Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Retinopatia diabetica
Retinopatia diabetica (RD) este cea mai importanta complicatie oculara pe termen lung a diabetului zaharat, microangiopatia retininana constituind unul dintre primele semne de afectare vasculara.Afecteaza atat pacientii cu T1 DM cat si pe cei cu T2 DM si netratata va duce la pierderea vederii.În tarile industrializate, RD reprezinta prima cauza de orbire la pacientii cu varste intre 20 si 74 de ani.UKPDS (United Kingdom prospective diabetes study) a relevat o relatie directa intre nivelul glicemiei si riscul complicatiilor microvasculare astfel ca, pentru fiecare procent de scadere a HbA1c a corespuns o reducere cu 35% a complicatiilor microvasculare.
Leziunile din retinopatia diabetica.
Scaderea acuitatii vizuale la pacientii cu RD se produce prin mai multe mecanisme:
vederea centrala poate fi compromisa prin aparitia edemului macular sau a nonperfuziei capilare
neovasele din RDP si contractia tesutului fibros pot distorsiona retina, putand duce la dezlipire de retina tractionala cu scaderea marcata a vederii;
neovasele pot sangera, producand hemoragie vitreana sau preretiniana.
Semnele de ischemie retiniana sunt: microanevrismele, ocluziile capilare, exudatele, anomaliile microvasculare intraretiniene, neovase pe disc sau in alta parte, tesut fibros, tractiuni vitreene.
Dilatatia capilarelor. Este cea mai precoce manifestare a RD. Ele nu sunt vizibile la examinarea fundului de ochi, dar pot fi evidentiate angiofluorografic.
Microanevrismele. Sunt dilatatii saculare localizate ale capilarelor si reprezinta de obicei primul semn vizibil, la fundul de ochi. Ele sunt localizate in stratul nuclear intern.
Exudatele dure. Sunt depozite lipoproteice extravazate prin peretii hiperpermeabili ai microanevrismelor si capilarelor. Ele pot fi diseminate retinian difuz, dar mai des se organizeaza in zone inelare (complete sau incomeplete) cu aspect circinat, fiecare inel circumscriind o zona de retina edematoasa in vecinatatea unor microanevrisme.
Hemoragiile intraretiniene. Sunt expresia ruperii totale a barierei hematoretiniene..Din punct de vedere morfologic ele pot fi:
- punctiforme (in punct sau pata) localizate in stratul nuclear intern, cu dimensiuni mai mari decat microanevrismele;
in flacara, localizate in stratul superficial al fibrelor nervoase cu interesarea capatului arterial al capilarelor; aceste leziuni nu sunt specifice retinopatiei diabetice, ele aparand si in ocluziile venoase retiniene, retinopatia hipertensiva sau nefropatie.
Exudatele moi (vatoase sau cotonoase). Reprezinta zone de microinfarcte in stratul fibrelor nervoase retiniene secundare ocluziilor arteriolelor terminale. Apar ca pete albicioase situate superficial la nivelul stratului fibrelor nervoase.
Anomalii microvasculare intraretiniene. Reprezinta elemente vasculare situate in straturile retinei cu ramificatii ale caror numar, frecventa si angulatie sunt diferite de cele ale vascularizatiei normale. Apar in zone cu marcata ocluzie capilara, frecvent asociata si cu ocluzia vaselor mai mari.
Neovascularizatia retiniana. Apare in retinopatia proliferativa si se poate localiza la periferia retinei sau la suprafata discului optic
Dezlipirea de retina. Dezlipirea de retina tractionala apare ca o denivelare gri, concava, din varful careia pornesc benzi fibroase ce vin in contact cu hialoida posterioara. Daca este implicata macula, apare o scadere marcata a acuitatii vizuale.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate