Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Manipulare
"Nici o idee noua n-a fost nascocita vreodata de un singur om. Totdeauna cel putin unul o prefigureaza, altul o figureaza si al treilea o desfigureaza
Lucian Blaga
Manipularea este actiunea de a influenta prin mijloace specifice opinia publica, astfel incat persoanele manipulate sa aiba impresia ca actioneaza conform ideilor si intereselor lor proprii.
In manipulare sunt folosite unele tehnici de persuasiune care distorsioneaza intentionat adevarul care lasa impresia libertatii de gandire si decizie. Spre deosebire de convingerea rationala care urmareste intelegerea mai corecta si mai profunda a situatiei, manipularea urmareste inocularea unei intelegeri convenabile folosindu-se de inducerea in eroare cu argumente falsificate, facand apel la palierul emotional non-rational. Intentiile reale ale celui care transmite mesajul raman insesizabile primitorului acestuia. Manipulatul preia o parere, o idee , o evaluare, o argumentare care nu le apartine, ci le-a fost indusa prin diferite mijloace. Individul si societatea isi abandoneaza autonomia, specificul lor, accepta manipularea venita de la centru, dind nastere unui narcisism colectiv. Christopher Lasch vorbeste de personalitate narcisista pentru a defini aceasta constructie identitara intr-un cimp social manipulat, anulind capacitatea de interventie, autonoma sau individuala.
Revolutia comunicarii a dus la cresterea uluitoare a informatiilor la care au acces din ce in ce mai multi oameni. Paradoxal, cu cat cantitatea de informatii creste, cu atat posibilitatile de manipulare cresc. Un om fara convingeri este mult mai usor de manipulat, de condus, decat un om care are idei clare, chiar daca sunt gresite.[2]In asentimentul celor afirmate de Herjeu, vin C. Hooland, J. Ianis si H. Kelley care au formulat ipoteza conform careia persoanele cu inteligenta superioara vor fi mai puternic influentate de aceea persuasiune care se bazeaza pe o argumentare logica demonstrativa si mult mai putin receptivi fata de persuasiunea care cuprinde generalitati si exemple relevante in timp ce persoanele cu o inteligenta mai scazuta sunt mai receptive fata de mesajele insistente si intens colorate, care au efect de crestere a starilor de neliniste. Un factor important in persuasiune il reprezinta conceptia despre sine,persuabilitatea este mai redusa, deci acea persoana este mai greu de influentat daca faci o evaluare pozitiva si intensa a sinelui.
Persuasiunea este procesul de influentare a atitudinilor si comportamentelor uneia sau mai multor persoane in vederea realizarii intereselor initiatorului. Persuasiunea se bazeaza pe caracteristicile de receptivitate si reactivitate a persoanei influentate. Este o activitate de convingere bazata pe o astfel de organizare a influentelor incat sa duca la adoptarea personala a schimbarii asteptate, fiind opusul impunerii sau fortarii. Efectele persuasiunii sunt dependente atat de factorii personali cat si de modul de organizare a influentelor.
Persuabilitatea sintetizeaza acei factori personali, necesari persuasiunii. Persuabilitatea este acea tendinta a individului de a fi receptiv la influente si a accepta schimbari in atitudini si comportamente; implica din partea individului constiinta acceptarii si interiorizarii mesajelor in scopul influentarii. Persuabilitatea variaza de la o persoana la alta.
Fenomenele psihosociale studiate de specialisti sunt: imitatia (legile imitatiei conceptualizate de G.Tarde), sugestia, conformismul, opinia publica, atitudinile sociale, manipularea comportamentala, identitatea nationala, memoria colectiva, mai nou stereotipurile si reprezentarile sociale etc. Din scrierile lui Platon si Aristotel isi trag originea toate stiintele socio-umane. Teoria comportamentului social o putem depista in scrierile lui Seneca, fenomenul de opinie publica la Niccolo Machiavelli dar, atrage atentia si asupra celui de manipulare comportamentala, fenomene de persuasiune in reflectiile lui Montaigne. Manipularea mai poarta si numele de violenta simbolica. Nu suntem batuti,bruscati,fortati sa credem sau sa facem ceva. Cunoscandu-ni-se felul de a fi,specificul varstei sau alte particularitati, putem fi determinati sa credem ceea ce o persoana sau un grup de persoane si-a propus sa ne faca sa credem. Daca am fi intrebati cine ne-a influentat, am raspunde cu mandrie ca nimeni. Pe asta mizeaza si cei care ne manipuleaza. Pe hotatarea noastra de a nu ne lasa "dusi de nas", de a crede ceea ce vrem noi sa credem. Din nefericire insa, in manipulare suntem adusi in situatia de a vrea ceea ce au hotarat altii ca trebuie, astfel incat ei sa-si atinga scopurile.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate