Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
TRICHINOZA
Rolul patogen. Boala, cunoscuta sub numele de tridunoza, prezinta mai multe perioade, corespunzatoare fazelor de evolutie a parazitului.
- Perioada I corespunde parazitozei intestinale si se caracterizeaza printr-un catar intestinal provocat de iritatiile mecanice ale parazitilor sau de toxinele ce se elibereaza din larvele inchistate.
Temperatura incepe sa creasca, pentru ca la sfarsitul primei saptamani sa ajunga la 40°C. in aceasta perioada intervin dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree.
- Perioada a II-a, de raspandire a larvelor in organism, se caracterizeaza prin febra in platou, dureri reumatoide, edem facial si in special palpebral foarte accentuat.
Bolnavii acuza, datorita localizarilor musculare ale larvelor, jena la inspiratie, masticatie, deglutitie. Din cauza actiunii toxinelor parazitului este prezenta o stare de adinamie ce se accentueaza progresiv.
- Perioada a III -a, de inchistare a larvelor in muschi, se caracterizeaza printr-o intoxicatie din ce in ce mai marcata ce poate duce la moartea bolnavului. Daca, nisa, bolnavul rezista pana la a 7-a saptamana de boala, perioada la care ingrosarea peretelui chistic este suficienta ca sa-1 izoleze de organism, atunci el poate fi socotit in afara pericolului. Fenomenele clinice cedeaza treptat, ramanand insa prezente pentru multa vreme durerile musculare.
In chisturile calci fi cate, larvele pot trai multa vreme. S-au citat cazuri in care au trait pana la 24 de ani.
Prognosticul in trichinoza este rezervat, fiind in functie de masivitatea parazitarii si rezistenta individului.
Epidemiologie. Trichinoza este o zoozona. Rolul principal de rezervor de Trichinella in natura il au sobolanii care, devorandu-se intre ei, permanentizeaza acest rezervor. Cadavrele rozatoarelor parazitate, frecvent intalnite langa crescatoriile de porci, sunt mancate de acestia. Ajunse in intestinul porcului larvele se dechisteaza si urmeaza ciclul evolutiv cunoscut, pentru ca, in final, sa se ajunga la larvele inchistate in muschii acestuia.
Omul se imbolnaveste consumand came de porc infectata cu Trichinella, carne necontrolata prin examenul trichinoseopic obligatoriu in cazul sacrificarilor de animale Ia abatoare sau la domiciliu si efectuat de organele sanitar-veterinare, ca si prin came nesupusa tratamentului tennic corect, care sa asigure distrugerea larvelor. Diagnosticul de laborator. Confirmarea cazurilor se face prin teste cutanate, prin examen serologic (reactia de precipitare circumlarvara), imunofluorescenta si prin testul EL1SA cu an ti gene specifice.
Tratament: Pana astazi nu exista un tratament specific in aceasta parazitoza. in faza intestinala se utilizeaza Piperazina si, recent, Mebendazolul sau Fluobendazolul. in perioada de diseminare se folosesc cu bune rezultate tratamentul cu corticosteroizi sub protectie de antibiotice, vitamino- si calciterapie cu Thiabendazol, ca medicament specific.
Profilaxie, in primul rand se vor lua masurile necesare care sa duca la prevenirea infectarii porcilor. In acest sens se va duce o lupta continua contra sobolanilor din preajma crescatoriilor de porci, prin deratizari sistematice, cu strangerea si incinerarea tuturor cadavrelor.
Va fi interzisa consumarea carnii de porc provenita din taieri clandestine. Orice taiere, chiar in afara abatorului, va fi obligatoriu controlata de organele sanitar-veterinare prin examen trichinoseopic. Carnea consumata va fi bine fiarta.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate