Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» CRISTOFOR COLUMB (1451-1506)


CRISTOFOR COLUMB (1451-1506)


CRISTOFOR COLUMB

in incercarea de a gasi o ruta vestica din Europa catre Orient, Columb a descoperit intimplator America si, prin urmare, a influentat cursul istoriei intr-o masura mai mare decit si-ar fi putut inchipui vreodata. Descoperirea sa, care a inaugurat epoca explorarilor si colonizarilor in Lume Noua, a fost unul din momentele de cotitura critice ale istoriei. Ea a deschis calea euro­penilor catre doua noi continente si a constituit o sursa de materii prime si minerale care a transformat radical economia Europei. Totodata, descoperi­rea lui a provocat distrugerea civilizatiilor amerindiene. Pe termen lung, ea a mai contribuit la formarea unor noi natiuni in emisfera vestica, total diferite fata de natiunile indiene care au ocupat cindva aceste regiuni, ceea ce a afectat in mare masura natiunile Lumii Vechi.



Povestea vietii lui Columb este in general bine cunoscuta. S-a nascut in 1451 la Genova, Italia. La maturitate, a devenit capitan de corabie si un navigator priceput. Cu timpul, a ajuns la convingerea ca ar fi posibil sa existe o ruta spre estul Asiei navigind spre vest si traversind Oceanul Atlantic, si si-a sustinut cu tenacitate punctul de vedere. Pina la urma a reusit s-o determine pe regina Isabella I a Castiliei sa-i finanteze expeditia de explorare.

Corabiile sale au ple­cat din Spania pe 3 august 1492 si au navigat neintre­rupt pina cind au ajuns in Insulele Canare, in largul coastelor Africii. Au Parasit Canarele pe 6 sep­tembrie si si-au continuat drumul spre vest. A fost o calatorie lunga, iar mari­narii sai, cuprinsi de teama, i-au cerut sa se intoarca expeditia sa continue si, pe 12 octombrie 1492, echipajul a zg pamintul.

in luna martie a anului urmator, Columb s-a intors in Spania unde a fost primit cu cele mai inalte onoruri. Ulterior a mai traversat AtlanticT! de trei ori in speranta desarta de a stabili un contact direct cu China sa Japonia. Columb s-a incapatinat sa sustina ca descoperise o cale spre Asja de Est inca mult timp dupa ce devenise evident ca se inselase.

Isabella i-a promis lui Columb ca ii va oferi postul de guvernator oricarui teritoriu descoperit de el. Cu toate acestea, s-a dovedit un adm nistrator atit de nepriceput incit pina la urma a fost eliberat din functie si trimis inapoi in Spania, in lanturi. Acolo si-a recistigat libertatea, dar nu i s-a mai incredintat niciodata un post administrativ. Totusi, zvonul ca ar fi murit in saracie nu are nici o justificare. La moartea sa, in 1506, Columb era un om destul de bogat.

Fara indoiala ca prima calatorie a lui Columb a avut un impact l revolutionar asupra istoriei Europei, influentind totodata, intr-o masura si mai mare soarta celor doua Americi. Nu exista scolar american care sa nu ' stie ce eveniment a avut loc in anul 1492. Totusi, s-ar putea formula unele obiectii in legatura cu importanta lui Columb.

Una dintre ele ar fi ca nu Columb ar fi fost primul european care a descoperit Lumea Noua. Leif Ericsson, navigatorul viking, a ajuns in America cu citeva secole inaintea lui si pare plauzibila presupunerea ca si alti europeni au traversat Atlanticul in intervalul scurs intre cele doua expeditii - a vikingului si a lui Columb. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, Ericsson este o figura relativ lipsita de importanta. Vestea despre descoperirea sa nu s-a raspindit pe scara larga si nici nu a declansat vreo schimbare profunda in Europa sau in America, in schimb, vestea despre descoperirea lui Columb s-a raspindit foarte rapid in Europa. In decurs de citiva ani de la intoarcerea sa, ca o consecinta directa a desco­peririlor sale, s-au efectuat numeroase alte expeditii spre Lumea Noua si astfel a inceput cucerirea si colonizarea noilor teritorii.

Ca si in cazul altor personalitati prezentate in aceasta carte, si de asta data se poate invoca argumentul ca ceea ce a infaptuit Columb s-ar fi realizat chiar daca el n-ar fi existat, in Europa secolului al XV-lea, comertul se afla in expansiune, iar explorarile erau inevitabile. De fapt, portughezii cautasera cu insistenta o noua ruta spre Indii cu destul timp inaintea lui Columb.

Pare intr-adevar probabil ca mai devreme sau mai tirziu America ar fi fost descoperita de catre europeni; ba chiar s-ar fi putut ca evenimentul sa fi survenit in scurt timp. Dar ulterior s-ar fi inregistrat o evolutie complet diferita daca America ar fi fost descoperita, sa zicem, in 1510, de o expeditie franceza sau britanica, in orice caz, Columb a fost omul care a descoperit de fapt America.

O a treia obiectie posibila o Onstituie faptul ca, inca inainte a£ calatoriile lui Columb, multi europeni din secolul al XV-lea stiau deja ca pamintul este ro­tund. Aceasta teorie fusese sugerata de catre filozofii Gre­ciei antice cu multe secole inainte si sustinerea ferma a ipotezei de catre Aristotel era suficienta pentru ca europenii instruiti din acea perioada sa-i impartaseasca punctul de ve­dere. Cu toate acestea, celebri­tatea lui Columb nu se datorea­za faptului ca ar fi demonstrat ca planeta este rotunda. (La drept vorbind, nici nu a reusit acest lucru.) El este vestit pentru ca a descoperit Lumea Noua. Nici euro­penii secolului al XV-lea, nici Aristotel nu aveau habar de existenta con­tinentelor americane.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Personalitati




D-na Joyce Lewis
KHEOPS (sec. 26 i.Hr.)
Paul Tanco (1843-1916)
LOUIS DAGUERRE (1787-1851)
BUDDHA (563-483 I.Hr.)
Christopher Waid
CRISTOFOR COLUMB (1451-1506)
GEORGE E. PALADE (n.1912)
N.C. PAULESCU (1869 - 1931)
John Cardmaker si John Warne




termeni
contact

adauga