalescenta, exantem polimorf pe trunchi, conjunctivita bilaterala, buze uscate, rosii, fisurate, limba zmeurie, adenopatii cervicale. Daca exista atingere cardiaca, apar anevrisme coronariene. Boala este o vasculita sistemica cu o evolutie grava, care atinge arterele de calibru mic si mediu. Etiologia nu este cunoscuta cu certitudine. Tratament: IGIV, aspirina.
Bibliografie:
Boli infectioase transmisibile - Augustin Cupsa
Boli dermatologice si boli sexual-transmisibile - Virgil Patrascu
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate