Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Profilaxia


Profilaxia


Profilaxia include toate masurile aplicate individului, familiei si societatii pentru a promova si pastra starea de sanatate, pentru a preveni bolile si a reduce consecintele acestora si desigur, pentru a evita decesele premature.
La nivel individual profilaxia se realizeaza in cadrul clasic al sistemului de ingrijiri medicale prin serviciile medicale oferite de institutiile de ocrotire a sanatatii: cabinete medicale, ambulatorii de specialitate, spitale etc.

Profilaxia la nivelul intregii populatii constituie obiectul sanatatii publice si se realizeaza prin programe comunitare de promovare a sanatatii.

Activitatea medicului de familie are ca obiectiv pastrarea starii de sanatate a unui individ sau a unei colectivitati, refacerea ei in caz de alterare si grija de a nu se produce trecerea de la starea de sanatate la starea de boala.

Rolul MF este de promovare a sanatatii realizata prin actiuni de preventie primara si de tratare a bolilor prin actiuni de preventie secundara si tertiara.



Activitatea preventiva vizeaza atat afectiunile care pot aparea datorita unui stil de viata nesanatos, cat si a bolilor profesionale intalnite la populatia activa.

Masurile de profilaxie primara au in vedere identificarea factorilor de risc in populatie, informarea pacientilor cu privire la legatura dintre stilul de viata si starea de sanatate, stimularea schimbarilor comportamentale la nivelul populatiei, care sa sustina un stil de viata sanatos etc.
Eficienta programelor de promovare a sanatatii la nivelul intregii populatii se bazeaza in primul rand pe faptul ca majoritatea bolilor cronice ale civilizatiei se datoreaza unui numar relativ restrans de factori de risc care sunt modificabili.

Actiunile de profilaxie a bolilor cronice trebuie sa se concentreze pe combaterea factorilor de risc intr-o maniera integrata. Interventia la nivelul familiei si comunitatii este esentiala pentru prevenire pentru ca factorii de risc sunt inradacinati adanc in structura sociala si culturala a societatii.

Preventia primara urmareste preantampinarea aparitiei bolii prin masuri aplicate mediului si individului.

In aceasta categorie de servicii intra:

- interventia asupra mediului: igiena, microclimatul, poluarea, etc.;

- stabilirea unui program de imunizari in scopul prevenirii aparitiei unor boli cu potential de morbiditate, invaliditate si mortalitate crescut;

- activitatea de consiliere cu privire la evitarea fumatului, promovarea activitatii fizice, dieta adecvata, evitarea consumului de alcool si droguri, evitarea accidentelor prin purtarea centurii de siguranta, etc.

Preventia primara este specifica medicinei de familie, deoarece numai medicul de familie vine in contact cu omul sanatos.

Preventia primara se poate face prin:

-actiuni asupra individului

-actiuni asupra familiei si comunitatii

-actiuni asupra mediului

A. Actiunile asupra individului vor privi:

supravegherea starii de sanatate

identificarea si combaterea factorilor de risc interni si externi

asigurarea optima a nevoilor

evitarea exceselor

respectarea normelor de igiena

respectarea unui stil de viata corespunzator

cultivarea factorilor sanogenetici

educatia sanitara

B.Actiunile asupra mediului familial urmaresc:

conditiile de locuit (suprafata locuintei, conditiile igienico-sanitare, iluminatul, alimentarea cu apa, indepartarea reziduurilor, incalzirea locuintei)

alimentatia in familie (respectarea normelor de igiena a alimentatiei, procurarea si pastrarea alimentelor, asigurarea nevoilor alimentare evitarea carentelor si a exceselor)

conditiile epidemiologice din familie (existenta unor boli infectioase sau parazitare)

obiceiurile familiale (privind alimentatia, petrecerea timpului liber, consumul de alcool sau de droguri)

relatiile dintre membrii familiei (stari tensionate, stresuri familiale, familii dezorganizate, familii violente, familii abandonate)

C.In cazul mediului social, mf va trebui sa acorde importanta cuvenita:

factorilor culturali

implicarii sociale a individului

pozitiei sociale a individului

factorilor economici

stresurilor psihosociale

patologiei sociale

starii de sanatate a colectivitatii respective

D.In ceea ce priveste ecosistemul in care traieste colectivitatea respectiva, medicul de familie trebuie sa urmareasca:

poluarea chimica si fizica

modificarile intervenite in habitat

modificarile intervenite in biocenoza

influenta asupra starii de sanatate a colectivitatii respective





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate