Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Planificarea calitatii
Planificarea reprezinta una din functiile de baza ale managementului calitatii. Prin planificare se stabilesc obiectivele intreprinderii in domeniul calitatii, precum si resursele umane, financiare si materiale necesare pentru realizarea lor.
Procesul planificarii startegice a calitatii cuprinde urmatoarele etape:
1. Diagnosticul calitatii - are ca scop evaluarea performantelor intreprinderii in domeniul calitatii, luand in considerare contextul sau economic, tehnic si social. In general, un diagnostic al calitatii presupune parcurgerea a patru etape principale:
* pre-diagnosticul calitatii - este etapa in care expertul aduna datele si documentele care ii sunt necesare: statutul juridic, date financiare, mijloace de productie, resurse umane, documente comerciale;
* analiza situatiei existente - expertul stabileste fisele-chestionar pe care le vor folosi in analiza, acestea fiind structurate, luand in considerare urmatoarele aspecte: implicarea conducerii in problemele calitatii, proiectarea si dezvoltarea, aprovizionarea, productia, depozitarea si distributia, evaluarea calitatii, informare si documentare, identificarea produsului, comercializarea produsului, formarea si antrenarea personalului;
* evaluarea costurilor referitoare la calitate - se realizeaza tinand seama de categoriile de costuri delimitate, si de sistemul de evidenta specific al intreprinderii;
* raportul diagnosticului calitatii - trebuie sa puna in evidenta disfunctionalitatile constatate si solutiile preconizate pentru eliminarea lor.
Analiza previzionala - pe baza acesteia se evalueaza, in continuare, evolutia probabila a performantelor intreprinderii, in domeniul calitatii, in conditiile modificarilor de mediu preconizate.
3. Stabilirea obiectivelor fundamentale in domeniul calitatii - de exemplu: caracteristici sau specificatii, uniformitatea, durata de viata, siguranta in functionare, etc.
4. Determinarea resurselor necesare pentru realizarea acestor obiective;
5. Stabilirea actiunilor optime de intreprins, prin planul strategic al calitatii.
Dintre metodele utilizate in planificarea calitatii fac parte urmatoarele:
A. Quality Function Deployment (QFD)
Este o metoda utilizata in domeniul planificarii calitatii, in scopul realizarii unor produse ale caror caracteristici de calitate sa corespunda nevoilor exprimate si implicite ale clientilor. Principiul de baza al metodei il reprezinta satisfacerea asteptarilor si dorintelor clientilor sau utilizatorilor, in fiecare din etapele traiectoriei produsului. Toate activitatile de dezvoltare a produselor sunt privite din perspectiva clientului si nu a producatorului.
Metoda QDF este aplicata "in cascada", in 4 faze:
Faza 1: se stabilesc caracteristicile de calitate a produsului, pe baza cerintelor clientilor;
Faza 2: plecand de la aceste caracteristici, se determina caracteristicile componentelor produsului;
Faza 3: din specificatiile componentelor vor rezulta cerintele procesului de prelucrare;
Faza 4: pe baza acestor cerinte, sunt stabilite mijloacele de realizare si verificare a produsului.
B. Analiza modurilor de defectare si a efectelor acestora (FMEA)
Aceasta este o metoda de analiza a defectarilor potentiale ale unui produs sau proces, in scopul planificarii masurilor necesare pentru prevenirea aparitiei acestora. FMEA se poate utiliza in urmatoarele situatii: dezvoltarea unor produse sau procese noi; modificari ale produselor sau proceselor existente; evaluarea probabilitatii de aparitie a defectarilor, in cazul unor componente importante din punct de vedere al sigurantei ansamblului; adaptarea produselor unor noi conditii de utilizare.
Prin aplicarea acestei metode se micsoreaza riscul aparitiei defectarilor in proiectarea si realizarea produselor, si, pe aceasta baza, se asigura reducerea costurilor in toate etapele spiralei calitatii.
Metoda se aplica in doua variante principale: FMEA de proces si FMEA de produs.
Aplicarea FMEA presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
Identificarea functiilor produsului (procesului) analizat;
Analiza defectarilor;
Evaluarea efectelor si importantei defectarilor.
Planificarea calitatii trebuie sa fie corelata cu ansamblul cerintelor sistemului calitatii intreprinderii si sa asigure ca cerintele specificate pentru produse, proiecte si contracte vor fi satisfacute. In acest scop, intreprinderea va acorda importanta cuvenita urmatoarelor activitati: elaborarea planurilor calitatii; identificarea si procurarea tuturor mijloacelor necesare pentru tinerea sub control a activitatilor, proceselor, echipamentelor, resurselor umane, care pot fi necesare pentru obtinerea calitatii cerute; asigurarea compatibilitatii proiectelor, proceselor de productie, serviciilor asociate, procedurilor de inspectie si incercari si a documentatiei aplicate; actualizarea permanenta a tehnicilor de tinere sub control a calitatii, a tehnicilor de inspectie si incercari si dezvoltarea unor noi instrumente; identificarea tuturor cerintelor metrologice; identificarea sistemelor de verificare corespunzatoare pentru fiecare din fazele realizarii produsului; clarificarea normelor de acceptare pentru toate caracteristicile si cerintele, inclusiv a celor care contin elemente subiective; identificarea si pregatirea inregistrarilor referitoare la calitate.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate