Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
BACTERIA (Eubacterii)
Bacteriile din aceasta grupare sunt cele tipice. Caracteristica principala a eubacteriilor, care le deosebeste de arhebacterii, este prezenta, in peretii celulari, a peptidoglicanului sau mureinei, care formeaza un ,,sac", cu structura tridimensionala, in jurul celulei bacteriene.
Phylum Posibacteriota (Bacterii Gram-pozitive)
Bacteriile Gram-pozitive, de o diversitate enorma, se pot grupa, deocamdata, doar in grupe artificiale: coci, bacilli neformatori de spori, bacilli formatori de spori, corinebacterii, bacterii actinomicete si micoplasme.
Familia Peptococcaceae cuprinde bacterii Gram-pozitive, anaerobe. Se afla sub forma de coci izolati, grupati in tetrade sau dispusi in pachete, ca la Sarcina ventriculi. Peptococcus, Peptostreptococcus si Sarcina fac parte din flora bacteriana umana si animala. Traiesc in caile respiratorii, urogenitale si intestin. Sunt germeni patogeni.
Familia Streptococcaceae:
Streptococcus lactis este o specie homofermentativa. Transforma glucoza din lapte in acid lactic. Se utilizeaza la fabricarea branzeturilor.
Streptococcus pyogenes (streptococ piogen) este frecvent implicat in infectiile umane.
Streptococcus pneumoniae (Diplococcus pneumoniae) este implicat in infectii ale tractului respirator (pneumonii, bronhopneumonii, abcese pulmonare, pleurezii, bronsite), infectii ORL, infectii oculare, infectii ale seroaselor (pericardite, peritonite, meningite pneumococice).
Leuconostoc sp. este o bacterie heterofermentativa. Transforma glucoza din lapte in acid lactic alaturi de care mai iau nastere etanolul (sau acidul acetic) si CO2.
Unele specii de Streptococcaceae contribuie la obtinerea unor produse: muraturi, varza acra, lapte acru, branzeturi, iaurt, chefir. De asemenea, unele specii de Streptococcaceae intra in compozitia florei intestinale.
Familia Micrococcaceae cuprinde coci facultativi anaerobi sau aerobi.
Micrococcus prodigiosus traieste saprofit pe lapte, paine in descompunere .
M. ureae este o bacterie saprofita. Transforma ureea in carbonat de amoniu.
Staphylococcus cuprinde bacterii facultativ anaerobe. Stafilococii se intalnesc in aer, sol, apa, pe piele, mucoase, in cavitatile naturale ale omului si animalelor.
Staphylococcus aureus produce, la om si animale, infectii ale pielii (foliculite superficiale, hidrosadenite, panaritii, furuncule, abcese, impetigo, orjelete, infectii ale plagilor), infectii ale mucoaselor (flegmon amigdalian, rinite purulente, conjunctivite), infectii ale cailor respiratorii, ale aparatului urogenital, toxiinfectii alimentare.
Familia Lactobacillaceae populeaza, in conditii obisnuite, laptele, plantele in descompunere, ca si intestinul si mucoasele omului si animalelor. Transforma substantele dulci in acid lactic.
Lactobacillus casei se utilizeaza in industria laptelui pentru obtinerea diferitelor sortimente de lactate si branzeturi.
Familia Bacillaceae
Bacillus subtilis (bacilul fanului) este foarte raspandit in natura, pe suprafata ierburilor. Produce bacitracina, un antibiotic folosit, in special, in furunculoze.
Bacillus polymyxa produce un antibiotic polimixina.
Bacillus brevis produce antibioticul gramicidina.
Bacillus anthracis produce antraxul, o boala grava infectioasa, la animale si om.
Clostridium botulinum este un microorganism anaerob. Produce botulismul, o toxiinfectie alimentara, dupa ingestia de conserve (de peste, carne) incorect conservate, carnuri alterate sau zarzavaturi si fructe nespalate. Toxina botulinica, cea mai puternica toxina, blocheaza transmiterea influxului nervos. Sporii bacteriei se afla in sol, pe vegetale, fructe, carne, in intestin.
Clostridium tetani (bacilul tetanic) este o bacterie anaeroba care produce, la om si animale, boala acuta, infectioasa numita tetanos.
Familia Propionibacteriaceae cuprinde bacterii anaerobe care produc acid propionic. Propionibacterium acni este o bacterie patogena. Produce inflamatia foliculilor parului (acneea).
Familia Corynebacteriaceae grupeaza bacterii care apar sub forma de bacilli maciucati . Produc boli la plante, animale si om.
Corynebacterium diphteriae (bacilul difteric) produce difteria, o toxiinfectie grava, contagioasa. Este un germen aerob dar se dezvolta si in conditii anaerobe.
5. Bacterii actinomicete - sunt bacterii filamentoase, rigide si ramificate, numite astfel deoarece se aseamana cu fungii (micetele).
Ordinul Actinomycetales cuprinde familiile Mycobacteriaceae, Actinomycetaceae, Streptomycetaceae si Nocardiaceae.
Familia Mycobacteriaceae
Mycobacterium tuberculosis (bacilul tuberculozei la om, bacilul lui Koch) este agentul patogen al tuberculozei la om.
Mycobacterium bovis infecteaza bovinele si, ocazional, omul.
Mycobacterium leprae produce boala numita lepra.
Familia Actinomycetaceae
Actinomyces israeli, A. naeslundii, A. odontolyticus si A. viscosus habiteaza in cavitatea bucala, criptele amigdaliene si pe placile dentare. De asemenea, apar si in secretiile vaginale ale femeilor normale.
Actinomyces bovi produce umflaturi purulente in corpul oamenilor si animalelor (actinomicoze).
Familia Streptomycetaceae cuprinde bacterii de o importanta medicinala deosebita deoarece numeroase specii ale genului Streptomyces produc cele mai multe antibiotice:
▬ Streptomyces griseus - streptomicina
▬ S. kanamyceticus - kanamicina
▬ S. fradiae - neomicina (negamicina)
▬ S. erythreus - eritromicina
▬ S. aureofaciens - aureomicina
▬ S. venezuelae - cloramfenicolul
▬ S. noursey - nistatina
▬ S.antibioticus. S.flavus, S. albo-niger - tetracicline
Unele streptomicete traiesc parazite pe plante, producand boli grave: Streptomyces scabies produce la cartof boala cunoscuta sub denumirea de raia cartofului.
Familia Nocardiaceae
Nocardia asteroides produce infectii pulmonare cronice, supuratii cronice ale placilor.
Unele specii sunt saprofite, iar altele parazite. Cele parazite produc boli grave, la om si animale. In functie de specie, produc afectiuni ale aparatului respirator, leziuni cutaneo-mucoase sau infectii
urogenitale.
Mycoplasma pneumoniae produce boli ale aparatului respirator, la copii si adulti (traheobronsite, pneumonii).
Mycoplasma hominis produce inflamatii ale pelvisului si infectii ginecologice post-partum.
Ureoplasma produce uretrite ce determina infertilitate masculina. (la barbat pe uretra).
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate