Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» TRICHOCEPHALIS DISPAR


TRICHOCEPHALIS DISPAR


TRICHOCEPHALIS DISPAR

Trichocephalus dispar sau Trichiuris trichittra este un nematod de marime medie, cu extremitatea anterioara foarte subtire si cu cea posterioara mai groasa.

Masculul masoara 3-4 cm lungime. Posterior, este recurbat in forma de carja. Raportul dintre partea anterioara si cea posterioara este de 3/2.

Femela, de 4-5 cm lungime, are acelasi aspect ca al masculul, insa cu extremitatea posterioara dreapta si terminata in unghi obtuz. Raportul dintre cele doua parti este de 2/1 (fig. 52, a, fc c).

Orificiul bucal situat la partea anterioara este mic si inconjurat de trei buze subtiri. Esofagul este de tip strongiloid.

Trichocephalus se infige cu partea anterioara in grosimea peretelui intestinal, intre vilozitatile acestuia, pe care-1 'insaileaza' (fig. 52, d). Se hraneste cu sange din vasele de la acest nivel, insa prin reintoarcerea extremitatii bucale in lumenul intestinal se poate hrani si cu produsele de digestie ale gazdei.



Ciclul evolutiv. In regiunea cecala, locul de electie pe care-l paraziteaza, adultii se acupleaza.

Femela depune in lumenul intestinal, unul cate unul, ouale care, odata cu materiile fecale, ajung in mediul exterior.

Ouale au o forma asemanatoare unei lamai, datorita celor doua proeminente de la cei doi poli (fig. 53,2). Sunt mari 50x20 u, au un invelis neted si culoarea in general bruna 1 |n mediul extern, dupa o perioada de timp, conditionata de umiditate si temperatura, ouale embrioneaza. Ouale embrionate, introduse in tubul intestinal pe cale bucala, elibereaza larvele. Aceste larve se introduc in peretele intestinal pentru o perioada de adaptare care dureaza trei zile. Dupa adaptare larvele revin in intestin, se indreapta spre regiunea cecala, unde se maturizeaza si reiau ciclul.

Rolul patogen. Este unul din parazitii frecvent intalniti la noi. Boala pe care o provoaca se numeste trichocefaloza. Simptomatologia este in functie de intensitatea parazitarii. Poate trece neobservata, fiind uneori asimptomatica, sau poate prezenta tulburari gastrointestinale, sanguine si nervoase!

Epidemiologie. Rezervorul trichocefalozei umane este omul. Mediul extern, prin conditiile de umiditate si temperatura, favorizeaza embrionarea oualor. Limitele de temperatura intre care se poate produce embrionarea sunt de la 15 pana la 37°C.

Ouale ajung sa fie raspandite pe suprafete intinse, prin apele de irigare, cand acestea contin si ape menajere provenite din conducta de canalizare a oraselor, sau prin intrebuintarea reziduurilor fecaloide la ingrasatul terenurilor de cultura. De pe sol, prin intermediul zarzavaturilor, al fructelor, mainilor murdare etc., ouale parazitului pot ajunge in tubul intestinal al omului (transmisiune indirecta mediata prin sol). Boala este raspandita pe o mare parte a globului, fiind mult mai frecventa in zone tropicale, subtropicale si, uneori, in unele zone cu clima temperata. Incidenta este mai ridicata la copii.

Tratament. Se administreaza Mebendazol (Vermox).

Profilaxie. Trichocephalus este un geohelmint. Transmiterea directa a bolii nu este posibila, deoarece ouale eliminate nu sunt infectante decat dupa embrionare, care are loc pe sol.

Se va pune un deosebit accent pe educatia sanitara, in special acolo unde se constata deficiente pe linia drcprinderilor igienice. Mainile vor fi spalate cat mai des si, mai ales, dupa miscarile ce duc la contact cu solul. Fructele si zarzavaturile nu vor fi consumate decat dupa spalare la un curent de apa si inmuiere in apa fiarta.

Diagnosticul de laborator. Se va face prin punerea in evidenta a oualor in materiile fecale la examenul direct, sau utilizand metode de concentrare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate