Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Cicluri financiare
In cadrul activitatilor sale curente, o intreprindere efectueaza operatiuni repetitive a caror reluare e definita prin notiunea de ciclu de exploatare.
Ciclul de exploatare (aprovizionare-productie-stocare-vanzare) cuprinde atat un flux fizic (de produse finite, respectiv marfuri),c at si un flux financiar (intrare si iesire de moneda).
Pentru o intreprindere cu activitate de productie, acest ciclu de exploatare comporta trei etape fundamentale care se deruleaza de fiecare data cand intreprinderea lanseaza in productie o noua comanda.
Pentru o intreprindere cu activitate de comert, care achizitioneaza marfuri pentru a le revinde ca atare, fara ale transforma, ciclul comporta doua etape fundamentale:
Continutul etapelor ciclului de exploatare:
etapa de aprovizionare in care se procura materiile prime, materialele, etc. necesare desfasurarii activitatii, imbracand forma materiala a stocurilor fizice;
etapa de productie corespunde procesului de transformare a stocurilor fizice, in productie in curs de fabricatie si respectiv in produse finite;
etapa de distributie presupune ca intreprinderea sa asigure, pe de o parte, finantarea pe perioada cat produsele finite sunt in stoc, iar pe de alta parte, sa dispuna de sursele financiare necesare angajarii unor cheltuieli de comercializare pana in momentul vanzarii respectivelor produse finite.
Vanzarea in numerar permite compensarea fluxurilor reale de iesire cu fluxurile monetare de intrare. Daca vanzarea se face pe credit, decalajul intre cele doua fluxuri, da nastere aparitiei creantelor asupra clientilor. Incasarea creantelor echivaleaza cu stingerea debitelor.
Ciclul de investitii cuprinde ansamblul deciziilor luate pe linia achizitionarii unor active care raman la dispozitia intreprinderii o perioada indelungata de timp. Durata depinde de caracteristicile tehnologice ale activitatii, de performantele tehnice si de politica de investitii a intreprinderii.
Ciclul de finantare cuprinde ansamblul operatiunilor ce au loc intre intreprindere si proprietarii de capital (actionari si creditori) si permite ca intreprinderea sa faca fata decalajului dintre fluxurile monetare de intrare si iesire generate de ciclul de exploatare.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate