Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» FELURILE JURISDICȚIEI


FELURILE JURISDICȚIEI


FELURILE JURISDICȚIEI

Sunt considerate criterii dupa care se disting mai multe feluri de jurisdicție:

prezența intereselor contrarii

materia supusa judecații



intinderea atribuțiilor

normele juridice (principiile aplicabile)

principiile dupa care se face judecarea

sancțiunile sau masurile care se pot aplica.

În funcție de aceste criterii, distingem:

  1. jurisdicția contencioasa
  2. jurisdicția grațioasa (voluntara)
  1. Principala compenenta a activitaților desfașurate de organizațiile juridice și consta in soluționarea unor litigii in care intervin parți cu interese contrarii.
  2. Nu exista nici litigii și nici parți cu interese contrarii. Hotarirea pronunțata in materie grațioasa nu are insa putere de judecata (ex. Legea asociațiilor și fundațiilor, etc. ).

JURISDICȚIA CIVILA, PENALA, ADMINISTRATIVA ȘI CONSTITUȚIONALA

Jurisdicția civila și penala este de competența acelorași organe judiciare. Deosebirea intre ele este determinata de natura diferita a cauzelor supuse judecații (jurisdicția civila are ca obiect o pretenție civila, iar jurisdicția penala o fapta cu caracter penal).

Jurisdicția administrativa se realizeaza fie in instanțele speciale (tribunale administrative) fie de instanțele de drept comun dupa o competența speciala.

Specific - natura raporturilor ce formeaza obiectul judecații, respectiv un contencios administrativ generat de emiterea sau incheierea unui act administrativ.

Jurisdicția constituționala se realizeaza prin organe specializate ale statului (Curtea Constituționala sau consilii constituționale) și care au ca scop exercitarea controlului asupra constituționalitații legilor.

JURISDICȚIA DE DREPT COMUN ȘI JURISDICȚIA SPECIALA

  1. Jurisdicția de drept comun are atribuții ce se restrang asupra majoritații cauzelor civile sau penale și respecta toate principiile organizarii jurisdicționale moderne.
  2. Jurisdicția speciala are o sfera de acțiune limitata și se intinde doar asupra cauzeelor  ce-i sunt atribuite in baza unei legi speciale. În comparație cu jurisdicția de drept comun, cea speciala se particularizeaza prin volumul cauzelor judecate și prin reguli specifice de organizare și funcționare.

JURISDICȚIA DE DREPT ȘI JURISDICȚIA ÎN ECHITATE

  1. Jurisdicția de drept presupune preexistența unor reglementari juridice pe care judecatorul trebuie sa le aplice in activitatea sa.
  2. În cadrul jurisdicției in echitate_______________ reguli care iși au originea in sentimente generale.

JURISDICȚIA CA SERVICIU PUBLIC

În statul de drept justiția este organizata sub forma unui serviciu public exercitata de catre stat cu titlu de monopol. Justiția reprezinta o funcție fundamentala a statului, administrarea ei reprezentand unul din atributele esențiale ale puterii suverane. Pentru buna funcționare a activitații juridice este necesara respectarea unor principii proprii, funcționale și autonome care sa stea la baza organizarii acestui sector public.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate