Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Hematoame retroperitoneale
Puncte esentiale:
Hematoamele retroperitoneale sunt cauzate inspecial de fracturile complexe ale basinului sau de traumatismele violente inchise ale abdomenului. Apar frecvent in situatiile de compresie, incarcerare si/sau strivire. Nu sunt excluse plagile penetrante in zona abdomenului inferior.
Existenta unui hematom retroperitoneal se asoiciaza de cele mai multe ori cu leziuni ale organelor abdominale si cu leziuni in alte regiuni ale organismului.
Diagnosticul este dificil, semnele clinice sunt sarace. Asocierea unui context de fractura de basin cu instabilitate hemodinamica poate sugera existenta uni hematom retroperitoneal.
Sursele de hemoragie care genereaza hematomul sunt in afara marilor trunchiuri vasculare aorta, cava si ramificatiile lor, vasele iliace interne si externe, deasemeni ramurile arteriale directe ale aortei.
Volumul snguin curpins in acest tip de hemtom este foarte mare si se situeaza la ordinul litrilor (1-4).
Intreaga explorare intraspitaliceasca se va defasura sub monitorizare continua a hemodianmicii si sub repletie volemica agresiva adaptata situatiei.
Metodele imagistice reprezinta baza unui diagnostic explicit. Ele sunt reprezentate de Radiografii ale basinului si coloanei vertebale, echo-tomografia abdominala si lombara, urografia intravenoasa, uretro-cistografia retrograda, aortografie si arteriografii selective, tomografia computerizata si mai nou RMN.
Nici una din metode nu are capacitatea de da informatii complecte ceeace face necesara utilizarea mai multor metode consecutiv.
Terapia consta in reanimare agresiva hemodinamica si hemostaza provizorie cu pantalon antisoc, in teren, urmate de explorari adecvate si dupa caz terapie chirurgicala (mai ales hematoamele centrale) sau medicala constand din embolizari (mai ales hematoamele pelvine). Uneori pantalonul antisoc poate realiza o hemostaza definitiva evitand chirurgia.
Metodele chirurgicale de hemostaza sunt foarte dificl de executat din cauza amploarei si comlexitatii sistemului vascular retroperitoneal. Totusi evacuarea hematoamelor este necesara pentru a se scurta evolutia postoperatorie si a se evita realizarea unui focar inflamator amplu cauza ulterioara a unui SIRS.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate