Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» MODELUL BRITANIC


MODELUL BRITANIC


MODELUL BRITANIC

A. Monarhia parlamentara, se baza pe suveranitatea nationala si a fost completata prin unirea Scotiei si Angliei in Regatul Unit - 1707. Venirea la tron a Dinastiei de Hanovra - 1714, a consolidat sistemul in timpul lui George I(1714-1727) si George al-II-lea(1727-1760), care germani fiind si necunoscand engleza nu s-au ocupat de viata politica, lasand-o in mana Consiliului de stat. George al-III-lea(1760-1820), a fost mult mai activ si a colaborat in special cu William Pitt junior.

B. Sistemul bipartid se dezvolta odata cu restauratia Stuartilor si se desavarseste in secolul XVIII. Partidul TORY(actual conservator) grupa pe adeptii Stuartilor, toleranti fata de catolicism si de unele manifestari absolutiste, conservatori si sustinatori ai bisericii anglicane. Partidul WHIG(actual liberal) grupa pe adversarii Stuartilor, anticatolici, antiabsolutisti, liberali economic si politic, sustinatori ai puritanismului si a suprematiei parlamentului. Sistemul bazat pe votul cenzitar si uninominal s-a mentinut in general pana astazi.

C. Modelul monarhiei parlamentare pornea de la sistemul definit prin Magna Charta Libertatum - 1215 si completat prin Petitia dreptului - 1628, Test act - 1673(rezerva functiile publice doar anglicanilor), Habeas Corpus Act - 1679(drepturile si libertatile cetatenesti) si Declaratia drepturilor - 1689. Separarea puterilor in stat era in judecatoreasca data instantelor si curtilor cu jurati, executiva revenind unui cabinet al majoritatii parlamentare si legislativa detinuta de rege(numea ministrii, generalii si sanctiona legile) si unui parlament bicameral(Camera lorzilor si a comunelor), aleasa prin vot ce vota legile si bugetul. Monarhia engleza era intemeiata pe dreptul comun si interesul ge­neral; in secolul al XVIII-lea, notiunea de suveran lasa loc celei de "rege al englezilor'. Regele avea prerogative limitate prin lege, dar si prin uz: numeste ministrii si generalii, pastreaza dreptul de a sanctiona legile, dar nu le poate abroga. Prezenta celor doua partide ii permitea sa joace rolul de arbitru pe scena politica, insa orice act al regelui trebuia contrasemnat de ministrul de resort.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate