Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
AEROSOLUL TERAPEUTIC
Aerosolul este utilizat in 2 scopuri
Scop diagnostic - stabilirea cauzei bolii
test pentru depistarea alergiei.
Scop terapeutic - aerosolul folosit in tratamentul boloilor cailor respiratorii boli care beneficiaza de aerosol - patologia ORL adica rino-sino-faringo-laringiene, bolile bronho pulmonare (acute si cronice).
Aerosolul terapeutic - substanta activa care prin dispersie este folosita pe cale inhalatorie pentru taratamentul afectiunilor cailor aeriene superioare si inferioare - efectul este local.
Pentru ca o substanta sa poata fi folosita ca aerosoltrebuie sa indeplineasca conditiile
sa aiba un efect dovedit
sa nu fie toxica, sa nu fie iritanta, sa nu fie alergizanta
sa fie solubila in apa
sa fie stabila, sa nu se degradeze in contact cu aerul
sa poata fi pulverizata
substanta trebuie sa aiba o actiune locala prelungita adica sa aiba o rezorbtie slaba ( sa nutraverseze mucoasa respiratorie si sa intre in organism.
Contactul local dintre drog si zona afectata. Acelasi drog administrat intramuscular sau oral poate sa nu ajunga la mucoasa respiratorie.
Prin aerosoli efectele secundare ale medicamentului sunt reduse.
Local prin aerosoli se realizeaza concentratii crescute de medicament la doze totale mult mai scazute decat la administrarea intramusculara sau interna.
Efectele locale sunt rapide.
Prin administrare sub forma de aerosoli este menajat tractul gastro-intestinal.
Exista un efect cert psihoterapeutic.
Prin tratamentul cu aerosoli se reface aparatul mucociliar afectat de boala astfel plaminului ii este redat un mecanism important de autoaparare. Pentru a se reface aparatul mucociliar prin tratament cu aerosoli urmarim urmatoarele obiective
umidificarea cailor respiratorii - protejam mucoasele cailor respiratorii si evitam stagnarea si ingrosarea secretiilor.
Facilitarea evacuarii secretiilor bronsice prin fluidificante si substante mucolitice.
Inlaturarea spasmului musculaturii bronhice adica bronhodilatarea.
Inhibarea procesului inflamator local.
Inlaturarea infectiei.
Regenerarea epiteliului vibratil.
Inhibarea reactiilor antigen-anticorp-reactii care declanseaza . . alergice.
Umidificarea bronhica
Este necesara favorizarii expectoratiei.
Favorizeaza expectoratia alaturi de drenajul de postura, de gimnastica respiratorie si alaturi de respiratia in presiune pozitiva.
Este legata de pierderile de apa prin respiratie, iar aceste pierderi de apa sunt legate de pierderile de caldura si de termoreglare.
Aparaul respirator participa la termoreglarea prin pierderea de caldura pe cale respiratorie intr-o proportie de 10-15%.
Pierderea de caldura respiratorie accentuata la bolnavul cu tahibnee.
Umidificarea si incalzirea aerului este realizata in nas datorita bogatei vacularizatii a nasului. Daca nu se respira pe nas umidificarea si incalzirea este realizata de trahee si bronhii, dar ele sunt mult mai putin vascularizate cu pericol pentrua aparatul mucociliar care lucreaza optim cand aerul inspirat este umed si cald la o temperatura de 34-36 grade.
Umidificarea intervine in fluidificarea secretiilor bronsice stagnante si in usurarea evacuarii lor.
Hidratarea secretiilor si ameliorarea mobilitatii cililor ajuta evacuarea secretiilor prin tuse si drenaj postural bronhic.
Umidificarea este completata prin cresterea ingerarii de lichide.
Aparatura folosita pentru umidificarea bronsica este urmatoarea
aparate pentru umidificare de camera care pot fi cu ultrasunet sau cu duze de pulverizatie. Cu aceste aparate trebuie sa realizam in camera un aer saturat cu vapori de apa care sa atinga in plamani temperatura de 36 grade. In alveolele pulmonare este necesar sa existe 41-43 grade de apa la 1 kg. De aer
umidificarea sa atinga o proportie de 80-85% iar temperatura in camera sa fie de 25 grade
Aparatele individuale care functioneaza cu ultrasunet si exista aparate speciale numite umidificatoare in care un flux de aer trece cu viteza prin apa si iese din aparat cu umiditate crescuta. Nu se indica folosirea mastilor, se realizeaza umidificare direct de la aparat sau sub cort.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate