Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Tumora maligna, adica tumora constituita prin proliferarea anarhica a celulelor anormale, care invadeaza structurile vecine, si care are tendinta sa produca la distanta tumori secundare (metastaze sau tumori fiice). Caile de propagare pot fi: limfatice, sangvine sau prin teaca nervilor. In evolutia unui cancer se descriu 3 etape:
a) - faza locala, in care nodulul neoplazic invadeaza si distruge tesuturile din imediata vecinatate.
b) - faza de extensie regionala, care se realizeaza pe cale limfatica, determinand invadarea ganglionilor limfatici din apropiere.
c) - faza de generalizare, cand celulele neoplazice depasesc ganglioni limfatici regionali si ajung la distanta mare de tumora, producand metastaze.
Mecanismul formarii cancerului este inca necunoscut. In aceasta privinta sunt mai multe ipoteze. Uneori, apare pe o leziune prexistenta, "precanceroasa". Orice focar de iritatie cronica, distrofie sau orice tumora benigna poate fi socotita ca o stare precanceroasa. Se discuta de factori favorizanti:
a) - factori ereditari genetici.
b) - factori de mediu.
c) - factori infectiosi, dintre care se incrimineaza mai cu seama anumiti virusi oncogeni.
Trebuie acordata o atentie deosebita anumitor semne de boala:
O rana care nu se vindeca.
Hemoragie sau scurgere neobisnuita.
Intarirea sau umflarea unei mici zone (nodul) la nivelul sanului sau in orice parte a corpului.
Greutate in ingerare sau inghitire.
Modificarea evidenta a unui neg sau unei pete.
Tuse sau raguseala persistenta.
Modificari ale comportarii obisnuite a intestinului, stomacului, vezicii urinare.
Lipsa de pofta de mancare cu stare de slabiciune. (paliditate, culoare pamantie)
N.B. in caz de cancer tiroidian aplici tratamentul de la afectiuni ale tiroidei!
Dieta: - 20-30 de zile cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi, sau in exclusivitate struguri.
1 clisma dimineata, cu 1,5-2 litri infuzie de calduta de musetel, timp de 20-30 de zile.
In continuare, cura cu sucuri si cruditati pana la vindecare (6-12 luni). Se recomanda sa se consume urmatoarele sucuri:
Orz verde - 3x50 ml
Ovaz verde - 2x50 ml
Lucerna - 50 ml
Morcov - 250-500 ml
Varza sau conopida - 200 ml
Pentru
bolnavii cu metastaza, cu dureri mari, se vor folosi numai sucurile
care sunt tolerate. Acestea sunt cantitatile necesare pentru o zi, in perioada
curei cu sucuri. Apoi treptat cantitatile se
reduc si se introduc salatele.
Telina
- 150 ml
Patrunjel - 100 ml
Sfecla rosie - 100-300 ml
Cartof - 80-100 ml
Papadie - 50 ml
Urzica - 50 ml
Macese - 3 linguri (sau decoct)
Catina - 3 linguri (sau decoct)
Cure cu: mere, pere, struguri, lamai, coacaze negre, migdale (6 - 8 bucati pe zi), grau incoltit, etc.
Preparatul de aloe, miere si propolis
Miere de albine 1000 g
Propolis (dat pe razatoare de plastic sau de sticla) 20 g
Aloe (frunze, date prin razatoare de plastic sau de sticla) 750 g
Planta sa fie de 3-5 ani. Inainte de recoltare, planta sa nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun intr-un borcan de sticla si se tin la rece timp de 5 zile, dupa care se administreaza astfel: primele 5 zile se ia cate o lingura dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa, apoi, restul curei, se ia cate 1 lingurita dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa. Durata tratamentului este de 3 saptamani, pana la 2 luni. Cura se poate repeta inca o data, dupa o pauza de 7 zile.
Cura cu polen - se ia 20 g zilnic si se bea cu apa indulcita cu miere. O cura dureaza o luna de zile.
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 de zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
3 x 1 lingurita de carbune de tei pe zi.
Cura cu suc de lamaie Se consuma in prima zi sucul de la o lamaie. Se creste doza zilnic cu cate o lamaie pana se ajunge la sapte lamai pe zi. Din ziua a opta se scade doza cu cate 1 lamaie pe zi, pana se ajunge la 1 lamaie pe zi. Se practica deci, 14 zile, iar dupa o pauza de doua saptamani se poate relua.
cura cu ulei - O data pe zi, dimineata, inainte de masa, se ia 1 lingura (nu plina) de ulei de floarea soarelui sau in amestec cu soia si se clateste gura timp de 20 de minute, apoi se arunca. Dupa cura de ulei, gura se clateste foarte bine (mai indicat este sa se spele cavitatea cu ceai de coada-soricelului, galbenele, salvie, pentru indepartarea toxinelor). Inainte de a lua uleiul, este bine sa se curete nasul, cavitatea bucala si faringele, cu apa sarata (1 lingurita la 500 ml apa calduta), pentru a evita drenarea secretiilor nazale in cavitatea bucala, in timpul exercitiului. Se fac aspiratii nazale si gargara profunda cu apa sarata, timp de 10 minute.
Cura interna cu argila - 1 lingurita cu argila macerata 8 ore la un pahar de apa. Se beau 1-2 pahare pe zi.
Pulbere de vasc - 2-3 varfuri de cutit pe zi (sau sub forma de macerat,[8 ore] o lingurita la 200 ml apa rece).
Ceaiuri:
Rp. 1: Galbenele 40 g
Coada calului 40 g
Rostopasca 20 g
Infuzie din 1 lingurita cu varf de amestec la 250 ml apa
clocotita. Se infuzeaza 2 minute. Se beau 3 cani pe zi cu
inghitituri rare.
Salvie 20 g
Urzica 30 g
Troscot 20 g
Naprasnica 20 g
Tataneasa 40 g
Trifoi rosu 40 g
Coada soricelului 40 g
Infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa
clocotita (250 ml). Se beau 2 cani pe zi indulcite cu miere. Se
foloseste pentru completarea necesarului de vitamine
Rp. 2: Maces
(fructe) 30 g
Catina (fructe) 30 g
Ciubotica cucului (frunze) 10 g
Roinita 10 g.
Baia vitala, de 2 ori pe zi, a cate 25 de minute.
Baia de trunchi, o data pe zi, a cate 25 de minute.
O cataplasma lombo-abdominala cu lut 3-6 ore pe zi. Lutul se schimba la 1-2 ore.
Baia de abur locala, 15 minute pe zi, cu fan, rozmarin.
O cataplasma aplicata pe regiunea interesata cu schinduf, radacina de tataneasa razuita, carbune vegetal, coada calului, varza.
Bai de sezut calde cu coada soricelului si coada calului, de 2-3 ori pe saptamana.
Bai si cataplasme cu flori de fan - 2 pumni de flori, seminte si frunzulite, obtinute prin scuturarea fanului uscat se oparesc intr-o oala de 5 litri cu apa fierbinte. Se introduc intr-un saculet de panza ce se stoarce si se aplica pe zonele afectate. Se tine pana cand se raceste. Baia se face cu lichidul ce a ramas, care se pune intr-o vana cu apa la temperatura de 36-370. Durata unei bai este de 30 de minute. Se fac alternativ o zi baie, o zi cataplasme, timp de 30-40 de zile. Sau:
Bai de flori de fan - se ia 1-1,5 kg de flori de fan si se fierb 30 de minute in 5 litri de apa, se strecoara si se adauga la apa de baie (200 litri de apa). Durata unei bai este de 15-20 de minute la temperatura de 36-370. Se face o cura de 21 de bai, zilnic, sau la 2 zile o baie.
Obs: Sunt indicate baile fierbinti (pana la 39-400C) ca si mijloc de stimulare a sistemului imunitar. Trebuie sa cunoastem ca celula canceroasa este distrusa de o temperatura de 420 ,in timp ce celula sanatoasa la o temperatura de 450 . Aceste bai foarte fierbinti sunt contraindicate bolnavilor de inima, celor cu hipertensiune arteriala, celor cu ateroscleroza cerebrala, hipertiroidienilor si in general celor care nu suporta caldura ridicata. Acestora li se vor aplica bai la o temperatura moderata.
Atentie! La aceste indicatii se vor alatura si alte tratamente naturale conform formei si localizarii cancerului.
CANCERUL COLONULUI SI AL RECTULUI
Reprezinta cam 20% din totalul neoplasmelor, ocupand locul al doilea la intreaga populatie, depasit la barbati de cancerul bronhopulmonar, iar la femei de cancerul de san. Etiopatogenia nu este cunoscuta. Dintre factorii de risc citam: polipi colonici adenomatosi, afectiunile colonice inflamatorii, dieta saraca in fibre, bogata in glucide rafinate si grasimi, dieta saraca in fructe si vegetale, sarurile biliare, amoniacul, factori imunitari, hormonali, infectiosi. Macroscopic se descriu: o forma proliferativa, vegetanta, conopidoforma; forma infiltrativa dura, cu retractii si stenoze; forma infiltrativa coloidala, moale; forme mixte; forme ulcerative. Cancerul intestinului gros se intinde in profunzimea peretelui intestinal si fixeaza tumoarea de organele vecine. Invadeaza, pe cale limfatica, ganglioni regionali si da metastaze la distanta in diferite organe: ficat, plaman, peritoneu, creier, oase etc. Cancerul colonului ramane un timp asimptomatic (6-12 luni) pentru ca ulterior simptomele care apar sa fie pe colonul drept (durere discreta dar persistenta si neinfluentata de calmante, localizata in fosa iliaca dreapta, balonare abdominala, diaree, mai rar cu scaune de putrefactie, pierdere in greutate), fie pe colonul stang (dureri, ca o jena in flancul stang, balonare si gaze, durerea creste progresiv in intensitate si cedeaza la masaj abdominal; mai tarziu apar fenomene stenozante cu constipatie si falsa diaree, care usureaza bolnavul; scaunele pot capata un caracter sangvinolent), fie pe rect (fenomene de constipatie, cu jena la defecare, la inceput mai reduse, apoi cu caracter de tenesme; de multe ori constipatia este urmata de scaune moi, cu mucus, sange si puroi; scaunul devine anevoios, suparator si este urmat de o senzatie de evacuare incompleta; alteori ia aspectul din stenoza rectala, aparand subtire ca un creion sau in forma de panglica; durerea se accentueaza si este resimtita in pelvis, in sacru, in coapse).
Obs: Pe langa tratamentul general aplicat "cancerului" se recomanda:
Dieta:
Se recomanda sa se consume: ceapa, hrean, morcov, urzica, usturoi, varza, salata, stevie, mere, gutui, afine, agrise, castane, dude, lamaie, zmeura si coacaze negre.
Pulbere de pelin - cate un varf de cutit pe zi.
Pulbere de ghinda de stejar care se prepara exact ca si cafeaua, 2 varfuri de cutit pe zi. Nu se adauga miere.
Tinctura de leurda - se ia de 4 ori pe zi cate 10-15 de picaturi.
Ceaiuri:
Decoct dintr-o lingura amestec la o cana de apa (250 ml).
Se beau 1-2 cani pe zi
Rp. 1 Stejar
(coaja) 40 g
Obligeana (rizomi) 10 g
Cimbrisor (planta) 10 g
Nuc (frunze) 40 g
Rp. 2 Salvie 10 g
Tintaura 10 g
Infuzie dintr-o
lingurita cu varf amestec la o cana250 ml apa. Se beau
2 cani pe zi.
Coada
soricelului 20 g
Sunatoare 20 g
Boabele de ienupar 20 g.
Galbenele 20 g
Chimen 10 g
Coada racului 10 g
Rp. 3: Obligeana - 1 lingura, macerat la 250 ml apa rece. Se beau 6 linguri pe zi.
Baia vitala, o data pe zi, a cate 25 de minute.
Baia de trunchi, de 3 ori pe zi, a cate 25 de minute.
Cataplasma cu lut, lombo-abdominala, timp de 6 ore pe zi; lutul se va schimba din 2 in 2 ore.
Cataplasma cu carbune de tei lombo-abdominala, 2-3 ore pe zi.
In caz de diaree se recomanda:
Ceaiuri:
Rp. 1: Cerentel (radacina) - decoct din 2 lingurite la o cana cu apa. Efectul decoctului creste daca dupa decoctie se adauga o lingurita de flori de musetel, menta si sunatoare. Se pot bea 2 cani pe zi.
Rp. 2: Musetel Infuzie concentrata din 2 linguri amestec planta in parti egale la o cana de
Coada soricelului apa. In formele acute se beau 2-3 cani. Pentru tratament indelung - in
Menta forme cronice - infuzia se prepara dintr-o singura lingura amestec plante
Salvie la o cana de apa, din care se beau 2 cani pe zi.
Pelin
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate