Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
A. Cine este sectorul public?
B. Cat de important este sectorul public?
Perspectiva istorica
Conceptia birocratica traditionala - promoveaza existenta unui sector public, pentru a raspunde direct nevoilor sociale ale populatiei. In acest sens, se foloseste de serviciu public ca sintagma fundamentala, si de functionarul public ca actor central, caruia ii garanteaza drepturile s obligatiile.
Conceptia liberala - statul minimal: delegarea autoritatii este o necesitate, functiile statului limitandu-se la controla ori regla activitati fundamentale bunei desfasurari a activitatii publice.
Chestiunea argumentelor - eficacitate si eficienta a prestatiilor publice; nevoia de protejare a drepturilor cetatenesti fata de orice abuzuri eventuale ale agentilor publici;
Chestiunea gradualismului - exista extreme ale conceptiei
Conceptia juridica - insista asupra statului de drept si propune dreptul ca sursa unica si elementara a alegerilor, modalitatilor de functionare a mecanismelor publice si a neutralitatii si impartialitatii functionarului public.
Conceptia modernista - accentul este pus aici pe interes, iar apropierea de stiintele administrative este vizibila. Sectorul public apare ca o preconditie a gestionarii cu succes a actiunilor publice.
Perspectiva economica
C. Sectorul public versus sectorul privat?
Criterii de diferentiere
Acces la produse - alegere colectiva, printr-o politica versus alegere individuala pe piata
Reglare - prin nevoia de resurse versus prin cerere / oferta
Obiective - obtinerea egalizarii nevoilor, echitatea versus obtinerea profitului financiar;
Calitatea actorilor - cetateni versus clienti
Instrument al pietei - actiunea colectiva versus concurenta
Decizia - coercitiva, raspundere politica, influentata de politic versus consensuala, raspundere in fata actionarilor, influentata de nevoia de profit banesc.
Ce este domeniul public?
1. Domeniul public include totalitatea bunurilor mobile si imobile, care nu sunt susceptibile de a face obiectul proprietatii private si care sunt destinate folosintei publice sau functionarii serviciului public.
Ca organizatie cu scop colectiv, domeniul public include actiunea colectiva, cetatenii, indivizii unui stat, la un anumit moment.
Produs al carui consum de catre un singur individ nu reduce cantitatea valabila pentru altii (non-rival), poate fi folosit de toti membrii unei colectivitati in acelasi timp (non-exclusiv) si nu exclude de la consum pe cei care nu doresc sa contribuie la finantarea bunului respectiv.
B. Ce este serviciul public?
(serviciul de legiferare, judiciar, administrativ)
Def. 1: Functia publica reprezinta complexul de puteri si competente, organizate de lege, pentru satisfacerea unui interes general, in vederea ocuparii, in chip temporar, de un titular (sau mai multi), persoana fizica, ce exercita puterile in limitele competentei si urmareste realizarea scopului pentru care a fost creata functiunea (Paul Negulescu, 1934).
Functionarii publici reprezinta resursele umane ale administratiei publice si asigura conditiile de functionare a acesteia.
Def. 2: Functia publica - grupare de atributii, de competente, stabilite conform legii, din cadrul unui serviciu public infiintat in scopul satisfacerii, in mod continuu, de catre functionarii publici numiti in aceste functii, a intereselor generale ale societatii.
De citit pentru
aprofundare: Matei, Lucica.
2006. Management public. Bucuresti: Editura Economica,
pp.73-94. Iti
recomand si urmatoarele materiale pe care le poti cere in format
virtual subsemnatei (D.C. Iancu - dciancu@yahoo.com
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate