Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Guta este o boala datorata tulburarii metabolismului proteinelor caracterizata prin cresterea acidului uric in sange si depunerea sarurilor (urati) in tesutul cartilaginos, in special la nivelul articulatiilor mainii si piciorului. Durerile apar in special noapte la glezne, genunchi, coloana cervicala.
Dieta: - 10 zile cura de sucuri din fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata cu 1,5 - 2 litri infuzie calduta de musetel timp de 10 zile.
In continuare cura cu sucuri si cruditati timp de 2 luni, recomandandu-se in special: suc de orz verde, ridiche neagra, castraveti, morcov, papadie, suc de rosii, varza, usturoi, praz, salata, telina, urzica, agrise, visine, coacaze negre si rosii, fragute, pere, pepene galben, prune, struguri, masline, capsuni, catina, macese.
infuzie, din 2 lingurite de amestec la o cana de apa.
Ceaiuri Rp. 1: Soc (flori) 20
g
Tei (flori) 20 g
Mesteacan (frunze) 30 g
Urzica (frunze) 30 g
Infuzie din 1 lingura de amestec la o cana de
apa. Se beau la pranz 1-2 cani infuzie calda, timp de
2 saptamani.
Rp. 2: Levantica (flori) 15
g
Soc (flori) 25 g
Sunatoare 15 g
Brusture (radacina) 15 g
Pir (rizomi) 20 g
Ienupar (fructe) 15 g
Baia vitala de 2 ori pe zi a cate 25 de minute.
Baia de trunchi o data pe zi a cate 25 de minute.
Bai locale sau generale cu decoct de paie de ovaz, sau fan, frunze de pin, feriga si rozmarin.
Bai de aburi generale, de 3 ori pe saptamana cate 15 minute.
Perna cu pedicuta aplicata pe articulatiile dureroase.
Comprese cu pelin - decoct timp de 5 minute cu 3 linguri de pelin la 500 ml de apa. Se aplica comprese in jurul locurilor dureroase.
Cataplasma cu lut lombo-abdominala, simultan aplicata si pe articulatiile dureroase timp de 3 ore pe zi.
Cataplasme cu paie de ovaz, fan, varza, napi, cartofi, frunze de mesteacan, frunze de coacaze, coaja si fructe de vasc, usturoi zdrobit.
Cataplasme cu carbune aplicata pe locurile dureroase.
Bai si cataplasme cu flori de fan - 2 pumni de flori, seminte si frunzulite, obtinute prin scuturarea fanului uscat se oparesc intr-o oala de 5 litri cu apa fierbinte. Se introduc intr-un saculet de panza ce se stoarce si se aplica pe incheieturile bolnave. Se tine pana cand se raceste. Baia se face cu lichidul ce a ramas, care se pune intr-o vana cu apa la temperatura de 36-370. Durata unei bai este de 30 de minute. Se fac alternativ o zi baie, o zi cataplasme, timp de 30-40 de zile.
Bai cu frunze de frasin - infuzie sau decoct din 500 g frunze de frasin in 5 litri de apa pentru o baie. Se strecoara si se pune in apa de baie la temperatura de 370. Durata este de 30 de minute. Se face in fiecare zi cate o baie, in cura de 21 de zile. Se fac 2-3 cure pe an.
Baia cu coaja de salcie (alba; uscata) - decoct din 150 g scoarta la 1 litru apa. Se fierbe 20 minute apoi se strecoara. Se adauga in apa de baie la temperatura de 370. Se fac 21 de bai, in cure de 3-4 ori pe an.
Baie de ienupar - decoct din un pumn de fructe si ramuri pentru o baie la temperatura de 370 C, cu solutie de 1-2 g ienupar la 100 ml alcool. Se pot face frictii.
Bai de tataneasa - decoct din 60-80 g radacina maruntita la 1 litru de apa. Se fierbe 30 de minute. Se face o cura de 21 de zile ce se repeta de 3 ori pe an.
Bai de trifoi rosu - decoct din 200 g de flori si frunze la 5 litri de apa. Se fierbe 30 de minute si se adauga la apa de baie. Se fac 21 de bai pe cura, ce se repeta de 2-3 pe an.
Bai cu paie de ovaz - se pune o mana buna de paie taiate intr-o caldare cu apa fiarta, se fierbe 30 de minute si apoi se toarna intr-o vana de 150-200 ml apa, la temperatura de 36-370. Durata unei bai este de 20-30 de minute, avandu-se in vedere ca temperatura sa se mentina pana la terminarea bai. Se 21 de bai intr-o cura.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate