Animale pasari | Casa gradina | Copii | Personalitati | Poezii | Povesti |
KARL MARX
Karl Marx, principalul initiator al "socialismului stiintific', s-a nascut in 1818, in orasul Trier din Germania. Urmind traditia familiei, la saptesprezece ani Karl s-a inscris la Universitatea din Bonn pentru a studia dreptul. Mai tirziu insa, s-a transferat la Universitatea din Berlin si in cele din urma si-a luat licenta in filozofie la Universitatea din Jena.
Dupa terminarea studiilor, Marx s-a orientat spre jurnalism si o vreme a fost redactorul-sef al publicatiei Rheinische Zeitung din Koln. Din cauza ideilor sale politice radicale s-a vazut insa nevoit sa se mute la Paris. Aici 1-a cunoscut pe Friedrich Engels, si prietenia dintre cei doi avea sa dureze tot restul vietii. Desi fiecare dintre ei a scris mai multe carti sub semnatura proprie, colaborarea lor intelectuala a fost atit de strinsa incit operele Bor combinate ar putea fi considerate ca o realizare colectiva. Am gasit de cuviinta sa-i includ pe Marx si Engels in aceeasi sectiune a lucrarii de fata, chiar daca ea poarta doar numele lui Marx, deoarece lui i se atribuie an general (si pe buna dreptate, dupa parerea mea) rolul de partener domi-lant in aceasta relatie.
Expulzat in scurt timp din Franta, Marx a fost nevoit sa se mute la Bruxelles. Aici avea sa apara in 1847 prima lui lucrare importanta, Sarata filozofiei, in anul urmator, impreuna cu Engels a publicat Manifestul Comunist, cea mai citita dintre lucrarile lor. in acelasi an, Marx a revenit a Koln, dar a fost din nou expulzat, in doar citeva luni. Ulterior, s-a mutat a Londra, unde a ramas pina la sfirsitul vietii.
Desi si-a cistigat existenta si de pe urma ziaristicii, Marx si-a petrecut ;ea mai mare parte a timpului la Londra, documentindu-se si scriind carti e politica si economie, (in toti acesti ani, Marx si familia sa s-au bucurat e sprijinul financiar generos al lui Engels.) Primul volum din Das Ka-ntal ("Capitalul'), cea mai importanta lucrare a lui Marx, a aparut in 867. La moartea sa, in 1883, nu apucase sa definitiveze celelalte doua 'olume. Ele au fost redactate si publicate de catre Engels, pe baza insemna-ilor si a manuscriselor lasate de Marx.
Scrierile lui Marx constituie baza teoretica a comunismului, precum si
a numeroase forme moderne de socialism, in momentul mortii acestuia, nici o tara nu-i aplicase in practica ideile. Totusi, in secolul care a trecut de atunci, guvernele comuniste au preluat puterea in multe tari, printre care Rusia si China, in altele, miscarile inspirate de invataturile sale s-au dezvoltat si au incercat sa acceada la putere. Activitatile acelor partide marxiste - incluzind munca de propaganda, asasinatele, terorismul si rebeliunile organizate cu scopul preluarii puterii, alaturi de razboaie, represiuni brutale si epurari singeroase dupa instalarea lor in fruntea statelor -au tulburat planeta vreme de decenii si au provocat pierderea a circa o suta de milioane, de vieti omenesti! Nici un alt filozof din istorie nu a avut un asemenea impact asupra planetei in intervalul de timp scurs de la moartea sa. Probabil ca o sa-mi impartasiti parerea ca marxismul a fost un dezastru, si economic si politic, dar in nici un caz n-a reprezentat o miscare lipsita de importanta.
Dar pentru a evalua corect insemnatatea rolului jucat de Marx trebuie sa ne gindim ca el isi imparte meritele - sau mai degraba vina - pentru ceea ce s-a petrecut cu multe alte personalitati, printre care se numara figuri remarcabile ca Lenin, Stalin si Mao Tzedun.
Operele lui Marx nu au reprezentat litera de Evanghelie pentru guvernantii sovietici. Marx a scris despre concepte precum dialectica hegeliana si plusvaloarea muncii, iar asemenea notiuni abstracte par sa fi avut efecte neinsemnate asupra politicii aplicate in problemele curente de catre guvernele rus sau chinez.
S-a afirmat adesea ca teoria economica a lui Marx este plina de erori. Fara doar si poate, multe dintre previziunile acestuia s-au dovedit incorecte. De exemplu, el a prezis ca in tarile capitaliste clasa muncitoare va deveni tot mai saraca o data cu trecerea timpului, lucru care e clar ca nu s-a intimplat. Marx a mai prezis ca, treptat, clasa mijlocie va disparea, majoritatea membrilor sai urmind sa ingroase rindurile proletariatului. Evident, nici aceasta previziune nu s-a adeverit. El mai era convins ca extinderea mecanizarii va duce la diminuarea profiturilor capitalistilor, o prorocire care nu pare doar gresita, ci de-a dreptul stupida. Totusi, oricit de eronate ar fi teoriile lui economice, acest aspect nu are nici o legatura cu influenta exercitata de Marx. Importanta unui filozof nu rezida in corectitudinea ideilor sale. Mai important este daca ideile respective au pus oamenii in miscare, in conformitate cu acest criteriu, se poate spune ca, fara doar si poate, importanta lui Marx a fost enorma.
in general, miscarile marxiste au scos in evidenta patru idei principale: (1) putine persoane bogate duc un trai indestulat, in vreme ce majoritatea muncitorilor traiesc intr-o relativa saracie; (2) singura modalitate de inlaturare a acestei nedreptati o constituie instaurarea unui sistem socialist - cu alte cuvinte, un sistem in care mijloacele de productie sint detinute de stat, nu de indivizi particulari; (3) in majoritatea cazurilor,
;ista o cale unica de instaurare a unui astfel de regim, cea a revolutiei olente; (4) pentru mentinerea sistemului socialist, trebuie sa fie stator-cita dictatura partidului comunist.
Fiecare dintre primele trei idei a fost clar formulata cu mult inainte de arx. Cea de-a patra deriva partial din teoria lui Marx referitoare la iictatura proletariatului'. Totusi, durabilitatea dictaturii, sovietice pare a mai degraba consecinta practicilor lui Lenin si Stalin decit a scrierilor i Marx. Ca urmare, unii au sustinut ca Marx a exercitat o influenta pur rmala asupra comunismului si ca respectul manifestat fata de scrierile i este doar de fatada, reprezentind incercarea liderilor comunisti de a ribui justificari "stiintifice' unor idei si politici care ar fi fost adoptate i cum.
Chiar daca asemenea afirmatii au un simbure de adevar, ele sint fara
)ar si poate exagerate. Lenin, de exemplu, n-a afirmat numai ca a
.mat invataturile lui Marx, ci chiar le-a citit, le-a acceptat in totalitate
a fost incredintat ca le respecta. Acelasi lucru este valabil si in privinta
i Mao Tzedun si a multor altor lideri comunisti. Nu excludem posibi-
:atea ca ideile lui Marx sa fi fost gresit intelese sau reinterpretate. Dar
;elasi lucru s-ar putea spune si despre ideile lui lisus, Buddha sau
ahomed. Daca toate politicile principale ale diferitelor conduceri si
miscari marxiste s-ar fi inspirat direct din scrierile lui Karl Marx, 1-as fi considerat una dintre cele mai influente personalitati din istoria omenirii.
Unele dintre ideile lui Marx - de exemplu, interesanta notiune de "interpretare economica a istoriei' - sint susceptibile de a-si pastra influenta chiar in conditiile disparitiei comunismului. Totusi, un factor decisiv in stabilirea insemnatatii rolului jucat de Marx ar fi estimarea importantei pe termen lung a comunismului in istoria mondiala. La un secol de la moartea lui Marx, se puteau numara peste un miliard de oameni care, cel putin cu numele, se considerau adeptii lui. Nici o alta ideologie n-a avut vreodata atit de multi aderenti - nu doar ca valoare absoluta, ci si ca fractie din populatia totala a globului. Acest fapt i-a facut pe multi comunisti sa spere (si pe multi anticomunisti sa se teama) ca in viitor marxismul va triumfa la scara mondiala.
in prima editie a acestei carti scriam: "Desi nu se poate aprecia cu certitudine cit de departe va ajunge comunismul si cit de mult va dura, pare incontestabil ca aceasta ideologie este adinc incetatenita si ca va continua sa-si exercite influenta cel putin citeva secole de acum incolo'. Estimarea s-a dovedit nejustificat de pesimista. O data cu abolirea comunismului in Rusia, in alte republici ale fostei Uniuni Sovietice si in majoritatea tarilor care s-au aflat sub dominatia acesteia, rolul marxismului in lume a scazut rapid in anii din urma si se pare ca acest declin este ireversibil.
Daca intr-adevar asa stau lucrurile - si eu banuiesc ca da -, aceasta inseamna ca intervalul de timp in care marxismul a reprezentat o forta importanta a fost de doar un secol, si nu de citeva secole. Influenta exercitata de Karl Marx pe scara mondiala ar fi deci cu mult mai mica decit am estimat in prima editie a acestei carti. Dar chiar si intr-o atare situatie, el ramine o personalitate mult mai importanta decit Napoleon sau Hitler. Impactul acestora din urma a fost mai limitat in timp si spatiu.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate