Animale pasari | Casa gradina | Copii | Personalitati | Poezii | Povesti |
GUGLIELMO MARCONI
Guglielmo Marconi, inventatorul radioului, s-a nascut la Bologna, in [Italia, in 1874. Familia sa era foarte instarita, astfel ca si-a facut studiile sub supravegherea unor meditatori particulari, in 1894, la douazeci de ani, Marconi a citit despre experimentele efectuate de Heinrich Hertz cu citiva ani inainte. Experimentele respective demonstrasera cu claritate existenta unor unde electromagnetice invizibile, care se propaga prin aer cu viteza luminii. Marconi s-a gindit imediat la posibilitatea folosirii acestor unde pentru ransmiterea de semnale pe distante mari, fara fire. S-ar fi descoperit astfel loi cai de comunicatie, ceea ce n-ar fi fost posibil in cazul telegrafului, iunaoara, in acest fel s-ar fi putut transmite semnale navelor aflate pe mare. in 1895, dupa un an de munca, Marconi a reusit sa produca un dis->ozitiv functional, in 1896, el a facut o demonstratie in Anglia si a primit primul sau brevet de inventie. Curind, Marconi a infiintat o companie, iar krimele "marconigrame' au fost trimise in 1898. Un an mai tirziu, el a fost in masura sa transmita mesaje fara fir peste Canalul Minecii. Desi cel nai important brevet 1-a obtinut in 1900, Marconi a continuat sa aduca pulte imbunatatiri inventiei sale. in 1901, el a reusit sa transmita un pesaj radio peste Atlantic, din Anglia pina in Newfoundland.
Importanta noii inventii a fost ilustrata intr-un mod spectaculos in 909, cind vasul S. S. Republic, avariat in urma unei ciocniri pe mare, s-a :ufundat. Mesajele radio au permis trimiterea ajutoarelor si salvarea lajoritatii pasagerilor, in acelasi an, Marconi a primit Premiul Nobel entru inventia sa. in anul urmator, el a reusit sa transmita mesaje radio in Irlanda in Argentina, la o distanta de peste 9500 de kilometri.
Toate aceste mesaje au fost trimise in sistemul de linii si puncte al abetului Morse. Se stie ca si vocea poate sa fie transmisa prin radio, dar :easta performanta s-a inregistrat abia in 1906.
Transmisiile radio la scara comerciala dateaza de la inceputul anilor )uazeci, dar popularitatea si importanta lor au crescut foarte rapid.
O inventie ale carei brevete sint extrem de valoroase genereaza adesea spute in instanta. Totusi, litigiile au incetat dupa 1914, cind tribunalul
a recunoscut prioritatea incontestabila a lui Marconi. in ultimii sai ani de viata, Marconi a facut cercetari foarte importante legate de comunicatiile pe unde scurte si prin microunde. A murit la Roma, in 1937.
Deoarece Marconi este faimos doar ca inventator, influenta sa creste proportional cu importanta radioului si a ramificatiilor lui. (Marconi nu a inventat televiziunea. Totusi, inventarea radioului a constituit un precedent al televiziunii si, prin urmare, ni se pare corect sa-i atribuim lui Marconi o parte din meritul aparitiei televiziunii.) Evident, comunicatiile fara fir prezinta o insemnatate enorma pentru lumea moderna. Ele folosesc la transmiterea stirilor, pentru destindere, in scopuri militare, in cercetarea stiintifica, in munca politiei si pentru multe alte scopuri. Desi in unele privinte telegraful (inventat cu peste o jumatate de secol in urma) s-ar fi dovedit la fel de util, intr-un mare numar de intrebuintari radioul este de neinlocuit. Poate ajunge la automobile, la navele de pe mare, la aeronave in zbor si chiar la navele spatiale. Evident, este mult mai important decit telefonul, pentru ca mesajul telefonic poate fi trimis si prin radio, in timp ce mesajele radio se transmit in locuri in care telefonul nu poate ajunge.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate