Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» LEUCEMIILE ACUTE


LEUCEMIILE ACUTE


LEUCEMIILE ACUTE

Definitie Grup de boli proliferative maligne ale celulei stem hematopoietice, cu evolutie acuta, caracterizata prin expansiunea clonala a unei celule canceroase nediferentiate, dizlocuirea de catre aceasta a spatiului hematopoietic si semne clinice de insuficienta acuta hematopoietica severa (anemie, infectie, hemoragie) precum si prin unele manifestari tumorale specifice (febra de evolutie, infiltratii tisulare sau organice - ficat, splina, SNC, testicul, sdr. de CIVD, sdr. de hiperactivitate/liza tumorala).

Forme de boala: LA se constituie intr-un grup heterogen, din care se descriu forme caracterizate morfologice, prin markeri de suprafata si modificari citogenetice.

Caractere generale clinico-evolutive



Afecteaza toate grupele de virsta, cu virf de frecventa in grupa tinara si cea de-a sasea decada a vietii.

Evolutie acuta, cu debut adesea in plina sanatate aparenta, in mod natural fatala.

Prezenta la examenul hemogramei si/sau la examenul citologic al m.o. a proliferatului blastic. Saracia seriilor hematopoietice normale.

Prezenta sindroamelor clinice anemic, infectios si hemoragic, in diferite proportii si cu intensitati variabile, a sdr. de liza/hiperactivitate tumorala, CIVD.

Strategii diagnostice: diagnostic pozitiv:hemograma periferica(numaratori de elemente figurate periferice), examen citologioc al singelui periferic si al m.o.;examen in citometrie de flux; examen citogenetic; coagularea :aPTT,functia protrombinica( INR,IQ) prezenta paracoagularii (PDF,D-dimerii) biochimia sdr. de activitate/liza tumorala acid uric,LDH;biochimia fct.renale :creatinina, uree, ionograma,clearance RA;biochimia fct. hepatice electroforeza, bilirubina,TGP,TGO,

Strategii terapeutice generale: In leucemiile acute se urmareste :precizarea diagnosticului si complicatiilor; inducerea remisiunii, consolidarea remisiunii, mentinerea remisiunii. Aceste obiective implica urmatoarele scopuri generale, care implica un mare numar de operatiuni diagnostice si terapeutice:

Distrugerea cit mai eficienta a clonei maligne prin citoreductie. Urmarea imediata a acestei tentative terapeutice este aplazia medulara ( maduva pustiita de celule) cu pancitopenie severa

Reconstituirea hematopoiezei normale - remisiunea - prin reluarea hematopoiezei proprii, a bolnavului.

Incercarea de a mentine hematopoieza libera de celulele clonei tumorale, prin distrugerea periodica a clonei tumorale si/sau prin allotransplant de celula stem hematopoietica, de la donator compatibil..

Sustinerea organismului in perioadele de aplazie terapeutica prin tratament substitutiv

Tratamentul complicatiilor septice, hemoragice, a sdr. de liza, a CIVD.

    Tratament igieno-dietetic este foarte important in toate etapele    de tratament: repaos la pat cu evitarea oricarui efort in timpul inductiei remisiunii si consolidarilor, mai ales in perioadele de aplazie postterapeutica;evitarea contactelor contagioase, a expunerilor la curenti de aer , la frig; hrana "germ-free"; regim hiposodat, in situata interventiilor corticoterapice (reactii transfuzionale etc.) evitarea alimentelor elaborate, a conservantilor, colorantilor alimentari.

    Tratament farmacologic se aplica avind in vedere urmatoarele scopuri: citoreductia tumorii, antibioterapia complicatiilor infectioase, aplicarea de molecule active hemostatic

    Tratament interventional este reprezentat de transplantul de celula stem hematopoietica in perioada de consolidare, cu indicatii precise;

    Tratamentul chirurgical etiopatogenic sau fiziopatologic al LA nu exista.Cind apar complicatii acute care sa necesite tratament chirurgical in leucemia acuta in afara remisiunii si in perioadele de aplazie cu trombocitopenie, acesta este de dorit sa fie evitat, dat fiind riscul hemoragic major.

LAMieloblastica este mai frecventa la grupul adult.

Strategia Stabilirea dg. si tipului (hemograma periferica, frotiul de m.o. imunofenotiparea in m.o. si sge periferic, acidul uric, LDH, verificarea functiei cardiace, renale, hepatice); Incadrarea in grupa de risc; obtinerea si mentinerea unei cai de abord venos, prin instalare de cateter central a demeure;

Terapia de urgenta a starilor critice - infectie, hemoragie, anemie, CIVD;. variaza dupa tipul bolii, virsta bolnavului; complicatiile pot fi prezente la prezentare si in cursul tratamentului .

Tratamentul specific - intentia terapeutica este inducerea remisiunii prin 2-3 cure de chimioterapie secventiala, care pot fi foarte agresive, la bolnavii tineri, si blinde la bolnavii mai virstnici.Remisiunea obtinuta poate fi completa (restabilirea hematopoiezei normale cu sau fara boala minima reziduala definita prin m.o. normala cu blasti<5%, aspect al frotiului de singe periferie normala) sau partiala ( o hematopoieza eficace, in care clona tumorala persista, alaturi de elementele functionale ale hematopoiezei normale).Consolidarea remisiunii se face prin aplicarea de alte citeva secvente chimioterapice si previne recaderea, adica reactivarea clonala (a clonei leucemice).Consolidarea remisiunii se poate face si prin transplant de celula stem hematopoietica.Mentinerea remisiunii prin chimioterapie de lunga durata se face in acelasi scop, dar , in prezent, nu mai este aplicata, privitor la LAM,

Tratament farmacologic

Chimioterapia utilizata in inductia remisiunii in LAM este bazata pe combinatii de droguri citostatice : antraciclinice 3 zile (daunorubicina, idarubicina, mitoxantrona) si analogi purinici 7 zile Cytosin arabinozida, in doze variabile si aplicate secvential .LAM3 se trateaza cu protocoale continind Acid transretinoic.

Aceste droguri au toxicitate hepatica, cardiovasculara si induc o aplazie medulara postterapeutica in care complicatii redutabile pot surveni, De mare gravitate sunt infectiile bacteriene, cu soc toxicoseptic, infectiile fungice, precum si hemoragiile fatale.

Tratamentul infectiilor se face dupa factorii de risc prezenti (trat.profilactic, curativ la grupa de risc scazut, curativ la grupa risc inalt) si utilizeaza asociatii antibiotice cu spectru larg si activitate intensa (cefalosporine de treia sau a patra generatie, vancomicina, piperacilina cu sau fara tazobactam, chinolone, amikacina) timp indelungat.Antifungicele sunt administrate i.v., indata ce apare suspiciune de infectie cu fungi si sunt derivati de poliene, azoli (voriconazol, itraconazol, fluconazon) echinocandine (cancidas).

In tratamentul hemostatic se pot utiliza: concentrat trombocitar unitar compatibil, factori de coagulare (FVIII), molecule de factori de coagulare recombinant (FVIIa r), care forteaza actiunea procoagulanta a cascadei plasmatice si activeaza plachetele disponibile (vezi hemofilia), hemostatice.

Tratamentul de substitutie cu sange si preparate din sange - transfuzii de masa eritrocitara, concentrat unitar trombocitar, concentrat granulocitar.

Prevenirea hiperuricemiei hidratare alcalina, fortata.

Tratament igieno-dietetic repaos la pat cu evitarea oricarui efort in timpul inductiei remisiunii si consolidarilor, mai ales in perioadele de aplazie postterapeutica; evitarea contactelor contagioase, a expunerilor la curenti de aer , la frig; hrana cit mai "curata"- evitarea fructelor crude, a iaurturilor fara fermentatie controlata; regim hiposodat, in situata interventiilor corticoterapice (reactii transfuzionale etc.) evitarea alimentelor elaborate, a conservantilor, colorantilor alimentari.

Tratament interventional Transplantul de celule stem hematopoietice - in LAM este o optiune in cadrul consolidarii Se practica numai la boala chimiosensibila, dupa obtinerea remisiunii : la prima remisiune, la cei cu risc crescut la diagnostic si la a doua la cei cu risc scazut.Este grevat de riscuri si mortalitate Nu se practica TCSH la bolnavii din grupa    cu risc scazut decit la a doua remisiune.

LALimfoblastica este frecventa la copii, dar are virfuri de frecventa la adulti tineri si la a 6-a decada

Strategia Stabilirea dg. si tipului (hemograma periferica, frotiul de m.o. imunofenotiparea in m.o. si sge periferic, acidul uric, LDH, verificarea functiei cardiace, renale, hepatice); Incadrarea in grupa de risc; obtinerea si mentinerea unei cai de abord venos, prin instalare de cateter central a demeure;

Terapia de urgenta a starilor critice - infectie, hemoragie, anemie; apar in LAL mai putin frecvent si mai estompat decit in    LAM.

Tratamentul specific - Tratamentul in LAL se constituie din 4 faze contigue : 1.inducerea remisiunii prin 2-3 cure    de chimioterapie secventiala.Remisiunea obtinuta poate fi completa (restabilirea hematopoiezei normale cu sau fara boala minima reziduala definita prin m.o. normala cu blasti<5%, aspect al frotiului de singe periferie normala) sau partiala ( o hematopoieza eficace, in care clona tumorala persista, alaturi de elementele functionale ale hematopoiezei normale).2.Profilaxia afectarii SNC 3.Consolidarea remisiunii se face prin aplicarea 2 3 secvente chimioterapice asemanatoare celor din inductie si previne recaderea, adica reactivarea clonala (a clonei leucemice).3.Mentinerea remisiunii se poate face prin chimioterapie sau prin transplant de celula stem hematopoietica.

Tratament farmacologic

Chimioterapia utilizata in inductia, consolidarea si intretinerea remisiunii in LA:L este bazata pe combinatii de droguri citostatice : Vincristina, Daunorubicina, Ciclofosfamida, L-Asparaginaza, etoposide, idarubicina, cytosar, in genmeral in doze mai mici decit in LAM si aplicate secvential, timp de 3 ani .In profilaxia SNC se practica administrarea i.t. de metotrexat si/sau cytosar, asociata cu.radioterapia pe craniu

Aceste droguri pot induce o aplazie medulara postterapeutica in timpul careia, ca si in LAM, pot aparea complicatii redutabile . De mare gravitate sunt infectiile bacteriene, cu soc toxicoseptic, infectiile fungice, precum si hemoragiile fatale.

Tratamentul infectiilor ca si in LAM, se face dupa factorii de risc prezenti (curativ la grupa de risc scazut, curativ la grupa risc inalt) si utilizeaza asociatii antibiotice cu spectru larg si activitate intensa (cefalosporine de treia sau a patra generatie, vancomicina, piperacilina cu sau fara tazobactam,    chinolone, amikacina) timp indelungat.Antifungicele sunt administrate i.v., indata ce apare suspiciune de infectie cu fungi si sunt derivati de poliene, azoli (voriconazol, itraconazol, fluconazon) echinocandine (cancidas).

In tratamentul hemostatic se pot utiliza: concentrat trombocitar unitar compatibil, factori de coagulare (FVIII), molecule de factori de coagulare recombinant (FVIIa r), care forteaza actiunea procoagulanta a cascadei plasmatice si activeaza plachetele disponibile (vezi tuburarile hemoragice), hemostatice.

Tratamentul de substitutie cu sange si preparate din sange - transfuzii de masa eritrocitara, concentrat unitar trombocitar, concentrat granulocitar.

Prevenirea hiperuricemiei se face    cu hidratare alcalina, fortata, sub controlul strict al diurezei.

Tratament igieno-dietetic repaos la pat cu evitarea oricarui efort in timpul chimioterapiei pentru inductia remisiunii si a consolidarilor, mai ales in perioadele de aplazie postterapeutica; evitarea contactelor contagioase, a expunerilor la curenti de aer , la frig; hrana cit mai "curata"- evitarea fructelor crude, a iaurturilor fara fermentatie controlata; regim hiposodat, in situata interventiilor corticoterapice (reactii transfuzionale etc.) evitarea alimentelor elaborate, a conservantilor, colorantilor alimentari.

Tratament interventional Transplantul de celule stem hematopoietice - este o optiune pentru mentinerea remisiunii.Se practica numai la boala chimiosensibila, dupa obtinerea remisiunii : la prima, la cei cu risc crescut la diagnostic si la a doua la cei cu risc scazut.Nu se practica TCSH la bolnavii din grupa cu risc scazut decit la a doua remisiune. Este grevat de riscuri si mortalitate.

In profilaxia SNC se practica radioterapia pe craniu asociata cu administrarea i.t. de metotrexat si/sau cytosar.

TABEL I

LEUCEMIA ACUTA MIELOBLASTICA

Clasificarea FAB

Tip FAB

CARACTERE MORFOLOGICE

MARKERI FENOTIPICI

CITOGENETICA

M0

3% cazuri

Blasti nediferentiati>90%

MPO, DR, CD13, CD33, CD34, CD7-/+, TdT-/+

M1

20%cazuri

Blasti mieloblastoizi >90%

Aceiasi ca la M0 (MPO, DR, CD13, CD33, CD34, CD7-/+, TdT-/+ ) la care se aduga CD 15+/-

M2

30%cazuri

Blasti mielolastoizi diferentiati >90%

MPO, DR, CD13, CD33, mai intens CD15 mai slab CD34 decit la M1

CD19 izolat in AML cu maturatie

mai probabil t(8; 21)

M3

10%cazuri

Blasti promielocitoizi granulatiile specifice se grupeaza in filamente ca bastonasele "corpii Auer" uneori microblasti granulari (M3v);

MPO, DR(-), CD13, CD15, CD33, CD34-/+, uneori CD2 CD2(+), DR(-) la formele de AML mature considerate M3

Daca t(15; 17) este absenta, de cautat rearanjare moleculara a RAR-alfa,

t(15; 17)

t(11; 17)

M4

M5

10-15% din czuri

4% M4 cu Eozinofile

Blasti monocitoizi sau monoblastoizi

MPO, DR, CD15, CD14+/-, CD33 > CD13,CD 14, CD34-/+, CD4 slab

Cind apare CD2, de considerat M4E0

Rearanjare 11q23 in atea M4E0

M6

3-5%din cazuri

Eritroleucemia;20% din cazuri apar ca secundare la SMD

DR, CD13-/+, CD33+/-, CD34, CD45 weak Mature forms express glycophorin A

Inconstant;

-7 sau del(7q) si/sau -5 or del(5q)

M7 rara

Blasti megakarioblastoiziDificil de fenotipat atentie la adeziunea plachetelor la blasti

DR-/+, CD33+/-, CD34, CD41, CD61

Cel mai frecvent subtip FAB la copiii cu trisomie 21

Prescurtari: variabil, adesea pozitiv; -/+, variabil, adesea negativ; (-), negativ; DR, HLA-DR; RAR, receptor de acid retinoic; M3v, varianta microgranulara.

LEUCEMIA ACUTA LIMFOBLASTICA TABEL II

SUBTIP MORFOLOGIC

L 1

Aspect monomorf blasti mici, rotunzi, nucleu regulat, hipercrom,un nucleol,citoplasma redusa

L2

Aspect heterogen blasti de doua dimensiuni - mai mari, cu nucleu neregulat, multinucleolat, citoplasma saraca, mai mici, rotunzi.

L3

Burkitt like -celule largi, cu citoplasma abundenta vacuolata, bazofila

TABEL III

SUBTIP LAL FENOTIPIC

FENOTIP

VARIANTE

ANOMALII CITOGENETICE

LALpro-B blasti limfoblasticiB 5% copii;11% adulti

LAL pre-B 15% copii 10% adulti

DR, CD19, CD20-/+, CD24, CD10, CD34, TdT

DR, CD9, CD10, CD19, CD20+/-, CD24, CD34(-), cIgM, TdT+/-

Pot avea antigeme mieloide

Forme la copii mici CD10(-), CD15, CD69

t(12; 21) la 20-25%

Hiperdiploidie frecventa

t(9; 22)

rearanjare 11q23 r

CD19, CD10, CD9, CD20+/-, CD34(-)

t(1; 19)

LAL - B 3% copii 4 %adulti

DR, CD19, CD20, CD22, CD24, CD10+/-, CD34(-), TdT(-), SIg

Apar Ig suprafata - IgM)

t(8; 14), t(2; 8), t(8; 22)

LAL- T 12% copii 18% adulti

DR-/+, CD1, CD2, cCD3, CD5, CD7, dual CD4/CD8, CD10+/-, CD34-/+, CD45 weak, TdT

Pot pierde antigenele celulare T

15-25% cu t(1; 14)

CD10(-) au prognostic rau

Prescurtari: +/-, variabil, adesea pozitiv; -/+, variabil, adesea negativ; (-), negativ; DR, HLA-DR; SIg, Ig de suprafata ; cIg, Ig citoplasmice; cCD3, CD3 citoplasmic.

TABEL IV

LAM - ELEMENTE DE PROGNOSTIC

virsta

nr leucocite la dg.

anteced displazice

anomalii citogenetice specifice

subtip FAB

remisiune dupa primul ciclu

Favorabil

<50

25 000/ml

t(8:21)(q22;q22) fuziune PML-RAR alfa

t(15;17)(q21;q11)

t(15;17)(q32;q11)

M2;M3, M4Eo;

DA

nefavorabil

>60

100 000/ml

-5/del(5q)

-7/del(7q)

>5 anomalii multiple

M0,M5a, M5b,M6,M7

NU

TABEL V

ETAPA TERAPEUTICA

INDUCTIA REMISIUNII

INTENSIFICARE

CONSOLIDAREA

REMISIUNII

MENTINERE

STRATEGIA FOLOSITA

CHIMIOTERAPIE

CHIMIOTERAPIE

CHIMIOTERAPIE/

TRANSPLANT DE CELULA STEM COMPATIBILA

Nu se mai efectueaza in LAM

TABEL VI

LAM MEDICAMENTE

CYTOSINARABINOSIDE(ARAC)

Doza mica : 20 mg/m2 x 21 zile

Doza standard: 100 mg/m2/zi i.v. x 7 zile

Doza intermediara 1g/m2 x 2 i.v zilele x 3 zile 1,3 si 5

Doza mare: cytarabine 1.0 g/m2 / 12 ore C.I. x 4 zile consecutiv(opt doze)

IDARUBICINA(IDA) 12 mg/m2 /zi i.v.x 3 zile consecutiv

DAUNORUBICINA(D) 45 mg/m2 i.v.la pacientii< 60 ani /zi x 3 zile

MITOXANTRONA (M) 12 mg/m2 / 24 hours i.v. x 4 zile

TABEL VII

LAM PROTOCOALE de inductie

< 60 ani

HIDAC (HIGH DOSE CYTARABINE)

(risc mare)

CYTARABINE high dose x 4 zile consecutiv +/_ MITOXANTRON 4 zile consecutiv

(risc standard)

CYTARABINE standard x 7 zile consecutiv + daunorubicine/idarubicine x 3 zile ( zilele 1-3)

>60 ani

IDAC (INTERMEDIATE DOSE CYTARABINE)

CYTARABINA 2 x 1 g/m2 i.v., zilele 1, 3, si 5)

LDARAC(low dose AraC)

CYTARABINA in doza mica

LDARAC

CYTARABINE in doza mica + MITOXANTRONA 3 mg/m2 X 3 zile (1,3,5)

LAM 3

AIDA (ATRA (acid transretinoic)/idarubicin)

ATRA 45 mg/zi p.o.

Idarubicina 12 mg/m2 /zi i.v.x 3 zile consecutiv

TABEL VIII LAL ELEMENTE DE PROGNOSTIC

Virsta

Nr. leucocite la dg.

Imunofenotip

Citogenetica

Timp pina la instalarea remisiunii

Nivelul BMR dupa inductie

Favorabil

<50 ani (RC >80%)

<30000/ml in in LAL-B

<100000/ml in LAL-T

LAL- comuna

Hiper-hiperdiploidia (>50 cromozomi)

Prima luna

nedetectabil

Nefavorabil

>50 ani

>30000/ml in in LAL-B

>100000/ml in LAL-T

Pro-B

Pro-T

cromozom Ph +

t(8;14)

t(1;19)

>4 - sapt.

>10 3 si persistind in timpul consolidarii

TABEL X LAL TERAPIE

FAZELE SECVENTIALE OBLIGATORII

Droguri/ proceduri

Exemplu de protocol

in LAL ("LALA94" utilizat in clinica de hematologie Iasi)

1.Inductia remisiunii

Asocieri de asocieri in aplicatii i.v,. secventiale de :Vincristina,Daunorubicina,Ciclofosfamida,Asparaginaza, Prednisolon, Dexametazona, in prima luna

Vincristina 1, 4 mg/m2,i.v. nu mai mult de 2 mg/zi 1,8,15,22.

Daunorubicina 25 mg/m2 i.v. sau Idarubicina 9 mg/m2 i.v.ziua 1,2,3,15,16

Cicloforfamida 600 mg/m2 zi i.v. 1, 8

Prednisolon

sapt 1 - 4

2.profilaxia SNC

Dubleaza inductie si se reiau in consolidare: intra-tecal: Metotrexat, Cytarabina + radiere craniana

Metotrexat +Cytosar intratecal in fiecare sapt de inductie

Metotrexat + Cytosar

intratecal zi 35,130,160,190

Iradiere 1800 cGy din ziua 130

3.consolidarea : 1-2 « intensificari »

1-2 protocoale de inductie, sau doze mari de Metotrexat, Cytarabina ;

« consolidarea precoce intensiva » zilele 28 - 35

Cytosar 2 x 1000mg/m2 i.v perf zilele 1,2,3,4

Mitoxantrone 10 mg/m2 i.v.zilele 3,4,5

« consolidarea precoce standard » zilele 28-35

Ciclofosfamida 1000 mg/m2 i.v. zi 1, 15, 29

Cytosar 500 mg/m2 i.v.2 3-6,10-13, 17-20

6 Mercaptopurina p.o.60 mg/m2 1-28

4.1.mentinerea sau

4.2 transplant allogen de la inruditi sau

4.3 transplant autolog

Urmeaza mentinere aceia care nu parcurg transplant 6Mercaptopurina/VCR/Metotrexat p.o.+ i.r..

Risc inalt - la prima remisiune completa (SFL 40%)

Risc mic - la a doua remisiune completa

La "risc foarte crescut", la > 60 ani ; avantaje minore

6 mercaptopurina 75 mg/m2 p.o. 30 luni

metotrexat 25 mg/m2/sapt    i.m. sau p.o. timp de 30 luni

TABEL IX -GRANULOCITOPENIA FEBRILA - EVALUAREA RISCULUI

BOALA SUBIACENTA

INSUFICIENTE ORGANICE

INFECTII CLINIC EVOLUTIVE (abdominale, cutanate, pulmonare)

APLAZIE PREVIZIBILA

DURATA APLAZIEI LA INSTALAREA

FEBREI

NR. PN

RISC SCAZUT

REMISIUNE

ABSENTE

ABSENTE

<10 zile

<7 zile

>100

RISC CRESCUT

EVOLUTIVA

PREZENTE

PREZENTE (mucita gr III - IV, colaps)

>10 zile

TABEL X - GRANULOCITOPENIA FEBRILA - ATITUDINE TERAPEUTICA

TABELELE XI

TRANSPLANTUL DE CELULE STEM HEMATOPOIETICE

Indicatii generale

Refacerea hematopiezei normale, cu celule compatibile importate, dupa terapie citoreductoare care distruge maduva hematopoietica a pacientului (mieloablativa)

Chimioterapia mieloablativa - chimioterapie foarte dura, cu intentie curativa, de distrugere a clonei neoplazice, in cancere)

Sursa celulei stem compatibile

Maduva donorului

autologa - din propria maduva, recoltata in perioada de normalitate medulara.Nu este eficace in cazurile in care maduva este proliferativa

allogena - din maduva osoasa normala a unui donator compatibil inrudit, sau compatibil neinrudit, din banca de maduva.

Celula stem periferica

De viitor: celula stem din cordon ombilical ( celularitate suficienta pt. copii)

TABEL XII

INDICATIILE TRANSPLANTULUI IN HEMATOONCOLOGIE SI ONCOLOGIE

CU CELULA STEM AUTOLOGA

CU CELULA STEM ALLOGENA

LMNH reevoluat agresiv

B.Hodgkin reevoluata

LAM fara optiune de allotransplant - adult, risc mare, la prima remisiune, cu risc scazut, la a doua remisiune dupa prima recadere

Mielom multiplu(st.II/III)

Unele cancere solide

ALL, AML la adult cu risc mare la prima remisiune, orice LA la a doua remisiune.

LGC

Sdr. mielodisplazic clonal

Mielom multiplu

LMNH, B. Hodkin reevoluata.

TABEL XIII

ETAPELE TRANSPLANTULUI DE CELULA STEM HEMATOPOIETICA

ALLOTRANSPLANT

AUTOTRANSPLANT

Selectia pacientilor

Virsta : pt allotransplant <55 ani,.

Buna conditie fizica;

Virsta : <70 ani

Boala de baza - chimiosensibila, in remisiune;

Selectia celulei stem

La allotransplant - donor inrudit, compatibil HLA 90%, de preferat inrudit.Ideal - geaman homozigot.

La autotransplant - m.o. la recoltare - neinfiltrata tumoral

Conditionarea pacientilor

Doza de citostatic mieloablative + iradiere (transplant mieloablativ)

Doza nonmieloablativa - doze     mai moderate de citostatic - mortalitate mai redusa

Administrare de Ac monoclonal anti LyT - MabCampath pentru moderarea GvH

Scheme agresive pentru tratarea bolii de baza (cure pt .eradicarea LMNH,BH, neoplazie)

Recoltarea, procesarea, stocarea de celule stem

A doua zi dupa conditionare, de la donator compatibil

Testarea HLA a donorului allogen;

Testarea pentru HIV,HTLV, HVB, HVC, CMG;

Recoltarea m.o din creasta iliaca prin aspirare a 500-1000 ml.(cantitate calculata, dupa caz)

Recoltarea de sge. periferic cu sau fara injectarea in prealabil de G-CSF si separarea celulelor stem dupa CD34;

In timpul remisiunii bolii, inainte de conditionare.

Testarea pentru HIV,HTLV, HVB, HVC, CMG;

Recoltarea m.o din creasta iliaca prin aspirare a 500-1000 ml.(cantitate calculata, dupa caz).

Recoltarea de sge. periferic cu sau fara G-CSF si separarea celulelor stem dupa CD34;

Crioprezervare si stocare

Infuzarea celelor stem

A doua zi dupa conditionare

A doua zi dupa conditionare

Urmarirea complicatiilor precoce

Mortalitatea dupa tr.allogen de la rude 15-30%

Mortalitatea dupa tr.allogen non- inrudit 45%

Greata, mucita, alopecie, boala veno-ocluziva

Infectii severe bacteriene, virale,fungice

Boala grefa contra gazda (GvH) acuta

Mult atenuate

Fara boala GvH , dar si fara efectul benefic al reactiei grefa contra leucemie .

Urmarirea complicatiilor tardive

Cataracta, infertilitate, sepsis tardiv,     recaderea bolii, a doua malignitate,GvH tardiva (benefica:reactiaG v leukemia)

Recadere mai frecventa a bolii.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate