Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Grape
1. Destinatie
Grapele sunt folosite pentru lucrari de sfaramare a bulgarilor rezultati in urma araturii, afanarea solului si nivelarea araturii. Totodata cu ajutorul grapelor se efectueaza spargerea crustei formate la suprafata solului, graparea semanaturilor (inainte sau dupa rasarire), graparea pasunilor si fanetelor naturale, precum si ingroparea ingrasamintelor si eventual a semintelor distribuite pe suprafata solului.
Dupa forma organului de lucru, grapele pot fi:
cu colti,
cu discuri (GDU 3,4; GDD 1,8)
stelate (cu organe in forma de stele)
vergele dispuse elicoidal (grape elicoidale).
sapele rotative (organe de lucru - discuri cu colti).
Grape cu colti
Grapele cu colti se folosesc la graparea araturilor, a terenului afanat si pentru spargerea bulgarilor.
Clasificare:
Grape cu colti ficsi (grapele 2GCM-1,0 si 2GCM-1,2)
Grape cu colti reglabili (6GCR-1,7)
Grapa oscilanta (GO-3)
Principalele tipuri de colti sunt prezentate in figura 1.
Fig. Forme de colti de grapa:
A - colti cu sectiune patrata sau rombica; B - colti cu sectiune circulara sau eliptica; C - colti in forma de lama
Grapele 2GCM-1,0 si 2GCM-1,2
Grapele 2GCM-1,0 si 2GCM-1,2 au cadrul rigid, alcatuit din doua campuri, latimea de lucru a unui camp fiind de 1 m, respectiv de 1,2 m. Coltii au sectiunea patrata, apasarea pe un colt fiind de 1,6 kg. Pe fiecare camp sunt montati 20 de colti . Masa unui camp este de 40 kg, distanta intre urmele coltilor este de 50 mm.
Fig. Grapa 2GCM-1,0
1 - bara de legatura; 2 - bara de tractiune; 3 - bare transversale; 4 - colti; 5 - carlig de tractiune; 6 - lant de legatura; 7 - bare inclinate
Grapa 6GCR-1,7
Grapa 6GCR-1,7 cu colti reglabili are sase campuri cuplate la un dispozitiv de tractiune, format dintr-o bara sustinuta pe patru roti, de care sunt legate sase cabluri de tractiune (fig 3).
Pe fiecare camp de grapa sunt montati 35 colti, fixati pe bare transversale, montate articulat de barele longitudinale.
Inclinatia coltilor poate fi reglata intre 5° si 110°, prin intermediul unor mecanisme actionate printr-o maneta.
Grapa 6GCR-1,7 se foloseste cu o inclinare a coltilor de 60o-110° la grapatul araturilor si cu o inclinare a coltilor de 5o-27° la nivelarea brazdelor. Pentru grapatul semanaturilor insamantate in toamna, puternic infratite si bine inradacinate, inclinarea coltilor se regleaza la 27o- 45°.
Grapa cu colti oscilanti GCO-3
1. Destinatie
Grapa GCO-3 (fig.4) se utilizeaza pentru pregatirea patului germinativ la culturile ce necesita o foarte buna afanare si maruntire a patului germinativ (legume, cartofi, sfecla de zahar etc.). In componenta grapei intra urmatoarele elemente principale: triunghiul de prindere la tractor, cadrul fix, doua bare oscilante pe care se monteaza coltii si mecanismul de antrenare.
Coltii au in sectiune forma circulara, sunt ascutiti la partea inferioara si se monteaza alternativ pe prima bara oscilanta pentru a se evita infundarea grapei in timpul lucrului, in special atunci cand lucreaza pe terenurile bulgaroase si agregatul se deplaseaza cu viteza mai mare.
Distanta intre urmele coltilor este de 82 mm, numarul total de colti este de 36. Masa ce revine pe un colt este de 10,4 kg. Masa totala la latimea de lucru de 3 m este de 400 kg.
Mecanismul de antrenare se compune dintr-o transmisie cardanica, un cuplaj elastic si o saiba ce antreneaza o furca oscilanta, care imprima o miscare oscilatorie perpendicular pe directia de deplasare a agregatului. Frecventa oscilatiilor este de 56 Hz.
2. Proces de lucru
In procesul de lucru grapa este lasata pe sol (maneta distribuitorului hidraulic este in pozitia flotant) si este antrenata de la priza de putere a tractorului (priza independenta). Pe langa miscarea de translatie imprimata de tractor agregatului, coltilor li se imprima si o miscare oscilatorie perpendiculara pe directia de deplasare, astfel incat coltii vor descrie o traiectorie sinusoidala, fapt ce determina o buna mobilizare a solului si distrugerea bulgarilor. Gradul de afanare a solului si de distrugere a bulgarilor sunt cu atat mai bune cu cat viteza de deplasare a agregatului este mai mica si turatia la priza de putere mai mare.
Reglari:
Reglarea orizontalitatii in plan transversal astfel incat barele suport ale coltilor sa fie paralele cu suprafata solului se face de la tirantii verticali ai tractorului;
Reglarea orizontalitatii in plan longitudinal astfel incat coltii de pe bara din fata sa lucreze la aceeasi adancime de lucru ca si coltii de pe bara din spate se realizeaza de la tirantul central.
Grapa tip plasa
Grapa tip plasa prezinta colti cu sectiune eliptica sau circulara, cu varful ascutit sau aplatizat. Fiecare colt este prevazut cu un ochi in care se introduce prelungirea coltului alaturat (fig.6 ). Astfel, prin montarea coltilor cu prelungirile lor se realizeaza un cadru sub forma de plasa (fig.5).
Grapa se utilizeaza pentru distrugerea buruienilor, in prima faza de dezvoltare, din cultura cartofului.
Grapele tip plasa se construiesc cu latimi de 2-3 m, masa ce revine pe unitatea de latime fiind de 20-25 kg.
Sapa rotativa SR-4,5
Sapa rotativa SR-4,5 (fig.7) executa lucrari de intretinere a culturilor prin distrugerea crustei, afanarea superficiala a solului si distrugerea buruienilor in prima faza de vegetatie.
Sapa rotativa SR-4,5 este alcatuita din patru sectii cuplate la un triunghi de tractiune.
Organele de lucru ale sapei sunt reprezentate de coltii curbati montati pe discuri. Diametrul discurilor la extremitatea coltilor este de 450-500 mm, numarul de colti pe disc fiind de 16. Discurile se dispun pe doua axe, fiind libere pe axe, distanta intre urmele acestora fiind de 60-80 mm.
1. Procesul de lucru
In procesul de lucru, discurile cu colti curbati ruleaza pe sol, intepandu-l. Tractarea sectiilor se poate face in sensul curburii ghearelor, avand o actiune energica (intretinerea culturilor puternic inradacinate) sau tractarea in sens invers curburii ghearelor (distrugerea crustei in cazul plantelor abia rasarite).
Viteza de lucru in cazul cerealelor paioase este de 5 - 7 km/h, la o inaltime a plantelor de 5-6 cm si de 7-9 km/h la o inaltime a plantelor de 10-12 cm. In culturile de porumb viteza de lucru este de 7-9 km/h in prima faza de vegetatie si de 9-12 km/h in celelalte faze de dezvoltare, pana cand porumbul ajunge la 20-25 cm. La culturile de leguminoase viteza de lucru este de 3-5 km/h.
2. Reglari
In cazul in care se cere o actiune mai energica, pe platformele sectiilor de lucru se pun greutati aditionale.
Grapele stelate GS-1,0 M si GS-1,2 M
1. Destinatie
Grapele stelate GS-1,0 M si GS-1,2 M (fig.1.42) cu tractiune mecanica sunt folosite la grapatul araturii, concomitent cu aratul. Cuplarea grapei la plug se face cu ajutorul unei bare transversale, fixata pe cadrul plugului si al unui lant de tractiune.
2. Parti componente
Principalele parti componente ale grapelor stelate GS 1,0 M si GS 1,2 M sunt prezentate in figura 8.
Organele active ale grapei au forma de stea cu cinci colturi cu varfurile rotunjite. Au cate un orificiu central de forma patrata si se monteaza pe un ax cu sectiune patrata. Pentru a se evita mersul sacadat al grapei, se monteaza organele active pe acelasi ax, astfel incat varfurile organelor active sa se dispuna pe cinci linii elicoidale.
Grapa este formata dintr-un cadru rigid pe care sunt montate trei axe transversale sprijinite pe lagare. Pe axe se monteaza organele active astfel incat organele active de pe axele posterioare sa ruleze pe intervalele dintre organele active anterioare, incat distantele dintre urmele lasate pe ele sa fie egale.
3. Proces de lucru
Grapa este trasa prin intermediul unui lant.
In timpul inaintarii grapei organele active se rotesc, maruntind bulgarii, niveland suprafata araturii si tasand totodata solul prea afanat. Grapa stelata lucreaza in agregat cu plugurile.
Transportul grapei pe distante mari se face in remorci, iar in camp pe roti sau pe colti, cu o viteza mai mica de 5 km/h.
Grapa cu discuri GDU-3,4
1. Destinatie
Grapa cu discuri GDU-3,4 (fig. 9) lucreaza in agregat cu tractorul U-1010 DT sau U-650. Se poate folosi ca parte componenta a agregatului combinat pentru pregatirea patului germinativ prin discuire, erbicidare sau fertilizare.
2. Parti componente
Constructia cadrului permite montarea a patru baterii cu discuri dispuse in "X", asimetric. La partea anterioara a cadrului este articulat dispozitivul de tractiune cu elementele de orizontalizare, cu ajutorul carora cadrul grapei se pastreaza orizontal atat in lucru la orice adancime, cat si in transport.
Fig. Grapa cu discuri GDU-3,4
1 - protap; 2 - cadru; 3 - disc; 4 - roata de sprijin; 5 - cilindru hidrostatic pentru actionarea trenului de rulare
Organele active ale grapei (discurile) au forma unei calote sferice cu marginea neteda. Discurile sunt construite din otel si sunt ascutite la periferie sub un unghi de 150. Acestea sunt montate pe un ax cu sectiune patrata, distantate intre ele prin bucse (mosoare). Axul impreuna cu discurile formeaza o baterie de discuri. In timpul lucrului axul se roteste in lagare impreuna cu discurile si cu mosoarele. Pentru a evita infundarea discurilor, acestea sunt prevazute cu razuitoare.
Pentru transport, grapa GDU-3,4 are doua roti pneumatice.
3. Proces de lucru
In timpul lucrului, discul este vertical si inclinat fata de directia de inaintare cu un unghi cuprins intre 0-200. Unghiul format de planul ce trece prin taisul discului cu directia de inaintare se numeste unghi de atac. Prin inaintarea grapei, discurile se rotesc, taind fiecare o fasie de sol, pe care o ridica si o deplaseaza inainte si lateral pana cind iese de sub actiunea discului. Ca urmare, solul este maruntit si buruienile distruse.
Calitatea lucrarii executate de grapa si adancimea de lucru depinde de diametrul si raza de curbura a discului, de distanta intre discuri, de unghiul de atac si de greutatea repartizata pe disc. Cu cat greutatea repartizata pe disc si unghiul de atac sunt mai mari, cu atat discul patrunde la o adancime mai mare si executa o lucrare mai energica a solului.
Grapa cu discuri dezaxabila pentru livezi GDD-1,8
1. Destinatie
Grapa GDD 1,8 este folosita pentru efectuarea lucrarii de grapat in livezi.
Grapa cu discuri dezaxabila pentru livezi GDD-1,8 este purtata, avand latimea de lucru de 1,8 m.
Parti componente
Cadrul grapei este realizat din bare tubulare cu sectiunea patrata. Pe cadru sunt montate doua baterii cu 11 discuri pe baterie, avand diametrul de 460 mm, cu distanta intre ele de 178 mm, discurile din fata fiind crestate. Unghiul de inclinare a discurilor se regleaza intre 12° si 21°.
Adancimea maxima de lucru este de 10 cm si masa totala de 485 kg. Grapa lucreaza in agregat cu tractorul U-445 DT, realizand o capacitate de lucru de 8 ha/sch, fiind destinata in special pentru graparea intervalelor dintre randurile de pomi.
3. Reglajele grapelor GDU-3,4 si GDD-1,8
Reglajele grapelor GDU 3,4 si GDD 1,8 sunt prezentate in tabelul 1.
Tabel
Reglajele grapelor GDU-3,4 si GDD-1,8
Nr.crt |
Denumirea reglarii |
Grapa la care se aplica reglarea |
Cum se regleaza |
Adancimea de lucru |
GDU-3,4; GDD-1,8; |
Prin reglarea unghiului de atac al discurilor fata de directia de inaintare |
|
GDU-3,4; |
Limitarea adancimii de lucru pe soluri usoare se face prin pozitia rotilor de sprijin, care se blocheaza cu tija cu orificii, sudata pe axul cotit al rotilor |
||
Paralelismul cadrului cu suprafata terenului |
GDU-3,4; |
Dispozitivul de orizontali-zare asigura paralelismul pentru orice adancime, fara schimbarea pozitiei punctului de prindere la tractor. |
|
Se regleaza inaltimea de cuplare la tractor, prin surubul cu manivela. |
|||
GDD-1,8; |
Se modifica lungimea tirantului central al ridica-torului hidraulic. |
||
Pozitia razuitoarelor |
la toate tipurile |
Se monteaza razuitorul pe suport la distanta de 3-5 mm fata de suprafata discului. |
|
Dezaxarea |
GDD-1,8 |
Prin modificarea lungimii ti-rantului de dezaxare sau hidraulic, prin cilindrul de forta, montat pe grapa pentru dezaxare. |
Grapa rotativa KE-253 (Eberhardt)
1. Destinatie
Grapa rotativa se utilizeaza pentru pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii diferitelor culturi agricole. Grapa poate sa lucreze dupa efectuarea araturii sau poate sa efectueze pregatirea patului germinativ, fara ca in prealabil sa se realizeze aratul.
2. Parti componente
Grapa rotativa are in componenta doua parti distincte si anume: rotoarele verticale cu cutite si tavalugul, care poate fi de tip Packer sau cu vergele.
Grapa rotativa poate sa faca parte integranta dintr-un agregat complex, care la o singura trecere executa atat pregatirea patului germinativ, cat si semanatul. In acest sens, grapa este prevazuta la partea posterioara cu dispozitiv de prindere a semanatorii.
Elementele constructive ale grapei KE - 253 sunt indicate in figura 11.
Constructia si elementele componente ale unui rotor cu cutite ce echipeaza grapa rotativa este prezentata in figura 12.
3. Proces de lucru
In procesul de lucru, grapa este antrenata de la priza de putere a tractorului prin intermediul unei transmisii cu roti dintate, astfel incat rotoarele se misca doua cate doua in sens invers unul fata de celalalt. Ca urmare a deplasarii si rotirii, cutitele vor realiza mobilizarea solului, maruntirea, afanarea si distrugerea buruienilor. In urma cutitelor grapei urmeaza tavalugul, care realizeaza un proces de distrugere a eventualilor bulgari ramasi, o usoara tasare si nivelare a solului, lasand un pat germinativ bine pregatit.
Miscarea de rotatie de la arborele prizei de putere se transmite la rotoarele cu cutite (6 14 rotoare) prin intermediul unui arbore cardanic, reductor si roti dintate montate pe rotoarele grapei. In timpul lucrului, rotoarele grapei se rotesc doua cate doua in sensuri opuse, astfel incat gradul de maruntire este mai ridicat (90-94 %) in comparatie cu celelalte tipuri de grape. Turatiile rotorului in functie de rotile dintate ce se monteaza la cutia de viteze si turatia la priza de putere sunt trecute in tabelul 2.
Grapa poate fi prevazuta cu cutite cu sectiune triunghiulara, folosite pentru soluri grele sau cu cutite cu sectiune eliptica, folosite pentru soluri usoare.
In constructia grapelor rotative combinate se mai intalnesc si mecanisme de control al repartizarii greutatii grapei, care asigura trecerea mai usoara a grapei peste denivelarile solului.
Tabel
Turatiile rotorului in functie de turatia prizei de putere
si numarul de dinti ai rotilor dintate
Latimea de lucru [m] |
Roti dintate |
Turatia cutitelor, in functie de turatia prizei de putere [rot/min] |
|
2 - 4 m |
|
2 + 2,5 m | |
| |||
|
3 + 4 m |
Reglari
Principalele reglari ale grapei sunt prezentate in tabelul 3
Tabel
Reglarile grapei KE-253
Nr. crt. |
Ce se regleaza |
Cum se regleaza |
Orizontalitatea grapei |
In plan longitudinal de la tirantul central, iar in plan transversal de la tirantii verticali. Pentru a copia mai bine denivelarile terenului, in plan transversal bara la care se prind tirantii laterali este montata in orificii alungite. |
|
Adancimea de lucru |
Prin modificarea pozitiei tavalugului (care indeplineste si rol de roata de copiere) fata de rotoarele frezei. Montand boltul de limitare in orificiile superioare, adancimea de lucru se mareste. |
|
Turatia rotoarelor cu cutite |
Prin modificarea rotilor de la cutia de viteze. Se pot realiza trei turatii (181, 242, 378 rot/min) cand antrenarea se face de la o priza de putere cu turatia de 540 rot/min. |
|
Pozitia paravanelor laterale |
Reglarea acestora se face in functie de adancimea de lucru, in asa fel ca partea inferioara sa fie la nivelul solului. Dupa slabirea suruburilor de prindere, partea inferioara a paravanului se poate ridica sau cobori datorita orificiilor alungite. |
|
Pozitia razuitorilor de la tavalug |
Slabind cele doua piulite de strangere a razuitorilor pe suport si deplasandu-i in orificiile alungite. |
In tara noastra se construiesc mai multe variante de grape rotative de catre PREMAGRO S.A. Oradea, ale caror caracteristici tehnice sunt trecute in tabelul 4.
Tabel
Caracteristicile tehnice ale grapelor rotative
Date tehnice |
GRC - 1,5 |
GRC - 2 |
GRC - 2,5 |
GRC - 3 |
GRC - 3,5 |
Latimea de lucru (m) | |||||
Adancimea de lucru (cm) | |||||
Numar rotoare | |||||
Puterea tractorului CP (kW) | |||||
min max | |||||
Viteza de lucru max. (km/h) | |||||
Capacitatea de lucru (ha/h) |
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate