Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Familia Hymenolepidae


Familia Hymenolepidae


Familia Hymenolepidae

Plathelmintii din aceasta familie prezinta urmatoarele caracteristici:

- proglotele au o forma trapezoidala, fiind mai mult late decat lungi, spre deosebire de tenii de la care segmentele se alungesc progresiv, ultimele segmente fiind mai lungi decat late:

- porul genital se gaseste totdeauna situat pe aceeasi parte a strobilei, in timp ce la familia teniide porul genital alterneaza pe ambele parti ale segmentelor.

Ca reprezentanti ai acestei familii sunt cunoscute doua specii: Hymenolepis nana si Hymenolepis diminuta.



Hymenolepis nana

Himenolepidoza este o boala parazitara destul de frecventa mai ales la copii, datorita prezentei in tubul digestiv al omului a helmintului Hymenolepis nana.

Morfologia parazitului. Hymenolepis nana este cel mai mic cestod al omului, avand talia de 2-4 cm, fiind cunoscut sub numele de tenia mica.

Are un scolex (fig. 50, a) prevazut cu patru ventuze l, iar in regiumea apicala se afla o infundatura in care se gaseste invaginat un rostru scurt, gros, retractil, cu unrand de carlige 2. Gatul scurt este urmat de un numar mare de proglote mai mult late decat lungi. Proglotcle batrane prezinta organele reproducatoare atrofiate, ramanand doar uterul dezvoltat plin cu oua. Aceste segmente imbatranite se distrug chiar in intestin, iar ouale eliberate se vor gasi in numar mare in fecalele celor parazitati.

Oul este oval, de talie mare (50-60 u), prezinta un dublu invelis (fig. 50, b). Cel extern este foarte subtire si transparent 1. inauntrul lui se gaseste un al doilea invelis, tot oval, avand la cei doi poli doua proeminente, semanand astfel cu o lamaie 3. Din proeminente se desprind 4-6 flageli, care ocupa spatiul dintre cele doua invelisuri 4.

In interiorul acestui invelis se gaseste embrionul cu sase carlige (embrion hexacant) 5.

Ciclul biologic. Ouale puse in libertate in intestin sunt eliminate in exterior odata cu fecalele. Hymenolepis nana este un cestod monoxen, adica, spre deosebire de alti viermi studiati, nu are nevoie de o gazda intermediara pentru dezvoltarea lui, atat in forma larvara, cat si ca adult. Ouale sunt introduse in tubul digestiv al omului unde embrionii eliberati (oncosferele) patrund intr-o vilozitate intestinala si se transforma, in doua pana la patru zile, intr-o larva numita cistercoid. Dupa trei zile, cistercoidul creste destul de mare pentru a rupe vilozitatile intestinale in care s-a dezvoltat si revine in intestin, unde se prinde cu scolexul de peretele intestinal, cu ajutorul ventuzelor si carligelor lui si in 10-12 zile parazitul ajunge adult.

Efectul patogen este reprezentat de:

- tulburari digestive, dureri abdominale, tranzit intestinal modificat, diminuarea poftei de mancare;

- tulburari nervoase datorita toxinelor parazitului; bolnavii fac tulburari auditivesi mai ales vizuale;

- modificari in starea generala a bolnavului: bolnavii se plang de dureri de cap si de ameteli; unii copii invata greu, au o atentie difuza,' retin greu lectiile, sunt apatici si fara putere.

Epidemiologia. Datorita faptului ca purtatorii de Hymenolepis nana raspandesc oua gata embrionate, exista posibilitatea infectarii celor din jur prin transmisiune directa. Boala este raspandita pe intregul glob, cu frecventa mai ridicata in colectivitatile de copii..

Diagnosticul de laborator se face prin punerea in evidenta a oualor de Hymenolepis nana, prin examen coprologic direct sau prin metoda de concentrare Wilfys.

Tratamentul teniazelor se face cu Niclosamid (Yomesan, Fenasal s.a.) in serii repetate, sub control de laborator.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate