Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Sindrom dureros localizat pe traseul unui nerv al carui nume il poarta (de exemplu: nevralgie faciala, intercostala, trigeminala, pelviana, sciatica, etc.).
Nevralgia cervico-brahiala este o boala ce se caracterizeaza prin durere ce porneste din regiunea cervicala si iradiaza de-a lungul nervului superior pana la mana. Unele nevralgii sunt reumatice, iar altele sunt simptome in cadrul altor boli: neoplasm metastazic, anevrism, morbul Pott, sifilis, traumatisme, hernii de disc inalte, luxatii ale umarului, fracturi ale claviculei.
Nevralgia de trigemen se manifesta prin dureri violente in teritoriul nervului trigemen, adica suprafata cutanata a fetei, si o parte din pielea capului pana la vertex (crestet). Crizele dureroase sunt sub forma de junghiuri pe hemifata, transpiratie, hipersecretie lacrimara, nazala si salivara. Se observa spasme ale musculaturii fetei. Nevralgia poate fi esentiala sau secundara altor boli. Cauza nevralgiei esentiale poate fi o iritatie de natura necunoscuta, poate virotica, pe una din ramurile trigemenului. Nevralgia secundara este data de anumite boli ca: gripa, paludism, sifilisul, diabetul, melitococia, intoxicatia cu plumb sau mercur.
Nevralgia intercostala este o boala ce se manifesta prin dureri violente de-a lungul nervului intercostal. Insoteste, de multe ori o pleurita sau pneumonie, poate fi provocata si de zona zoster.
Dieta: - 10 zile cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata cu 1,5-2 litri infuzie de musetel, timp de 10 zile.
In continuare cura cu sucuri si cruditati timp de 2 luni. Se recomanda: orz verde, ovaz verde, patrunjel, telina, varza, leustean, sfecla rosie, castravete, ridiche neagra, macris, marar, grau incoltit, cartof, mar, migdale, strugure, prune, portocale, macese.
Cura cu polen - se ia 20 g zilnic si se bea cu apa indulcita cu miere. O cura dureaza o luna de zile.
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 de zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
Cura cu suc de lamaie Se consuma in prima zi sucul de la o lamaie. Se creste doza zilnic cu cate o lamaie pana se ajunge la sapte lamai pe zi. Din ziua a opta se scade doza cu cate 1 lamaie pe zi, pana se ajunge la 1 lamaie pe zi. Se practica deci, 14 zile, iar dupa o pauza de doua saptamani se poate relua.
3 x 1 lingurita de carbune de tei pe zi.
Infuzie din o lingurita de amestec la o cana de apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.
Sunatoare 30 g
Izma 20 g
Ciubotica cucului (flori) 10 g
Trei frati patati 10 g
Rp. 2 Iedera - decoct din o lingurita de frunze maruntite la o cana de apa rece (250 ml). Se fierbe 10 minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Decoct dintr-o
lingura de amestec la o cana (250 ml). Se fierbe 5 minute la foc
domol, apoi se infuzeaza 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
Rp. 3: Talpa gastei 40 g
Busuioc 10 g
Levantica 10 g.
Tei 30 g
Paducel 10 g
Baia vitala, de 2 ori pe zi, a cate 25 de minute.
Bai alternante de picioare (400-200).
Baia generala cu iedera - se face un decoct din 100-150 g frunze la 3 litri de apa. Se fierbe bine si se strecoara. Lichidul se adauga in apa de baie la temperatura de 370.
Bai locale cu mustar negru (25-30 g faina obtinuta din seminte pusa intr-un saculet peste care se toarna 2 litri de apa calda la 25-300C cu care se tine in contact timp de 20-30 minute. Pentru o baie generala se foloseste 250 g de faina de mustar).
Bai de flori de fan - se ia 1-1,5 kg de flori de fan si se fierb 30 de minute in 5 litri de apa, se strecoara si se adauga la apa de baie (200 litri de apa). Durata unei bai este de 15-20 de minute la temperatura de 36-370. Se face o cura de 21 de bai, zilnic, sau la 2 zile o baie.
Bai si cataplasme cu flori de fan - 2 pumni de flori, seminte si frunzulite, obtinute prin scuturarea fanului uscat se oparesc intr-o oala de 5 litri cu apa fierbinte. Se introduc intr-un saculet de panza ce se stoarce si se aplica pe zonele dureroase. Se tine pana cand se raceste. Baia se face cu lichidul ce a ramas, care se pune intr-o vana cu apa la temperatura de 36-370. Durata unei bai este de 30 de minute. Se fac alternativ o zi baie, o zi cataplasme, timp de 30-40 de zile.
Bai cu frunze de frasin - infuzie sau decoct din 500 g frunze de frasin in 5 litri de apa pentru o baie. Se strecoara si se pune in apa de baie la temperatura de 370. Durata este de 30 de minute. Se face in fiecare zi cate o baie, in cura de 21 de zile. Se fac 2-3 cure pe an.
Baia cu coaja de salcie - decoct din 150 g scoarta la 1 litru apa. Se fierbe 20 minute apoi se strecoara. Se adauga in apa de baie la temperatura de 370. Se fac 21 de bai, in cure de 3-4 ori pe an.
Baia cu ienupar - decoct din un pumn de fructe si ramuri pentru o baie la temperatura de 370 C, cu solutie de 1-2 g ienupar la 100 ml alcool. Se pot face frictii.
Bai de trifoi rosu - decoct din 200 g de flori si frunze la 5 litri de apa. Se fierbe 30 de minute si se adauga la apa de baie. Se fac 21 de bai pe cura, ce se repeta de 2-3 pe an.
Bai cu paie de ovaz - se pune o mana buna de paie taiate intr-o caldare cu apa fiarta, se fierbe 30 de minute si apoi se toarna intr-o vana de 150-200 ml apa, la temperatura de 36-370. Durata unei bai este de 20-30 de minute, avandu-se in vedere ca temperatura sa se mentina pana la terminarea bai. Se 21 de bai intr-o cura.
Cataplasma cu pulbere de carbune.
Cataplasme de tataneasa - infuzie din 4-5 linguri de radacina la o cana de apa clocotita. Se aplica cataplasme, in zona dureroasa.
Cataplasme calde cu: fan, frunze de varza, conuri de hamei.
Cataplasme cu spanz - infuzie dintr-o lingura de flori si frunze la o cana de apa clocotita. Se aplica caldut pe zona dureroasa. Se pot face si bai generale - decoct din 50-100 g rizom la 1 l de apa. Se fierbe 15-20 de minute si apoi se adauga in apa de baie.
Comprese cu decoct de ulm (scoarta) - decoct din 100-200 g scoarta la un litru de apa rece. Se fierbe 15-20 de minute si apoi se raceste. Se aplica comprese pe zona dureroasa.
Comprese calde cu musetel, in, sunatoare, pelin. O reteta complexa poate fi: urzica (40 g), pedicuta (40 g) - infuzie din acest amestec la o cana de apa clocotita.
Perna cu pedicuta, cimbru.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate