Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Managementul Japonez.
I. Originile culturale ale managementului japonez.
Comportamentul organizational din cultura japoneza isi are originile in perioada YAYOI cu aproximativ 2000 de ani in urma.
Pentru a descrie relatiile dintre membrii unui grup si pentru descrierea organizatiei, se utilizeaza doi termeni : IE si MURA.
IE - are semnificatia statului sau a partidului politic intr-un sistem totalitar, presupunand sacrificarea propriului interes pentru interesul grupului. In anumite cazuri, acest comportament este obligatoriu si se mentine prin sanctiuni. In societatea contemporana japoneza, IE semnifica o familie sau o casa, o modalitate specifica prin care cineva incearca sa determine oamenii sa indeplineasca anumite obiective.
MURA - ( comunitate sateasca ) sugereaza o comunitate care ii pedepseste pe cei care nu se integreaza, dar aceasta integrare nu solicita neaparat sacrificii.
Traditional, un membru MURA care intra intr-o mica dificultate in afara comunitatii, va fi protejat de grup. In alte situatii insa, cand un membru incalca regulile comunitatii, el va fi judecat in cadrul unei intalniri a tuturor membrilor si in cazuri grave va fi oprit sa aiba contacte cu ceilalti membri.
Atat timp cat un inamic din afara nu ameninta MURA, grupul nu are nevoie de un lider, de o persoana care sa asigure WA ( armonie ).
Cel mai frecvent, o asemenea persoana aplica IE pentru a mentine MURA, indemnand oamenii cu apeluri folosite de samurai in vechime : 'Ne strangem impreuna si luptam'.
In afara unor pericole din afara, rolul de baza al persoanei din fruntea MURA este de a stinge conflictele din interiorul grupei. Este mediator caracterizat prin judecata si carisma.
DOZOKU - ansamblu de gospodarii, de familii intre care se stabilesc relatii economice care semnifica mai mult decat un clan sau o comunitate.
Conceptul modern DOZOKU se regaseste la nivelul structurii marilor firme japoneze in care se stabilesc legaturi intre furnizori si subantreprenori si in care conducerea executiva isi asuma obligatii pentru intreaga organizatie.
IEMOTO - un sistem de valori care reflecta angajamentele dintre stapan si discipol, valori exprimate in termeni de autoritate, disciplina si control.
ON - o expresie a obligatiilor si indatoriilor care deriva din schimburile sociale voluntare. Aceste obligatii ON semnifica faptul ca plata nu este niciodata completa - GIMU.
Din punct de vedere moral, ON se exprima prin GIRI - obligatii morale intre prieteni sau colegi.
Angajamentele in relatiile si obligatiile ierarhice sunt caracterizate de relatiile de tip OYABUN cu KOBUN care sunt relatii de natura parinte-copil, patron-client si semnifica dinamica responsabilitatilor sociale si a obligatiilor.
OYABUN - se situeaza la un nivel ierarhic superior peste, de obicei o persoana mai in varsta, cu o vechime mai mare si cu activitate mai indelungata. El poate avea mai multi KOBUN pe care ii trateaza in mod egal.
Caracterizare economico-sociala a contextului nipon.
In Japonia functioneaza o serie de organizatii care reprezinta grupuri formate din lideri politici si personalitati din lumea afacerilor care au o influenta mare in probleme complexe din economie.
In fruntea acestor grupuri se situeaza ZAIKAI - lumea afacerilor - sau cercuri financiare.
Din punct de vedere istoric, ZAIKAI isi are originea in asocierea celor doua grupuri ZAIBATSU care au fondat cele doua partide importante.
In Japonia, sunt patru astfel de grupuri ZAIKAI ( banci, asigurari, industria otelului ).
Evolutia calitatii in contextul nipon.
In 1954, Juran introduce in Japonia, gestiunea calitatii care constituie punctul de plecare pentru sistemul TQM - Managementul total al calitatii - iar ISHIKAWA introduce la universitatea din Tokyo, conceptul sistemului cercurilor de calitate - reprezentate prin grupuri mici de muncitori voluntari care se reunesc sub conducerea sefului lor de echipa cu scopul de a solutiona problemele de calitate din propriul sector.
Morala - baza societatii nipone.
KEURI - sistemul de drept.
Prin morala, in contextul nipon, se intelege arta de a trai in grup prin care se urmareste sa se impiedice dezlantuirea agresivitatilor si sa se apere interesul pe termen lung prin intermediul regulilor, actiunilor si valorilor comune, fondate pe experienta si adevar, insuflate prin educatie si asigurate printr-un control social.
Incadrarea in contextul nipon prin prisma viziunii Geert Hofstede.
Multa vreme, contextul japonez a fost considerat cel mai reprezentativ exemplu de colectivism insa in prezent sub influenta culturii occidentale, in contextul nipon isi fac prezenta unele elemente de individualism.
Din punct de vedere al distantei fata de putere, este medie pentru ca in context se regasesc atat elemente care justifica o distanta mare fata de putere dar si elemente care explica o distanta mica fata de putere.
Din punct de vedere al incertitudinii, contextul japonez se caracterizeaza printr-un control intens al incertitudinii.
Din punctul de vedere al masculinitatii - feminitatii, este prezent un coeficient mediu pentru ca anumite aspecte ale contextului nipon explica masculinitatea iar altele justifica feminitatea.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate