Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Declansatoare


Declansatoare


DECLANSATOARE

Declansatoarele sunt aparate de protectie, care sub actiunea unei marimi electrice de intrare, actioneaza printr-un impuls mecanic asupra zavorului intre­rupatoarelor automate, provocand dezavorarea acestora.

Declansatoarele pot fi directe:

- cand curentul declansatoarele sunt parcurse chiar de marimea electrica supravegheata (circuitul de forta parcurge bobina declansatorului in cazul declansatoarelor de curent iar bobina se leaga direct la reteaua de supravegheat (la declansatoarele de tensiune);



- indirecte, cand bobina lor se alimenteaza prin intermediul traduac­toa­re­lor (transformatoarelor de curent sau tensiune).

Dupa marimea supravegheata declansatoarele se clasifica in:

a) declansatoare maximale de curent, care pot fi cu actiune instantanee, cu actiune temporizata dependenta de curent sau cu actiune temporizata indepen­den­ta de curent;

b) declansatoare de tensiune, care pot fi declansatoare minimale de ten­si­u­ne, declansatoare maximale de tensiune sau declansatoare de tensiune nula.

Majoritatea intrerupatoarelor sunt prevazute cu declansatoare minimale de tensiune, care trebuie puse initial sub tensiune pentru a permite actionarea intre­rupatorului si in a carui circuit de alimentare se afla inseriat butonul de oprire ma­nuala a intrerupatorului.

Declansatoarele maximale de curent cu actiune temporizata dependenta de curent sunt formate din lamele termobimetalice, care se incovoaie in timp (cu o viteza ce depinde de intensitatea supracurentului) si capatul lor liber actioneaza asupra zavorului intrerupatorului.

Declansatoarele maximale de curent cu actiune instantanee sunt de tip elec­tromagnetic, avand acelasi principiu de functionare ca si al releelor elec­tro­mag­netice maximale de curent, cu deosebirea ca semnalul de iesire este un sem­nal mecanic ce actioneaza asupra zavorului intreruatorului.

Figura 3.40. Declansator maximal de curent cu actiune instantanee (electromagnetic).

1-tija de actionare, 2-bobina declansatorului, 3-miezul circuitului magnetic, R-resort antagonist.

Principiul de functionare a declansatoarelor este similar cu al releelor electrice de protectie echivalente cu deosebirea ca marimea de iesire a de­clan­sa­to­rului este de natura mecanica (forta de dezavorare).

Pentru declansatorul electromagnetic prezentat in figura 3.40. marimea de intrare este curentul ce parcurge bobina 2 a electromagnetului si care in cazul cand depaseste valoarea reglata va dezvolta o forta mai mare decat cea a resor­tu­lui antagonist R, si prin tija 1 va actiona cu forta F asupra zavorului intre­ru­pa­to­ru­lui.

In multe cazuri se folosesc declansatoare combinate, electromagnetice si termice ca in cazul intrerupatoarelor tip OROMAX.

Declansatoarele maximale de curent combinate cu actiune temporizata de­pen­denta de curent, pot actiona temporizat in cazul suprasarcinilor si instantaneu daca curentul depaseste valoarea reglata.

Figura 3.41. Dclansator maximal de curent combinat: termobimetalic si electromagnetic.

1-calea de curent in forma de U, 2-lamela bimetalica, 3-armatura fixa,

4-armatura mobila, 5-buton de reglaj, 6-clapeta, 7-ax.

La declansatoriul combinat prezentat in figura 3.41. in paralel cu calea de curent si suprapus peste aceasta este asezata lamela bimetalica 2, care se incal­zes­te de la conductorul in forma de U cu sectiune diminuata. Declansatorul elec­tromagnetic cu armatura fixa 3 de forma literei L se afla sub calea de curent iar armatura mobila 4 se afla deasupra, pe clapeta 6 care se poate roti in jurul axu­lui7.

La scurtcircuit actioneaza declansatorul electromagnetic iar in cazul cu­ren­tilor de suprasarcina lamela bimetalica 2 se curbeaza in timp, varful piesei de reglaj 5 impinge clapeta 6 pana ce armatura mobila 4 este atrasa de armatura fixa 3. Actiunea asupra zavorului are loc prin rotirea axului 7.

Declansatoarele maximale de curent care necesita o caracteristica tempo­rizata dar nu dependenta de curent folosesc micromotoare sincrone pentru a rea­liza temporizarea in regim de suprasarcina. Un astfel de declansator este pre­zentat in figura 3.42.

Figura 3.42.Declansator maximal de curent cu actiune temporizata independenta de curent.

1-miezul circuitului magnetic, 2- , 3-rotorul in forma de pahar a micromotorului, 4, 5-spire in scurtcircuit, 6-armatura mobila, 7-resort antagonist, 8-tija percutor, 9-paleta, 10-tija, 11-ax, 12-frana, 13- roata dintata, 14-sector dintat, 15-roata dintata, 16-stift, 17-zavor, 18-resort.

Curentul de supravegheat parcurge infasurarea 2. Rotorul micromotorului 3 este plasat in coloana electromagnetului. Campul magnetic invartitor este creat de spirele in scurtcircuit 4 si 5.

La aparitia unui curent de scurtcircuit clapeta 9, sub actiunea fluxului de dispersie actioneaza instantaneu prin clichetul 17.

La suprasarcina motoriul actioneaza prin sistemul de roti dintate si sectorul dintat asupra zavorului prin clichetul 17.

Declasatoarele de tensiune sunt electromagnetice. Ele au ca element motor un electromagnet monofazat de tip clapeta.

Dupa functia indeplinita in circuit ele sunt de doua feluri:

- declansatoare minimale de tensiune;

- declansatoare maximale de tensiune.

Figura 3.43. Declansator de tensiune electromagnetic.

1-armatura fixa, 2-suport declansator, 3-ax, 4-armatura mobila, 5-bobina electromagnetului, 6-resort antagonist, 7-perecutor.

Declansatorul din figura 3.43. functioneaza ca declansator de tensiune nula sau minimal de tensiune in functie de reglarea resortului antagonist 6.

In regim normal de functionare armatura mobila 4 este atrasa. La scaderea tensiunii, sub actiunea resortului antagonist 6, armatura mobila este eliberata si actioneaza prin percutorul 7 asupra zavorului intrerupatorului, declansandu-l.

Exista si declansatoare electronice care sunt alcatuite din relee electronice ce actioneaza prin intermediul unor relee intermediare cu rol de element executor al declansatorului.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate