Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Vatamare corporala
52. Notiunea si caracterizarea infractiunii de vatamare corporala. Vatamare corporala este fapta persoanei care pricinuieste integritatii corporale sau sanatatii unei alte persoane o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale pe o durata mai mare de 20 de zile, dar fara sa depaseasca 60 de zile. Este o varianta de specie a infractiunii de lovire sau alte violente, prezentand insa un grad de pericol social mai mare decat al acesteia din urma, fiindca durata ingrijirilor medicale necesare restabilirii integritatii corporale sau sanatatii este cu mult mai mare. Tinand seama de aceasta urmare imediata grava, legea a incriminat aceasta varianta a vatamarii ca o varianta calificata, sub un "nomen juris" propriu, in art. 181 C.pen.
53. Continutul infractiunii de vatamare corporala. Vatamarea corporala cuprinde, in continutul ei juridic, in aceeasi structura, continutul constitutiv al infractiunii de lovire sau alte violente la care se adauga, ca element constitutiv, o urmare imediata specifica. Situatia premisa este aceeasi, la fel celelalte conditii de existenta a infractiunii. Elementul circumstantial consta in vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii care a necesitat ingrijiri medicale de mai mult de 20 de zile (daca durata ingrijirilor medicale ar fi de 20 zile sau mai mica fapta ar constitui lovire sau alte violente in varianta agravata), dar nu mai mult de 60 de zile (fiindca in acest caz fapta ar constitui infractiunea de vatamare corporala grava). Termenul fiind substantial, se calculeaza, pe zile curente, iar nu pe zile libere. Din punct de vedere subiectiv, infractiunea se caracterizeaza prin vinovatie sub forma intentiei. Daca este savarsita din culpa, fapta nu constituie aceasta infractiune, ci aceea de Vatamare corporala din culpa (art. 184 C. pen.).
54. Variante si sanctiuni. Fapta de vatamare corporala a fost incriminata intr-o varianta unica, in alin. 1 al art. 181 C. pen., cu continutul descris la numarul precedent si sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Prin Legea nr. 197/2000 pentru modificarea si completarea unor dispozitii din Codul penal, a fost introdus, dupa alineatul 1 al art. 181, un alineat nou in care se prevede ca fapta prevazuta in alin. 1, savarsita asupra membrilor familiei, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani, ridicand minimul special de la 6 luni la un an. Legiuitorul a urmarit, ca si in cazul infractiunii de lovire sau alte violente, sa sanctioneze mai sever faptele de violenta in familie, cand vatamare corporala este comisa de un membru al familiei asupra unui sau unor membri ai familiei (v. nr. 50).
55. Formele infractiunii si aspecte procesuale specifice. Infractiunea de vatamare corporala se consuma in momentul in care durata ingrijirilor medicale necesare pentru vindecare a depasit 20 de zile si de aceea tentativa nu este pedepsita. Vatamare corporala fiind o infractiune progresiva, urmarea ei imediata se poate amplifica progresiv, facand necesara o durata mai mare a ingrijirilor medicale. De aceea, pentru calificarea infractiunii, este necesar sa se astepte epuizarea rezultatului, deci a evolutiei vatamarii. Daca durata ingrijirilor medicale este de cel mult 6o de zile fapta constituie infractiunea de vatamare corporala, iar daca aceasta durata depaseste 60 de zile fapta nu constituie aceasta infractiune, ci infractiunea de vatamare corporala grava.
Sub aspect procesual, legea prevede ca, pentru infractiunea de vatamare corporala, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar in cazul faptelor de violenta asupra membrilor familiei, actiunea penala se pune in miscare si din oficiu. Legiuitorul ocroteste persoana vatamata care, de teama infractorului sau din alte cauze, nu se adreseaza organelor judiciare cu plangerea prealabila ceruta de lege pentru punerea in miscare a actiunii penale impotriva faptuitorului. De asemenea, legea prevede ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala, inclusiv in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate