Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
» Lucrarile solului


Lucrarile solului


Lucrarile solului

1 importanta

Lucrarile solului se executa cu diferite masini si unelte agricole in scopul realizarii unui mediu cat mai favorabil pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Importanta lucrarilor solului se rezuma la :

prin lucrarile solului, acesta se afaneaza, se marunteste sau se taseaza pentru a realiza un raport favorabil intre spatiile lacunare capilare si nacapilare imbunatatind regimul de apa, aer si caldura din sol;

prin lucrarile solului se combat buruienile si se distrug focarele de boli si daunatori;



lucrarile solului si in deosebi cele cu intoarcerea brazdei incorporeaza in sol resturile organice (miristea, buruienile) care sunt supuse procesului de descompunere, rezultand humus si substante nutritive;

lucrarile solului intensifica procesele biologice si chimice din sol, intensifica activitatea microorganismelor, a bacteriilor nitrificatoare si fixatoare de azot.

Clasificarea lucrarilor solului.

Varietatea metodelor de lucrare a solului, conditionata de numerosi factori de productie, obliga la o clasificare a acestora, necesara pentru executarea lor in mod logic inainte si dupa semanat:

dupa rolul specific: lucrarea de baza sau aratul; lucrari de maruntire, nivelare si intretinere a araturii; lucrari de pregatire a patului germinativ, lucrari de intretinere a terenului in perioada de vegetatie;

dupa tehnica: lucrarea cu nivelatorul (nivelarea), lucrarea cu grapa    (grapatul); lucrarea cu cultivatorul (cultivatia); lucrarea cu tavalugul ( tavalugirea); lucrarea cu freza, lucrarea cu modelatorul (modelarea).

Lucarile solului , dupa adancimea la care se executa se clasifica in:

lucrari adanci ,executate la adancimi mai mari de 10 cm : araturi

lucrari superficiale, executate la adancimi pana la 10 cm: nivelat, grapat, cultivatie, prasit, tavalugit.

1. Lucrari adanci ale solului sunt lucrari care se executa pe suprafete mici cu ajutorul cazmalei iar pe suprafete mari cu plugul.

Plugul, alcatuit din grindei pe care este fixata barsa pe care sunt montate trupitele, executa o sectiune in sol pe verticala si una pe orizontala. Pe masura ce inainteaza plugul, rezulta fasii din pamant care aluneaca pe cormana, fasii care se maruntesc, se rasucesc si se rastoarna sub un unghi de 1350. Aceste "fasii" poarta denumirea de brazde. Totalitatea brazdelor constituind aratura.

Prin aratura se realizeaza o afanare a solului, se incorporeaza in sol tot ceea ce exista la suprafata, iar din adancime se scoate la suprafata sol structurat; se combat buruienile , bolile si daunatorii, se realizeaza o aerisire a solului . Araturii i se atribuie si unele neajunsuri : ea favorizeaza eroziunea solului de catre apa pe terenurile in panta, distruge structura solului cand este executata in conditii necorespunzatoare de umiditate si in plus este o lucrare costisitoare datorita volumului mare de sol pe care il mobilizeaza.

Clasificarea araturilor se face dupa urmatoarele criterii :

dupa adancime

dupa sensul de rasturnare a brazdei

dupa anotimp

Dupa adancime aratura poate fi :

- superficiala 12 -15 cm

- normala 15-20 cm

- adanca 20-25 cm

- foarte adanca 25- 30 cm

- profunda 30-50 cm

- de desfundare 50- 80 cm

- de afanare prin scormonire 30 - 70 cm

Inainde de arat, terenul se organizeaza, in sensul ca se delimiteaza parcele de forma dreptunghiulara cu latimea de 60-70 m si lungimea de zeci, sute de metri. Daca la capatul parcelei nu exista un drum de acces, se delimiteaza o brazda de control pe care se va intoarce plugul si care indica totodata locul de introducere si scoatere a plugului din braza.

Dupa sensul de rasturnare al brazdelor deosebim :

  • aratura la mijloc (cormana): plugul intra in lucru la mijlocul parcelei si se intoarce cu brazda urmatoare pe langa prima brazda.Se continua aratura spre marginea parcelei cu brazda 3 langa brazda 1,brazda 2 langa brazda 4 pana cand parcela se termina de arat. Rezulta la sfarsit, la mijlocul parcelei o coama iar la margini rigole.
  • aratura la margine (laturi) : lucrarea incepe dintr-o margine a parcelei si se intoarce pe latura opusa, rasturnand brazdele spre marginile parcelei. Ca urmare, la marginile parcelei apar coame iar la mijlocul parcelei o rigola.

Aceste araturi (la cormana si la margini) trebuie sa alterneze de la un an la altul pentru a evita denivelarea terenului.

  • aratura intr-o singura parte, se executa pe terenurile in panta, cu ajutorul plugului reversibil, plug care permite rasturnarea brazdei intr-o singura parte, atat la dus cat si la intors. Aratura incepe din partea de jos a parcelei,brazdele fiind rasturnate in aval. Rezulta in final o aratura fara coame si fara santuri, o aratura cu aspect neted. In felul acesta se previne eroziunea solului deoarece toata apa provenita din precipitatii este dirijata spre sol si nu lasata sa se scurga spre baza pantei.
  • aratura in spinari, se practica pe terenurile cu exces de umiditate. In terenul parcelat, in parcele cu latimea de 30 m, se executa o aratura la cormana. La mijlocul fiecarei parcele va rezulta o coama iar la margini rigole care comunica cu un sant colector amplasat la capatul terenului.

Dupa anotimp, araturile pot fi :

- de vara

- de toamna-iarna

- de primavara

  • araturile de vara se executa imediat dupa eliberarea terenului de culturile care parasesc terenul vara. Lucrarea se executa cu plugul in agregat cu grapa la adancimi la care nu se scot bulgari.
  • araturile de toamna se executa de obicei la adancimi mai mari de 30 cm, cu plugul in agregat cu grapa, atunci cand terenul este destinat culturilor de toamna sau numai cu plugul, aratura ramanand in "brazda cruda" cand terenul este destinat culturilor de primavara. Araturile de toamna se pot prelungi pana la venirea iernii, pana cand pamantul ramane dezghetat.
  • araturile de primavara se executa numai in cazuri exceptionale datorita inconvenientelor pe care le prezinta: ca sa aram primavara terenul trebuie sa fie zvantat ceea ce presupune pierderea unei mari cantitati de apa acumulata in sol si in acelasi timp intarzierea lucrarilor ulterioare.Prin arat,stratul uscat de la suprafata este aruncat in adancime iar stratul umed este scos la suprafata. Daca primavara este secetoasa, semintele insamantate incoltesc greu iar ulerior radacinile nu gasesc apa suficienta si ca urmare plantele se usuca. Atunci cand totusi trebuie executate araturi primavara , se recomanda ca ele sa fie executate cat mai timpuriu, superficial sau cel mult normal, cu plugul in agregat cu grapa pentru a evita pierderile mari de apa.
Este bine de retinut ca aratura este lucrarea agricola care consuma circa 30% din cantitatea de motorina alocata tuturor lucrarilor agricole mecanizate, ca urmare a consumului specific mare, ceea ce are repercursiuni economice negative. Executarea araturii in mod corect poate reduce consumul de combustibil.
Lucrari superficiale ale solului

Ele pot fi lucrari de afanare sau de tasare a solului.

  • Nivelatul se executa pe terenul in prealabil arat,cu scopul pregatirii unui pat germinativ corespunzator pentru semanat. Lucrarea se executa cu netezitoarea sau nivelatorul, primavara pe terenurile ramase din toamna in "brazda cruda".
  • Grapatul se executa cu ajutorul grapelor stelate, cu colti sau cu discuri cu scopul de a sparge bulgarii si nivela usor brazdele in vederea pregatirii patului germinativ. Lucrarea se executa inainte de semanat dar si dupa, atunci cand solul a format scoarta (crusta) sau pentru distrugerea buruienilor mici. Prin grapare se mai afaneaza pasunile si fanetele naturale, terenurile ocupate cu leguminoase perene.
  • Cultivatia se executa cu cultivatorul care afaneaza solul fara a-l intoarce ,in functie de piesele active cu care este echipat (sageata mare, sageata mica, jumatate de sageata, laba de gasca, etc). Cultivatoarele pot prelucra solul intre randurile de plante, in acest caz fiind vorba de o cultivatie partiala sau prasit, sau intrega suprafata cand se realizeaza cultivatia totala.
  • Prasitul se executa pe terenurile cultivate cu plante prasitoare (porumb, cartofi, sfecla de zahar, floarea soarelui).Prin lucrarea de prasit solul se afaneaza, buruienile se distrug, apa si aerul patrund usor in sol. Prasitul se executa la diferite adancimi in functie de sistemul radicular al plantei. Daca la porumb prasilele sunt din ce in ce mai superficiale, la sfecla de zahar, dimpotriva, pentru a favoriza cresterea radacinii, prasilele sunt din ce in ce mai profunde. Numarul prasilelor este 3-4 pe parcursul unei perioade de vegetatie. Manual, prasila se executa cu ajutorul sapei.
  • Tavalugitul se executa cu scopul indesarii, tasarii solului si maruntirii bulgarilor in vederea nivelarii solului . Se xecuta cu ajutorul tavalugului inelar sau a tavalugului neted. Tavalugirea se foloseste la pregatirea patului germinativ atunci cand aratura este bulgaroasa ; se recomanda atunci cand solul este prea afanat ; se aplica dupa semanatul culturilor de plante cu seminte mici pentru a realiza un contact cat mai bun intre sol si seminte .
  • Lucrarea cu combinatorul asigura o afanare buna a terenului, rasarire rapida si uniforma a plantelor, regim optim de aerisire; se recomanda combinatorul cu grapa elicoidala sau grapa vibrocultoare in functie de sol si planta cultivata.
  • Lucrarea cu freza are rolul de a marunti si a amesteca solul si in acelasi timp de a distruge buruienile cu talie mica; se utilizeaza cu atentie pentru ca poate produce prafuirea solului datorita turatiei mari a organului activ.

3. Sisteme de lucrari ale solului

Prin sisteme de lucrari ale solului se intelege totalitatea lucrarilor care se aplica solului, in succesiunea executarii lor, in vederea cultivarii plantelor.

Ele difera in functie de : planta premegatoare, planta care urmeaza a se cultiva si epoca in care se seamana.

Se cunosc patru sisteme de lucrare a solului :

  • sistemul de lucrare a solului pentru semanaturile de toamna ,
  • sistemul de lucrare al solului pentru semanaturile de primavara,
  • sistemul pentru culturile succesive,
  • sistemul pentru lucrari minime.

3.1.Sstemul de lucrare a solului pentru semanaturile de toamna

Toamna, in conditiile tarii noastre se seamana graul, secara,orzul, rapita si borceagul de toamna. Aceste plante pot sa urmeze in cultura fie :

dupa plante care elibereaza terenul vara,

dupa plante care elibereaza terenul toamna.

Dintre culturile agricole, v a r a elibereaza terenul un numar important de plante: borceagul, rapita, mazarea, cartoful timpuriu, orzul, graul,s.a. Imediat dupa recoltarea acestor plante, terenul se ara cu plugul in agregat cu grapa la adancimea la care nu se scot bulgari. Pana toamna, cand se seamana , aratura se mentine afanata si curata de buruieni prin lucrari repetate cu grapa.

Daca terenul se elibereaza t o a m n a de culturi (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar), terenul pe care urmeaza sa se insamanteze grau, orz, secara, imediat dupa eliberarea terenului se executa o aratura normala cu plugul in agregat cu grapa. Daca terenul ramane bulgaros, prin lucrari cu polidiscul, bulgarii se maruntesc. Pregatirea terenului trebuie facuta cu cel putin 8-10 zile inainte de semanat pentru ca solul sa se aseze, semanatul facandu-se abia atunci, intr-un teren corespunzator.

3.Sistemul de lucrare a solului pentru semanaturile de primavara.

Primavara se insamanteaza majoritatea culturilor: orz, ovaz, leguminoase, plante tehnice,s.a. Pentru a putea fi insamantate la timp, terenul trebuie pregatit corespunzator. In functie de planta premergatoare - care elibereaza terenul fie vara fie toamna- sistemul de lucrare al solului cuprinde :

aratura de vara, normala sau adanca,care se intretine pana toamna afanata si curata de buruieni;

aratura de toamna, normala sau adanca, lasata in "brazda cruda" cu exceptia zonelor secetoase unde terenul se grapeaza sau acolo unde primavara se seamana plante cu seminte foarte mici.

primavara terenul se niveleaza cu ajutorul nivelatorului sau a grapei.

Daca semanatul se face timpuriu, terenul se pregateste prin grapat. Daca semanatul se face tarziu, terenul se mentine afanat si curat de buruieni prin lucrari repetate cu grapa. Numai in cazul in care primavara terenul se prezinta puternic tasat si imburuienat este necesara executarea unei araturi superficiale, cat mai devreme, cu plugul in agregat cu grapa.

23.3. Sistemul de lucrare a solului pentru culturile succesive.

Se recomanda eliberarea imediata a terenului de planta premergatoare, dupa care urmeaza o aratura la 12-15 cm adancime, urmata de lucrarea cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili.

3.4. Sistemul de lucrare a solului pentru lucrari minime.

Se recomanda: discuitul cu o grapa de discuit grea in loc de aratura; semanatoarea ROTOSEM dotata cu organe active care realizeaza fasii in care se introduc semintele; folosirea unor agregate speciale; cultivatia totala cu un cultivator RAU.

Sistemul minim de lucrari ("minimum tillage") si sistemul fara lucrari ("no tillage") se practica in SUA si Canada la culturile de porumb si soia si necesita o soluri usoare, afanate, destul de umede, fara buruieni.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate