Animale pasari | Casa gradina | Copii | Personalitati | Poezii | Povesti |
Ivan Tabaković
Ivan Tabaković, cel mai tanar fiu al lui Milan Tabaković s-a nascut in anul 1898 la Arad. A fost membru al Academiei Sarbe de Științe și Arte, profesor universitar, pictor, lucrator in ceramica, grafician, o personalitate unica. Prin operele sale a influențat generații de artiști.Dupa cum spunea chiar el, creația lui este o consecința logica a interesului activ și a cercetarii permanente[1].
Școala generala și liceul cu profil real le-a terminat in Aradul natal. La liceu, principalele materii pe care le-a studiat au fost fizica, matematica și geometria. S-au pastrat cateva caiete care i-au aparținut, din perioada bacalaureatului, caiete care conțin schițe și desene reprezentand imagini dintr-un meci de fotbal. In anul 1917 incepe studiile la Academia de Arte, secția portretistica, iar la inceputul anului 1918 parasește Budapesta și se intoarce in Aradul natal, unde așteapta sfarșitul razboiului.
Dupa terminarea razboiului, in anul 1919 se inscrie la Academia de Arte din Zagreb, astazi in Croația. In anul 1922 pleaca la studii la Academia de Arte de ma Munchen, Germania, iar in anul urmator se intoarce la Zagreb. A petrecut o scurta perioada și la Paris, unde și-a expus lucrarile sale , pentru ca in anul 1926 sa deschida și sa conduca la Zagreb "Școala Libera de Pictura". In curand a devenit desenator la Facultatea de medicina de la Zagreb. Aici se inscrie in organizația artiștilor numita "Țara", dupa care in anul 1930 se muta la Novi Sad, unde se mutase și familia sa. Aici, in casa tatalui sau iși avea propriul lui atelier. Pleaca apoi la Paris unde obține "Grand Prix"pentru pictura și ceramica la Expoziția Mondiala.
Se intoarce apoi la Novi Sad unde participa la inființarea Muzeului Maticei Srpska, deschis in anul 1933. In anul 1938 pleaca la Belgrad, unde devine membru fondator al Școlii de Arte. In timpul celui de-al doilea razboi mondial se pot citi in jurnalul sau urmatoarele cuvinte: "Pe toate fronturile se duce o lupta pentru progres, pentru curație, dragoste, cinste. Adesea imi vine sa fug in padure, sa merg aiurea și sa parasesc lupta, dar totuși raman, aranjez haosul impreuna cu prietenii și colegii mei de care m-a legat soarta in același scop, de a creea un viitor mai bun, condiții mai bune, mai multa lumina, curație, mai mult suflet și umanism. Vom reuși oare acest lucru?[2]" Acești ani, ai celui de-al doilea razboi mondial i-a petrecut la Belgrad.
Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, Ivan Tabaković devine profesor la Academia de Arta de la Belgrad, unde a condus secția de ceramica. A avut numeroase expoziții in Yugoslavia și in strainatate.
"Refuzand afilierea fața de orice direcție convenționala, de la inceputul carierei sale artistice, Ivan Tabaković s-a orientat catre arta - nici veche nici moderna, ci unica - descoperind in ea modalitați neașteptate de cunoaștere a naturii. Spunea ca așa cum arta secolelor trecute a participat la descoperirea lumii, a fost susținatoarea științei, in primul rand al filozofiei, ea acum trebuie sa descopere adevarul ca arta se afla la baza formarii și aranjarii materiei. Pentru artist "realitatea este frontiera cunoștinței, iar artiștii sunt adesea inaintemergatorii descoperirilor științei"[3]
In anul 1972 a devenit membru al Academiei Sarbe de Științe și Arte. S-a numarat printre inițiatorii inființarii Galeriei Academiei Sarbe de Științe și Arte.
In anul 1977 la Belgrad , in cadrul Muzeului Artei Contemporane a fost prezentat un simpozion in care au fost prezentate 292 de lucrari ale lui Ivan Tabaković, din totalul de 877 realizate de el. In timpul acestui simpozion Ivan Tabaković se afla greu bolnav la spital. A murit in curand, in anul 1977 la Belgrad. Au fost organizate apoi simpozioane la Novi Sad, Zagreb și Skoplje.
Dupa moartea sa Academia Sarba de Științe și Arte a instituit premiul "Ivan Tabaković".
In Galeria Maticei Srpska se afla numeroase lucrari ale lui Ivan Tabaković reprezentand creația sa. Cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nașterea sa, in anul 1998 Galeria a pregatit simpozionul "Ivan Tabaković". La 6 noiembrie 2004 in prezența a numeroși artiști, a fost prezentata expoziția retrospectiva "Ivan Tabakovi , unul dintre cei mai mari pictori sarbi ai secolului XX.
Originari din Arad, membrii familiei Tabaković și-au facut cunoscuta creația lor artistica, in Aradul natal, in Yugoslavia și chiar mai departe. In cinstea lor, la Arad, la 15 octombrie 2005 a fost organizata manifestarea culturala "Toamna Tabakovicilor", organizata de organizația locala a Uniunii Sarbilor din Romania, și condusa de președintele sarbilor din Arad, Profesor Universitar Simion Jarkov. In cursul manifestarii, pe casa Tabakovicilor (aflata in piața Catedralei) a fost dezvelita o placa comemorativa, așezata de catre Uniunea Arhitecților din Novi Sad. Pe aceasta placa, in limbile romana și sarba sta scris: "In aceasta casa au trait cunoscuții artiști aradeni și novosadeni Milan Tabaković, arhitect (1860-1946), George Tabaković, arhitect (1897-1971), Ivan Tabaković, pictor (1898-1977). Uniunea Arhitecților din Novi Sad, octombrie 2005". Placa comemorativa a fost sfințita de catre parohul din Felnac, Sava Popović in prezența reprezentanților Uniunii Arhitecților din Novi Sad și din Arad.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate