Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» DIMENSIUNILE PIETEI


DIMENSIUNILE PIETEI


DIMENSIUNILE PIETEI

Structura. Piata intreprinderii se inscrie in structura pietei globale reprezinta subdiviziunea acestora. Piata se compune din mai multe segmente delimitate dupa anumite criterii, ea nu este deci omogena, nici macar in cazul intreprinderii cu un profil limitat de activitate.

Cel mai important criteriu de diversificare il constituie obiectivul tranzactiilor dupa acest criteriu piata se subdivide in doua mari compartimente:

a)     piata bunurilor materiale se imparte la randul ei:



piata mijloacelor de productie; mijloacele de munca (uneltele, utilajele reprezinta obiectivul cu ajutorul carora se actioneaza asupra materiile prime pentru a transforma in produs finit

piata bunurilor de consum. Obiectivul muncii care reprezinta materie prima, materiale asupra caruia se actioneaza pentru transfer in produs finit

Cele doua formeaza mijloace de productie + forta de munca = fortele de productie.

Deosebirile intre piata mijloacelor de productie si bunurile de consum se refera nu numai la actele de piata ci si la natura vanzatorului si a cumparatorului si la forma si dimensiunea actelor de vanzare-cumparare astfel piata mijloacelor de productie are drept caracteristic un grad ridicat de concentrare in timp ce piata bunurilor de consum este larga si are foarte multi subiecti cu nevoi foarte variabile.

Cumparator - bunuri materiale = intreprindere

Cumparator - bunuri de consum = firmele comerciale si consumatorii.

Un alt criteriu este piata serviciilor care este foarte raspandita in tara noastra si se refera la: transport, servicii turistice, bancare etcetera.

Cumparatorii bunurilor si serviciilor sunt: societatile comerciale si persoanelor fizice.

Dupa destinatia produselor distingem:

produse destinate consumului productiv

produse destinate consumului individual

Concluzii: Segmentul pi3etei este foarte important deoarece producatorii (ofertantii) se adreseaza de obicei unui segment clar de consumatori numit in marketing segment de piata.

Segmentul de piata este reprezentat de un subansamblu al pietei totale format din cumparatori de acelasi fel, grupati dupa unul sau mai multe criterii de clasificare cum ar fi:

natura trebuintelor

marimea cumparaturii

factorii care ii determina pe cumparatori sa consume un produs sau altul

Piata globala

Piata bunurilor

materiale

Piata serviciilor

Piata

mijloacelor

de productie

Piata

bunurilor de

consum

Piata

serviciilor de productie

Piata

serviciilor de

consum

Piata produsului

Segmentul X

Observatia 1: Identificarea de complexitatea structurii sale interne piata reprezinta un tot unitar desi aparent izolate si independenta segmentelor de piata nu sunt decat parti ale unui tot unitar. Ele se intrepatrund, se interfereaza reciproc chiar daca uneori influentele sunt doar indirecte si de o intensitate mai slaba.

Observatia 2: Structura pietei are un caracter dinamic adica aceasta structura se poate imbunatati, modifica in functie de raportul cantitativ intre componentele pietei.

b)     piata serviciilor fiecare cu specificul ei

Aria - dupa locul unde se desfasoara relatia de vanzare-cumparare piata poate fi:

interna

externa

Pietele externe alcatuiesc piata internationala. Piata poate fi privita si la nivel global sub imaginea unei piete mondiale spre care vor tinde tarile lumii.

Piata mondiala este suma tuturor actelor de vanzare-cumparare efect atat in interior cat si in exteriorul granitelor nationale. In cadrul pietei interne avem doua tipuri de piete:

a)     piata locala pot fi si piete rurale

b)     piata urbana

Concluzie: In ansamblul sau activitatea de piata cunoaste un anumit grad de concentrare teritoriala care polarizeaza in jurul unor anumite centre sau zone comerciale.

Capacitatea unei piete este data de mai multi indicatori care pot fi exprimati atat fizic cat si valoric. In alegerea lor intervin diferite considerente printre care:

sursele de informatii utilizate

raportul cerere-oferta de pe piata

scopul cercetarii

In general indicatorii utilizatori au ca punct de plecare acceptiunea data pietei si componentelor sale. Astfel capacitatea poate fi exprimata prin dimensiunea ofertei, cererii sau ale vanzatorilor. Indicatorii sunt:

a)     volumul ofertei este un indicator utilizat de regula pentru sistemele in care oferta este mai mare decat cererea cand publicatiile ofera informatii cuprinzatoare asupra productiei. In mai toate cazurile evaluarea are la baza informatii din surse statice.

b)     volumul cererii exprima capacitatea efectiva a pietei si este indicat in cazurile in care intreprinderea urmareste dimensionarea activitatii sale in raport cu cererea acesteia fiind mai mare decat oferta. Prin acest indicator se exprima puterea de absorbtie a pietei.

c)     volumul tranzactiilor de piata

Vv = Q - pretul/bucata

Vv1 = Q1 * pret1/bucata

Vv1 > Vv0 => elastic

Vv1 < Vv0 => inelastic

Vv1 = Vv0 => unitara

Vv = reprezinta modalitatea in care se recurge cel mai frecvent pentru exprimarea capacitatii pietei. El este de fapt expresia confruntarii dintre cerere si oferta, cuantifica dimensiunile pietei reale sau efective.

d)     cota de piata exprima ponderea detinuta de catre o intreprindere sau de catre un produs in cadrul pietei

Concluzie: Mai exista si alti indicatori de masurare a capacitatii pietei din care:

numarul de consumatori

numarul de clienti

Dinamica. Piata intreprinderii este dinamica in timp astfel incat i se modifica structurile si se schimba fizionomia. Dinamica unei piete este data de existenta mai multor rapoarte si anume:

a)     raportul dintre piata unui produs si piata globala este ca un raport de la parte la intreg, piata totala este formata din suma pietelor produselor care dau contul acesteia. Cota parte care vine pietei produsului din piata totala se modifica in timp oglindind caracterul dinamic al pietei.

b)     raportul dintre piata unui produs si piata celorlalte produse. Acest raport la randul lor diferite si anume:

I - raportul de asociere cu alte produse. Produsul se asociaza cu alte produse de pe alte piete atragand modificarea in aceasta directie. Este foarte intalnit la bunurile de consum si la servicii.

Exemplu: piata bunurilor de folosinta indelunga se afla in raport de asociere cu piata serviciilor de intretinere a acestor bunuri. Acest raport este determinat de asocierea produselor in vederea satisfacerii unei nevoi

II - raportul de substituire atunci cand produsul este substituit celorlalte produse de pe alte piete si viseaza satisfacerea acelorasi categorii de nevoi

III - raportul de indiferenta cand modificarea pietei unui produs nu influenteaza piata altui produs

c)     raportul de concurenta. Doua piete sunt in raport de concurenta atunci cand satisfac aceleasi nevoi si se adreseaza acelorasi categorii de clienti.

Concluzie: Exista doua cai principale de extindere a unei piete:

a)     calea extensiva consta in marirea grupului de cumparatori fie prin atragerea clientului care achizitioneaza produse, fie prin castigarea de noi cumparatori, ceea ce inseamna capacitatea non-consumatorilor relativi de a deveni efectivi

b)     calea intensiva se realizeaza prin cresterea cantitativa sau valorica a cumparaturii medii aferente efectuate de o persoana sau prin marimea frecventei de cumparare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate