Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Particularitatile personalitatii batranilor


Particularitatile personalitatii batranilor


Particularitatile personalitatii batranilor

Inaintarea in varsta este, cu amaraciune constientizata de fiecare si este reflectata si in realizarea functiilor proiective ale personalitatii. Despre batranete se poate spune ca trecutul este lung dar viitorul este scurt. Aceasta face sa se petreaca o simplificare a planurilor de viata care dintr-un anumit punct de vedere este chiar un semn de intelepciune (M.Margineanu, 1973, p 294). Dorindu-si ceva ce poate fi atins intr-un timp relativ apropiat se vor manifesta aspiratii potrivite cu conditiile din prezent si se vor evita incordarile inutile si dezamagirile, se va parcurge cu mai mult calm drumul realizarii acelor proiecte.

Este de remarcat faptul ca pentru destul de mult timp se conserva increderea in sine la batranete, mai ales pana cand nu se instaleaza bolile grave si persoana isi poate rezolva bine problemele de fiecare zi.



din campul profesional si organizarea vietii in jurul problemelor casnice si a conducerii dupa voie a acestora genereaza o descrestere a sentimentului de responsabilitate sociala personala care-i face sa se relaxeze si sa se bucure de o anume libertate. De aceea, multi batrani din stadiul de trecere sau cei catre 75 de ani, care au posibilitati materiale manifesta interes pentru excursii, vizionari de spectacole si expozitii etc. Dar odata cu inaintarea in varsta si scaderea fortelor fizice si psihice se simt mai putin angajati in rezolvarea problemelor altora si raman astfel relativ linistiti.

Vagopsihotonia este o caracterisica generala a tuturor tipurilor de raspunsuri pe care le da persoana in varsta, la stimularile ambiantei. Deci cei din jur trebuie sa aiba rabdare cu batranii in tot ceea ce acestia intreprind. In acelasi timp se poate trai si o stare de oboseala si chiar epuizare ce nu se explica prin perioade anterioare de activitate intensa, ci prin slabirea generala a capacitatilor psihice.

Dificultatile de comunicare si de interactiune eficienta cu cei tineri, impresia de neputinta si de a nu mai putea tine pasul ii fac pe batrani sa se poarte din ce in ce mai mult ca niste persoane puternic introvertite. Aceasta carcteristica ii face pe cei tineri sa-i viziteze mai putin , sa nu fie incantati de compania batranilor.

Teama de boala si de moarte tinde sa fie foarte accentuata si sa le blocheze manifestarile mai active, care de fapt ar fi in folosul lor.

Batranetea inaintata poate duce si la deteriorari grave ale personalitatii prin aparitia dementei senile, a pierderii identitatii personale, a alcoolismului, vagabondajului etc.

Intre deteriorarile fizice si psihice pot sa nu fie sincronizari. Pot slabi cele fizice si sa se conserve bine cele psihice, in acest caz ingrijirea fiind relativ usoara. Insa se pot pastra capacitatile fizice, dar sa se deterioreze cele psihice si in acest caz apar mari probleme de supraveghere, care trebuie sa fie aproape permanenta. Insa, cele mai grele situatii sunt cand deterioararile cuprind atat planul fizic cat si pe cel psihic.

Pentru toate cele subliniate, batranetea este atat o problema individuala, cat si una sociala. Tarile bogate au reusit sa dezvolte servicii numeroase care sprijina adecvat pe cei ce se afla catre capatul vietii. Cercatarile de psihologia batranetii sunt orientate cu precadere catre usurarea trairii finalului vietii. Mule dintre acestea sustin si fundamenteaza asistenta sociala s batranetii alaturi de contributia altor specialisti.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate