Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Multimi convexe
Definitie : Se numeste multime convexa o multime M de puncte , acre are urmatoarea proprietate : daca P,Q sunt doua puncte distincte oarecare ale multimii M , atunci M contine toate punctele segmentului (PQ), adica : ( ) P,Q I M T (PQ) M.
Multimea vida si multimile formate dintr-un singur punct se considera multimi convexe deoarece pentru ele nu se pune nici o conditie.
Observatie : O multime formata din doua puncte distincte nu este convexa.
Aplicand definitia anterioara rezulta imediat ca urmatoarele multimi sunt convexe: spatiul, planul, dreptele, semiplanele inchise sau deschise, semidreptele inchise sau deschise, segmentele.
Din multimi convexe putem forma alte multimi cu ajutorul urmatoarei teoreme.
Teorema Intersectia a doua multimi convexe este tot o multime convexa.
Demonstratie Fie M1 si M2 doua multimi convexe si P,QI M1 M2 Atunci P,Q I M1 si P,Q I M2. Cum M1 si M2 sunt doua multimi convexe rezulta ca (PQ)IM.1 si (PQ)IM.2. Dar (PQ) M1 M2, deci M1 M2 este multime convexa.
Observatie : Teorema se poate generaliza pentru un numar oarecare de multimi convexe.
In baza acestei teoreme rezulta ca interiorul unui unghi si interiorul unui triunghi sunt multimi convexe.
O reuniune de multimi convexe poare sa nu fie o multime convexa , un exemplu fiind cel al triunghiului ABC care este reuniunea multimilor convexe [AB], [AC], [BC], dar nu este multime convexa ( in schimb interiorul sau este o multime convexa).
Definitie : Se numeste linie poligonala o multime de forma
L=[P1P2] [P2P3] [P3P4] [PnPn+1].
Punctele P1 , P2, . ,Pn , Pn+1 se numesc varfurile liniei L , iar segmentele [P1P2], . , [PkPk+1], kIN , se zic vecine. ( fig .1)
Fig 1
Linia poligonala L se numeste inchisa daca P1 =Pn+1 ( fig 1.(b) si (c)), si simplu inchisa daca in plus oricare doua laturi nevecine nu au nici un punct in comun si doua laturi vecine au suporturi diferite. O linie poligonala simplu inchisa se mai numeste si poligon. Linia poligonala din figura 1 punctul (b) nu este poligon deoarece un poligon nu se autointersecteaza. Un poligon cu trei laturi se numeste triunghi. Un poligon cu 4,5,6, . laturi se numeste patrulater, pentagon, hexagon, etc. Poligonul cu varfurile P1 , P2, . ,Pn va fi notat pe scurt cu L= P1P2 . Pn. Segmentele [Pi ,Pk], i k, care nu sunt laturi se numesc diagonale.
Poligonul P1P2 . Pn se numeste poligon convex , daca pentru fiecare latura [Pk ,Pk+1], toate varfurile diferite de Pk si Pk+1 se gasesc de aceeasi parte a dreptei PkPk+1 ( pentru k=n, Pn+1=P1). (fig.1 (c)).
Un poligon convex P1P2 . Pn nu este o multime convexa , dar interiorul sau ( care se defineste precum urmeaza) este o multime convexa. Interiorul unui poligon convex este intersectia semiplanelor deschise limitate de suporturile laturilor poligonului si acre contin varfurile nesituate pe laturile respective.( fig 2). Daca notam cu dk= PkPk+1 pentru k=1, . ,n-1 si dn= PnP1 , atunci (P1P2 . Pn)= (d1Pn (d2P1 (dnPn-1 . Reuniunea dintre un poligon convex P1P2 . Pn si interiorul sau se numeste suprafata poligonala convexa , care se noteaza cu [P1P2 . Pn ]. Asadar [P1P2 . Pn ]= P1P2 . Pn (P1P2 . Pn) = L (L).
In cazul triunghiului ABC multimea [ABC] se numeste suprafata triunghiulara. Suprafetele poligonale convexe permit definirea unei notiuni mai generale.
Definitie : Se numeste suprafata poligonala o multime de puncte din plan , care este reuniunea unui numar finit de suprafete poligonale convexe, acestea avand doua cate doua interioarele disjuncte. Daca S este o suprafata poligonala si [L1], [L2], . , [Lk] sunt suprafetele poligonale convexe respective , adica S = [L1] [L2] [Lk], si (Li ) (Lj) = pentru i j, atunci vom spune ca multimea constituie o descompunere a suprafetei poligonale S.
Din definitie rezulta ca orice suprafata poligonala se descompune in suprafete poligonale convexe.
Admitem, fara demonstratie, urmatoarea teorema de descompunere a unei suprafete poligonale.
Teorema : O suprafata poligonala convexa cu n laturi ( n >3) se poare descompune in
n- 2 suprafete triunghiulare.
In particular , suprafata poligonala [L1]= [P1P2 . Pn ] se descompune in suprafetele triunghiulare [T2], [T3], . , [Tn-1] ( fig.3), unde am notat cu Ti triunghiurile D P1PiPi+1, i = 1, . ,n-1. Este evident ca pentru o suprafata poligonala convexa exista mai multe descompuneri in suprafete triunghiulare.
Consecinta: Orice suprafata poligonala poate fi descompusa in suprafete triunghiulare.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate