Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Degeraturi


Degeraturi


DEGERATURI

In sezonul rece, cu temperaturi foarte scazute, oamenii sufera de frig si se plang de consecintele frigului. Unii sunt doar raciti, gripati, prezinta reactivari reumatice, femeile pot acuza cistite, vaginite, salpingite, altii ajung in hipotermie accentuata, degerati sau chiar inghetati. Oboseala, alimentatia deficitara, denutritia, unele boli cronice preexistente (anemii, infectii, artrite), alcoolismul, imbracamintea si incaltamintea subtire si nu in ultimul rand expunerea prelungita la frig sunt factori favorizanti ai tulburarilor care pot aparea. Un factor agravant il constituie asocierea la frig a umezelii si curentilor de aer.

Cei ajunsi in acest stadiu se opresc din drum sa se odihneasca, deseori culcandu-se chiar in zapada. Daca in acest moment nu intervin salvatorii, decesul poate surveni in 3-6 ore.



Vechea conceptie ca o bautura alcoolica creste nivelul de suportabilitate al frigului este gresita. Exploratorii polari nu consuma alcool, asa cum nu beau alcool nici alpinistii adevarati. Consumul de alcool favorizeaza degeraturile, scade rezistenta organismului si predispune la somn. Vasodilatatia pasagera pe care o realizeaza incalzeste temporar extremitatile corpului, dar rezultatele locale sunt de scurta durata. In plus, alcoolicii sunt in mod particular mult mai sensibili la frig. Deseori starea lor se poate agrava la temperaturi bine tolerate de populatia normala.

Bauturile calde (ceaiul, vinul fiert) sunt, de asemenea, contraindicate in timpul eforturilor la frig pentru ca pot determina transpiratii abundente. Senzatia placuta imediata dupa o bautura calda, poate deveni un chin dureros cand corpul incepe sa transpire si se simte pe corp imbracamintea uda si rece.


Transpiratia in sezonul rece este nociva si trebuie evitata ingradindu-se eforturile fizice. Trebuie evitata oboseala excesiva, pastrandu-se fortele pentru a iesi din situatia severa la care supune gerul corpul omenesc.

Joaca copiilor pe geruri mari trebuie supravegheata pentru ca acestia sa nu transpire. Copiii trebuie educati sa-si schimbe lenjeria uda de transpiratie atunci cand este cazul, prevenind congestiile pulmonare sau pneumoniile.


Imbracamintea trebuie sa fie larga, calduroasa si impermeabila la vant si umezeala. Mainile trebuie protejate cu manusi impermeabile, iar incaltamintea sa fie cu un numar mai mare decat piciorul.


Picioarele trebuie sa fie curate, ciorapii sa fie din bumbac sau lana, nu din fibre sintetice.
Caciula, daca se poate, trebuie sa fie larga ca sa acopere urechile. Ea protejeaza capul nu numai impotriva frigului, dar si in cazul unor caderi accidentale.

Hrana in sezonul rece trebuie sa cuprinda mai multe dulciuri, fainoase, grasimi si vitamine.
Fumatul in aceasta perioada ar trebui redus sau este indicat sa se renunte definitiv la tigara pentru ca nicotina are actiune vasoconstrictoare, favorizand degeraturile.


Statul in zapada si umezeala trebuie redus la maxim. Este bine ca orice turist experimentat sa plece la drum in perioada rece cu ciorapi de rezerva, iar ramanerea in zapada sa fie cat mai mult scurtata ca timp.


Degeraturile sunt leziuni locale, profunde si grave, provocate de actiunea frigului sau zapezii asupra corpului omenesc si datorate inhibitiei centrilor termoreglatori. Ele rezulta dupa o expunere prelungita la frig intens asociata cu umiditatea. Degeraturile apar mai des la membrele inferioare. La inceput apare un eritem, insotit de furnicaturi si prurit locale Treptat, segmentele lezate incep sa se umfle, sa se edematieze si sa fie tot mai dureroase. Aceasta tumefiere a picioarelor il face pe inghetat sa-si desfaca sireturile la incaltaminte sau, in situatii mai grave, chiar sa renunte la incaltaminte. Pe masura ce leziunile locale avanseaza, durerile dispar. Roseata tegumentelor trece in cianoza (invinetire), fapt care arata gravitatea tulburarilor circulatorii. Daca in acest moment se instituie tratament adecvat, sunt sanse ca in cateva zile aceste leziuni sa dispara. Daca leziunile evolueaza spre ulceratii si gangrene ale tesuturilor profunde se formeaza flictene (basici) cu continut sanguinolent si se ajunge la mortificari locale cu semne grave de infectie. Mirosul segmentelor gangrenate (degete, antepicioare, picioare) este neplacut. Rezolvarea in acest stadiu este amputatia.
Sechelele dupa degeraturi sunt si mai severe: arterite, impotente functionale, sensibilizari crescute la temperaturi joase.

Caracteristici ale degeraturilor

Degeraturile apar mai frecvent spre extremitatile corpului (maini, picioare), acolo unde circulatia sangvina este mai slaba

Se instaleaza mai frecvent la persoanele fara cunostinta (intoxicatii acute cu alcool, coma)

Sunt leziuni de tip necrotic cu rasunet general determinat de temperatura scazuta

Fenomenele foarte grave de hipotermie cu risc letal ridicat survin cel mai frecvent la alcoolici.

Clasificarea degeraturilor

In raport cu gravitatea leziunilor, degeraturile sunt clasificate in 4 grade:

Gradul I -  in acest caz, portiunile afectate prezinta eritem la nivelul tegumentelor, usor edem, prurit local foarte suparator.

Gradul II si III - in acest stadiu incep deja sa apara fictenele (vezicule) cu continut clar sau sangvinolent, care atunci cand se sparg, pun in evidenta un tegument necrozat, care cuprinde si hipodermul.

Gradul IV- in acest caz apare gangrena uscata (ischemica).

In functie de profunzimea zonei afectate putem deosebi:

degeraturi superficiale

degeraturi profunde.

Simptome: frecvent senzatie de furnicaturi ale pielii, urmate de o durere moderata, culoarea pielii devine rosiatica, schimbandu-se mai apoi intr-una palida.

Primul ajutor in caz de degeraturi:

incalzeste pielea degerata in contact cu pielea ta pana ce zona afectata isi recapata culoarea normala si simturile

acopera zona in cauza si protejeaza bolnavul impotriva frigului

Conduita fata de un inghetat urmareste in primul rand scoaterea acestuia din frig. Incaperea in care este dus inghetatul nu trebuie sa fie prea calda. Incalzirea trebuie facuta treptat si in nici un caz langa sursa de caldura. Hainele persoanei inghetate se vor schimba cu altele uscate, curate si calduroase. Corpul si zonele afectate de frig se vor masa si frictiona cu alcool si cu unguente cu vitamine. Persoana afectata va primi bauturi la temperatura camerei, apoi mai calde, impreuna cu stimulente cardiace, putina cafea, putin alcool, iar daca starea este grava, trebuie combatut socul. Cei aflati in stare grava trebuie transportati la spital. Daca nu respira bine, se face respiratie artificiala prin miscari ale membrelor sau prin tehnicile gura la gura sau gura la nas.

Tratamentul local consta in dezinfectie si/sau ablatie (indepartarea unei parti din corp) daca este necesara.
Tratamente naturiste:

Se pot face bai alternante calde-reci, in care se pune cimbru si se fac frectii cu alifie cu vasc.

Bai, cataplasme cu infuzie preparata din 15-20 g de flori de galbenele la 1 litru de apa.

Comprese cu 10 ml tinctura de galbenele la 100 ml apa fiarta si racita.

Bai locale sau prisnite cu infuzie din 20 g schinel la 1 litru de apa.

Bai locale cu decoct din 20-30 g coaja de stejar la 1 litru de apa.

Comprese locale de infuzie din urmatoarele plante: 10 g flori de musetel, 20 g galbenele, 20 g menta, 25 g coaja de stejar, 25 g radacina de tataneasa, se fierbe 10 minute, la foc domol, se prepara din 2 linguri de amestec de plante, la o cana de apa.

ATENTIE!
Nu se frictioneaza zonele afectate cu zapada sau cu mainile uscate. In cazul degeraturilor grave (profunde) nu trebuie sa se faca reincalzirea regiunii degerate la fata locului sau in timpul transportului, ci la unitatea spitaliceasca. Aceasta pentru ca un segment dezghetat si neprotejat suficient de un pansament steril corespunzator este mult mai expus unor infectii in timpul transportului, decat unul congelat!

Recomandari

se interzice fumatul, pentru ca provoaca vasoconstrictie (micsorare a diametrului vaselor sangvine)

nu se va consuma alcool (eventual cantitati foarte mici)

exercitiile sportive sunt elementul cel mai important, pentru ca produc vasodilatatie locala

se opteaza pentru imbracaminte si incaltaminte potrivite, uscate

bolnavul va fi introdus intr-un loc adapostit (daca este posibil)

incalzirea se va face "dinauntru in afara" prin administrare de lichide calde

inlaturarea tuturor factorilor care impiedica circulatia sangelui, in special imbracamintea si incaltamintea de la nivelul zonelor inghetate

in cazul degeraturilor usoare de gradul I - II pentru reincalzire se recomanda apropierea de un corp cu temperatura normala. Corpul cu temperatura mai ridicata se aplica pe zona racita, se foloseste caldura mainilor proprii sau caldura din axial, proprie sau a celorlalti

transportul bolnavului intr-o unitate sanitara pentru tratament medicamentos

in dispensar sau spital se folosesc vasodilatatoare si substante care refac fluxul sangvin, antibiotice (pentru prevenirea infectiilor), cortizon, analgezice, profilaxie antitetanica.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate