Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Fluxurile financiare


Fluxurile financiare


Fluxurile financiare

Activitatea intreprinderii se desfasoara intr-un mediu deosebit de complex, care impune cunoasterea acestuia si a relatiilor care guverneaza schimburile reciproce dintre participantii directi sau indirecti la activitatea intreprinderii.

In economia de piata, schimburile de activitati (de marfuri, de capital, de titluri, etc.) dintre agentii economici, reprezinta conditia de viata a intreprinderii deoarece resursele sunt rare si limitate. Cantitatile de bunuri sau moneda transferate intr-o anumita perioada intre agentii economici se numeste flux. Acestea se desfasoara prin intermediul factorului monetar.

Orice schimbare implica doua fluxuri compensatorii13:

un flux real de bunuri si servicii;

un flux financiar.

Fluxurile reale de bunuri si servicii constau in bunurile de natura materiala care au loc intre doua inreprinderi, iar fluxurile financiare sunt o contrapartida a fluxurilor reale si reflecta evaluarea in expresie monetara a acestora. La randul lor fluxurile financiare pot fi: de contrapartida, decalate (intarziate), multiple si autonome.

Fluxurile financiare de contrapartida se caracterizeaza prin inlocuirea imediata a unui activ real (fizic) cu moneda sau invers si se intalneste in cazul achizitionarii unui bun cu plata imediata in numerar.

Fluxurile financiare decalate sau intarziate apar atunci cand fluxurilor fizice nu le corespund imediat niste fluxuri financiare conducand la un dezechilibru in cadrul intreprinderii. Activitatea revine la normal prin aparitia unui activ financiar, materializat intr-o creanta la furnizor si intr-o datorie la cumparator care se va stinge ulterior.



Fluxuri financiare multiple. Pentru a compensa efectele decalajelor de mai sus, intreprinderea isi schimba creanta pe moneda apeland la un tert (intermediar financiar). Fluxurile se desfasoara astfel :

bunurile vandute de furnizor, cumparatorului reprezinta un flux real de bunuri ;

furnizorul vinde creanta unei terte persoane si incaseaza contravaloarea - primul flux financiar ;

cumparatorul stinge datoria fata de tert - al doilea flux financiar.

Fluxurile financiare autonome apar atunci cand se acorda sau se primeste un imprumut, cand au loc transferuri de moneda de la o persoana la alta. Si aceste fluxuri dau nastere la active financiare - creante si datorii.



I. Stancu - Gestiunea financiara a agentilor economici; Editura Economica, Bucuresti, 1994





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate