Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» PATOLOGIE VENOASA


PATOLOGIE VENOASA


PATOLOGIE VENOASA

Malformatii venoase congenitale sau

Sindromul Klippe-Trenaunaz

In acest caz insuficienta venoasa se poate limita la o singura retea profunda. Boala rezulta cel mai adesea de la o malformatie congenitala locala cu persistenta fistulei intre sistemul arterial si cel venos, si a unei anomalii venoase profunde.

Kinetoterapie:



In afara de unele exceptii, acest sindrom se trateaza ca si varicele.

Ulcerul venos

Exculuzand originea dermatologica sau traumatica, ulcerul rezulta in mod clasic dintr-un deficit izolat al sistemului arterial, venos sau microcirculator. Originea venoasa este cea mai frecventa. Originea capilara se regaseste la diabetici. Leziunea se deschide in cateva zile si intra in legatura cu problemele trofice vecine, formand un ulcer intins. Abordarea terapeutica este individuala si in functie de gradul de extindere a ulcerului, de starea tesuturilor vecine si deficitul circulator.

Tratament:
-drenaj postural, repaus;

-curatarea ranilor;

-aplicarea produselor terapeutice;

-tratarea eczemelor;

Trombozele venoase superficiale

Partea interna a peretelui venos este adesea centrul unui focar inflamator. Aceasta flebita este insotita de iritatie, durere si caldura de-a lungul axului atins superficial. Acest fenomen ia nastere din cauza numeroaselor tromboze, vizilbile ca un cordon sub piele.

Prevenirea trombozelor venoase profunde

Atunci cand atinge o vena profunda, tromboza reprezinta un risc pentru circulatie. TVP reprezinta o cauza importanta a afectiunilor venoase cronice (STP, ulcer, edem). In acest caz, riscurile sunt reprezentate de:

-individ: persoana in varsta;

-imobilizare: reducerea oxidarii celulare, deficit in inhibitorii coagularii;

-interventie chirurgicala;

-patologie asociata (inflamatie, insuficienta cardiaca, respiratorie, cancer).

Kinetoterapia:

-presoterapie intermitenta;

-drenaj postural;

-mobilizari articulare si exercitii pentru intretinerea musculaturii.

Traombozele venoase profunde (TVP)

TVP ste o boala fara simptome evidente, insa trebuie cautate unele semne: dureri ale gambei, mai ales in dorsi flexie, febra inexplicabila, crestera frecventei cardiace, turgescenta venoasa in decubit, edem. Daca se confirma existenta bolii, se intervine cu tratament trombolitic intravenos sau subcutanat, pentru a impiedica dezvoltarea cheagului.

Kinetoterpaia:

-in decubit ventral, piciorul are tendinta sa ia pozitia echin, dar din momentlu punerii bandajului, piciorul trebuie mentinut la 90˚, in raport cu gamba;

-daca se foloseste un bandj inelastic, intinderea produsa la fiecare flexie face ca materialul sa alunece, descoperind articulatia;

-tehnici manuale de dizolvare a cheagului;

-drenaj prin ridicarea picioarelor de pe pat;

-respiratie ampla;

-presoterapie usoara;

-punera gambelor la orizontala pe un suport moale.

Sindromul post-trombotic (SPT) si edemul venos (fleboedemul)

La o mare parte dintre pacienti, in ciuda unei bune acoperiri medicamentoase, TVP dezvolta un real deficit: SPT. Membrul prezinta o hiperpresiune de repaus, ce creste in timpul mersului. La efort aportul arterial este crescut si nu este drenat eficient din cauza retelei venoase obstruate. Aici se poate forma o claudicatie venoasa la coapsa si gamba atunci cand tromboza este mare. Extinderea edemului in spatele piciorului survine secundar dupa evolutie de aproape 10 ani. Ea reflecta consecintele deteriorarii sistemului limfatic profund. Manifestarile sclerodermice ating in general 1/3 inferioara a gambei, pielea este fina si pigmentata, variind de la galben la brun negricios, in functie de vechimea problemei. Pot exista mici rani nepigmentate, si ulceratii deschise sau cicatrizate.

Kinetoterapia:

-purtarea de ciorapi adecvati;

-masaj in absenta problemelor trofice: efleuraje lente la nivel sural;

-daca exista probleme trofice: drenaj fara tractiuni cutanate;
-presoterapia intermitenta usoara, cu drenaj;

-mes cu pantofi cu talpa sub 5 cm;

-mers pe bicicleta;

-respiratie ampla;

-reducerea efortului;

-evitarea pozitiilor statice prelungite, a surselor de caldura;

-evitarea imbracamitii stramte;

-crioterapie.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate