Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Amenintarea


Amenintarea


Amenintarea

74. Notiunea si caracterizarea amenintarii. Este fapta persoanei care ameninta o alta persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare impotriva ei, a sotului ei ori a unei rude apropiate, daca amenintarea este de natura sa o alarmeze.

Valoarea sociala ocrotita prin incriminarea amenintarii este libertatea psihica a persoanei, iar relatiile sociale formate in jurul si datorita acestei valori constituie obiectul juridic special al infractiunii.

Amenintarea este o fapta socialmente periculoasa, fiindca prin tulburarea pe care o creeaza in psihicul persoanei amenintate, stanjeneste desfasurarea normala a relatiilor sociale, punand in pericol, in ultima instanta, insasi existenta societatii. De aceea, este necesara reactiunea prin mijloacede drept penal impotriva acestei fapte. Codul penal o incrimineaza in art. 193.

75. Continutul incriminarii amenintarii si sanctionarea acesteia. Savarsirea faptei nu se grefeaza pe o situatie preexistenta. Elementul material consta in actiunea de amenintare, adica de incercare de a insufla unei persoane temerea pentru un pericol ce o asteapta, facandu-i cunoscut ca-i va cauza un anumit rau fie prin savarsirea unei infractiuni (contra vietii, integritatii corporale, sanatatii, libertatii sau demnitatii persoanei ori contra avutului acesteia), fie prin savarsirea unei fapte pagubitoare. In ambele variante, pentru a constitui elementul material al infractiunii, fapta trebuie sa fie susceptibila de a alarma. Amenintarea poate privi fie nemijlocit subiectul pasiv, fie pe sotul sau o ruda apropiata a acestuia (art. 149 C. pen.).



Din punct de vedere subiectiv, amenintarea se caracterizeaza prin vinovatie sub forma intentiei.

Forme, sanctiuni si aspecte procesuale.

a) Tentativa de amenintare nu este incriminata. Fapta se consuma in momentul in care persoana vatamata a luat cunostinta de amenintarea cu savarsirea infractiunii ori a faptei pagubitoare.

b) Amenintarea se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa depaseasca sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea cu a carei savarsire s-a amenintat.

c) Actiunea penala pentru infractiunea de amenintare se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, adresata direct instantei de judecata, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penal.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate