Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Saptamana aceasta am avut multa treaba, deoarece am avut musafiri si m-am
tot gandit cu bunica mea ce sa le pregatim, ceva specific zonei noastre pentru
ca ei veneau din
Uite ce ai nevoie sa le pregatesti (faci aproximativ 12 intorsuri):
Mai intai de toate noi ne-am pregatit umplutura pentru intorsuri. Varza acra se caleste pe foc cu putin ulei, 2 foi de dafin si putin piper. Merele se razuiesc si se scurg de must. Cartofii se curata exact ca si pentru piure si se pun la fiert cu sare. Cand sunt fierti ii pasam cu ajutorul unei furculite. Bun, acum ca avem totul pregatit putem trece la pregatirea aluatului pentru intorsuri.Intr-un castron mare punem sarea, faina si apa calduta.
Pregatim un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac. Aluatul se framanta bine, fara nelinistea datorata faptului ca aluatul nu se desprinde de mana. O sa vedeti mai incolo de ce aluatul trebuie sa fie mai moale. Dupa ce e framantat bine se infaineaza mana si masa si se scoate aluatul pe masa. Mana se curata de aluat prin razuire sau prin spalare, nu cu ajutorul fainii, ca se fac cocoloase care se vor vedea in foaie.
Din aluat se fac cocute (din cantitatile de mai sus o sa va iasa aproximativ 6 cocute). Din fiecare cocuta vor iesi cate 2 intorsuri.
Fiecare cocuta se intinde cu sucitoarea ca in imaginea de mai jos si se vor pune la "hodina" aproximativ 20 de minute (acoperite cu o fata de masa).
Dupa ce s-au "hodinit" ne apucam de intinsul foilor.
Intinsul trebuie sa aiba loc pe o bucata de material sacrifcata, fata de masa/prosop curat/ceva de genul. Mai demult intinsul se facea pe pe o panza tesuta in razboi, din canepa, dupa cum mi-a spus bunica. Se ia coca se pune pe ea unsoare si se intinde uniform. Trebuie sa fi foarte atenta la intins pentru ca aici este tot secretul reusitei.
Se intinde de la margini si se tot intinde, incet, fara unghii in aluat, doar cu buricele degetelor, pana cuprindem toata masa.
Acum urmeaza pusul umpluturii. De o parte si de alta punem de exemplu varza si dupa aceea vom avea nevoie de fata aceea de masa, pentru ca doar cu ajutorul ei vom reusi sa avem niste intorsuri minunate.
Prindem fata de masa de ambele colturi, o ridicam ruland astfel foaia de placinta. La fel procedam si cu cealalta parte.
Dupa ce le-am rulat pe ambele cu ajutorul unui cutit le separam una de alta
dupa care o rasucim pe fiecare.
Pe foc trebuie sa fie pregatita cratita pentru prajit.
Punem ulei de aproximativ un deget iar cand este infierbantat punem intorsura si o lasam sa se prajeasca bine, dupa care o intoarcem pe cealalta parte.
Cand o luam de pe foc o punem pe o tava pe care am pus servetele care sa absoarba excesul de ulei. La fel procedam cu toate celelalte. Sunt bune calde, dar la fel de bune sunt si reci.
Musafirii nostri au savurat intorsurile noastre ba chiar au spus ca nu au mai mancat asa placinta niciodata. Noi am fost foarte incantate ca le-au placut, iar eu am fost cea mai fericita pentru ca am realizat ca am invatat sa le pregatesc singura.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate