Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Pirateria -art


Pirateria -art


PIRATERIA -art.

1. Continutul Juridic

Potrivit alin. 1, infractiunea consta in jefuirea prin acte de violenta savarsite in scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave impotriva persoanelor sau bunurilor care se gasesc in acea nava ori impotriva altei nave, claca navele se afla in marea libera sau intr-un ioc care nu este supus jurisdictiei nici unui stat.



Potrivit aiin. 4, dispozitiile alineatelor precedente se aplica, in mod corespunzator si cand infractiunea de piraterie s-a comis pe o aeronava sau intre aeronave si nave.

Conditii preexistente

Obiectul juridic principal consta in relatiile sociale referitoare ia patri­moniu, iar obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la integritatea persoanelor si a bunurilor.

Obiectul material este reprezentat de bunurile, in raport cu care se realizeaza actiunea de jefuire, cit si corpul persoanelor supuse actelor de violenta. Obiectul material poate face parte din incarcatura navei sau din bagajele pasagerilor.

Subiectul activ este format dintr- o pluralitate de faptuitori, din echipajul sau pasagerii unei nave. Ca si in cazul talhariei, au calitatea de coautori atat cei care savarsesc numai acte de jefuire, cat si cei care savarsesc numai acte de violenta.

Pariicipapa penala este posibiia sub toate formele.

Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material se realizeaza prin doua actiuni, una principala constand in jefuirea bunurilor de pe o nava si alta secundara, constand in savarsirea unor acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor.

Actiunea principala, jefuirea, consta in sustragerea unora sau a tuturor bunurilor aflate pe nava. Ca si in cazul talhariei, este vorba tot despre un furt savarsit prin intrebuintarea de violente.

Actiunea secundara, constand in savarsirea actelor de violenta, se reali­zeaza fie asupra persoanelor, fie asupra bunurilor, spre deosebire de talharie, infractiune la care violentele se indreapta impotriva persoanei, sl numai prin exceptie, se poate indrepta si impotriva bunurilor ca modalitate de intimidare a victimei. in modalitatea alin. 1, pirateria absoarbe infractiunile prevazute in art. 180 si 181 Cp. Aceasta deoarece potrivit alin. 2 infractiunea este mai grava daca pricinuieste vreune dintre urmarile alternative prevazute in art. 182 Cp.

Intre activitatea secundara si cea principala trebuie sa existe legatura de la mijloc la scop.

Fapta trebuie savarsita pe o nava care se afla in marea libera sau intr-un loc nesupus jurisdictiei nici unui stat, in caz contrar, incadrarea juridica se va face sub aspectul infractiunii de talharie, art. 211 Cp.

Umarea imediata consta in pricinuirea unei pagube.

Raportul de cauzalitate, intre fapta si urmare, trebuie sa existe.

Latura subiectiva presupune intentia directa, deoarece pirateria include un dublu scop. Latura subiectiva a pirateriei include scopul insusirii de ne­drept, care este specific furtului. in afara acestui scop, latura subiectiva include si scopul folosirii violentei pentru jefuirea bunurilor de pe nava, precum si cerinta jefuirii acestor bunuri in scopuri personale, fara de care fapta nu constituie infractiunea de piraterie.

4. Forme. Sanctiuni

Tentativa se pedepseste, potrivit prevederilor art. 222 Cp. Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se realizeaza atat activitatea principala, cat si activitatea secundara. Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 18 ani.

5. Continuiui agravat

Pirateria are doua forme agravate, prevazute in alin. 2 si 3.

Potrivit alin. 2, pirateria este mai grava daca a avut vreuna din urmarile aratate in ari. 182 Cp. Agravanta absoarbe infractiunea de vata­mare corporala grava, care ii este imputabila faptuitorului pe baza de prae-terintentie, si are continut identic celui de la talharie, art. 211 alin. 21 lit. e) Cp., la care facem trimitere.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 5 la 20 de ani.

Potrivit alin. 3, pirateria este, de asemenea, mai grava daca a produs consecinte deosebit de grave ssu a avut ea urmare moartea victimei. Consecintele sunt deosebit de grave in acceptiunea prevederilor art. 146 Cp., iar moartea victimei este imputabila faptuitorului pe baza de praeterintentie.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate