Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Investitia. Definitie:
Investitia este o activitate care are ca scop folosirea unei sume de bani in vederea obtinerii unor profituri viitoare. In sens larg investitia reprezinta sacrificiul unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si incert.
Trebuie avuta in vedere si relatia distincta dintre investitie si economisire. Economisirea poate fi definita mai curand ca un simplu consum amanat, in timp ce investitia reprezinta de fapt un consum sacrificat in prezent in intentia obtinerii unui consum viitor mai mare. Investitia mai are in plus si un caracter real, in sensul ca ea poate determina cresterea in viitor a productiei nationale.
Investitia internationala si formele ei:
Formele investitiilor internationala reprezinta modalitatile concrete prin care un agent economic realizeaza o investitie internationala, adica ori de cate ori:
cumpara actiuni de pe o piata straina sau emise
de o firma din alta
cumpara obligatiuni de pe o piata straina sau emise de o firma straina;
construieste "pe loc gol" o societate noua sau
deschide o filiala in alta
acorda un credit financiar unui agent economic
dintr-o alta tara sau unui agent economic strain ce opereaza in propria
preia (achizitioneaza) o firma straina sau fuzioneaza cu o firma straina;
participa cu capital investitional la construirea de societati mixte;
incheie contracte internationale de leasing sau franchising.
Investitia internationala presupune existenta a cel putin doi agenti economici: agentul economic emitent si agentul economic receptor al investitie. Ca atare , exista doua tipuri de investitii internationale - directe si de portofoliu - care se refera la raportul ce se stabileste intre emitent si receptor.
Investitiile straine pe piata de capital au dat de multe ori tonul evolutiilor la bursa atat in sens pozitiv prin intrari de capital cat si in sens negativ, prin reorientarea lichiditatilor catre alte piete sau alte instrumente financiare. Datorita dimensiunilor mici la capitole ca numar emitenti, capitalizare, total valoric mediu zilnic tranzactionat, am putea spune ca pietele de capital emergente sunt mult mai sensibile la aceste miscari de capital strain. In Romania, procentul investitiilor nerezidentilor nu este unul mare in comparatie cu cel existent in alte tari europene dar forta financiara a strainilor s-a imprimat in evolutia blue-chips-urilor la bursa atat prin sustinerea trendurilor ascendente cat si prin alimentarea celor descendente.
Dobandirea calitatii de membru NATO si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana au dus la imbunatatirea imaginii mediului investitional romanesc si la sporirea atractivitatii acestuia din partea nerezidentilor. In cifre acest lucru poate fi observat atat pe bursa unde in perioada 2003/2005 valoarea totala a intrarilor de capital strain a crescut de 3,87 ori cat si ca urmare a totalului investitiilor straine directe anuale ce au fost de 2,23 ori mai mari in 2005 cumparativ cu cele cele inregistrate in 2003. Cumulat in perioada 1991-2005 investitiile straine totale directe au fost de peste 13,19 mld. euro iar in perioada 2000-iunie 2006 cumulat intrarile de capital strain la bursa au fost de 3,082 mld. euro. Mai mult, in 2004, anul integrarii in NATO, americanii au fost nerezidentii cei mai interesati de titlurile listate la bursa romaneasca, in acel an cumuland circa 25,60% din totalul achizitiilor facute de straini.
In ultimiii cinci ani , daca ne-am raporta doar la tranzactiile de cumparari si vanzari inregistrate pe emitentii listati la Bursa de Valori Bucuresti, atat ponderile achizitiilor facute de nerezidenti in totalul valoric al tranzactiilor la BVB cat si cele ale vanzarilor, sunt mult mai mici decat ponderile inregistrate de cumpararile si vanzarile rezidentilor. In anul 2005, ponderea cumpararilor facute de nerezidenti in total a fost de 31,21% iar ponderea vanzarilor strainilor in total de 21,97%.
In ultima perioada, Romania a beneficiat de o crestere economica accentuata, de o reducere continua a inflatiei, de accelerarea procesului de privatizare si de restructurarea economiei, obtinand in 2004 intr-un raport al Comisiei Europene statutul de economiei de piata functionala. In 2005, Romaniei i s-a imbunatatit perpectiva de rating de credit de la stabil la pozitiv, din partea agentiei Standard&Poor'. Alte rating-uri obtinute au fost: cel din 2004 din partea Fitch, ce a imbunatatit cu doua pozitii riscul de tara privind creditele pe termen lung pe principalele valute convetibile. Un alt pas inainte facut a fost modificarea sistemului de impozitare de la 25% impozit pe profit pentru persoane juridice si 18-40% impozit pe veniturile persoanelor fizice la un impozit fix de 16%.
Evolutii investitii straine 2005-2006:
Raportat strict la volumul tranzactiilor, interesul investitorilor straini pentru bursa romanesca a scazut treptat, valorea totala a cumpararilor facute de nerezidenti scazand de la luna la luna. Astfel, de la o valoarea a lor de circa 521 de milioane RON in luna ianuarie aceasta ajunge sa fie de doar 189 milioane RON in iunie. Daca valoarea cumpararilor a scazut in ianuarie-iunie 2006 cu procente de 14,5% in perioada februarie/ianuarie, de 44,7% in martie/februarie, de 47,43% in aprilie/ martie, a crescut cu 70% in mai/aprilie si a scazut din nou cu 14.1% in iunie/mai, nu acelasi lucru avem in cazul vanzarilor a caror valoare se mentine aproximativ constanta in primele trei luni ale anului urmand ca apoi aceasta sa scada brusc, in luna aprilie fiind de circa 2,8 ori mai mica.
Cea mai mare pondere in totalul tranzactiilor facute de nerezidenti pe piata de capital romaneasca au avut-o cele pe titlurile emitentilor listati la Bursa de Valori Bucuresti, doar o mica parte a acestora fiind tranzactii de cumparari sau vanzari pe titlurile emitentilor listati pe Rasdaq.
Comparativ cu anul 2005, in prima parte a anului 2006 ponderea achizitiilor de titluri ale emitentilor bancari in totalul cumpararilor facute de straini a crescut pana la 21,56% fata de o pondere de doar 14,01% inregistrata in 2005, insa pozitia de net vanzatori a nerezidentilor inregistrata in anul 2005 pe emitentii bancari este pastrata si in anul 2006. In ceea ce privesc emitentii din sectorul financiar, ponderea in totalul cumpararilor facute de nerezidenti nu a suferit modificari majore in cele doua perioade , insa in 2006 se observa ca strainii isi intensifica mult mai mult pozitiile de vanzatori, ponderea vanzarilor in total acestora facute de straini fiind de 36,54% in 2006 fata de doar 23,93% in 2005 iar in valoare absoluta in prima parte a anului 2005 vanzarile strainilor de titluri apartinand sectorului financiar a fost de 192,02 mil lei fata de o valoare de 504,277 in primul semestru al anului 2006. Si emitentii sectorului petrolier au fost intens tranzactionati de straini in perioada 2005-2006. Diferenta dintre cele doua perioade este ca in 2005 si emitentii ocupati in fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului au fost de interes pentru nerezidenti, ponderea cumpararilor facute in total fiind de 7,95% iar cea a vanzarilor de 13,6%, per total insa nerezidentii fiind net vanzatori, diferenta dintre totalul vanzarilor si totalul cumpararilor fiind de peste 76 mil lei, in anul 2006 ponderile pe acesti emitenti fiind mult mai mici.
Ca si structura, domeniul de activitate ce a atras cea mai mare valoarea a fost industria cu un procent de 52% din totalul investitiilor straine directe inregistrate in perioada 1991-2005, dupa aceasta urmand serviciile profesionale cu un procent de 21,7% din total si comertul cu 14,9%, celelalte domenii detinand ponderi de sub 10% din total.
Companiile straine au injectat 35,7 milioane euro in firmele de asigurari in primul semestru, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Investitiile straine directe de capital din Romania, potrivit statisticilor Registrului Comertului, au cumulat in primele sase luni ale anului 1,141 miliarde euro, in crestere cu 86,1% fata de aceeasi perioada de anul trecut, cand au fost de 613,1 milioane euro.
Companiile de leasing au atras 30,6 milioane euro in primul semestru din 2007, atingand 2,68% din totalul investitiilor straine directe de capital, datorita majorarilor de capital, a preluarii Romstal de catre belgienii de la KBC si a deschiderii unor afaceri noi, arata datele Registrului Comertului.
Potrivit datelor bancii centrale, care includ si liniile de credit
intragrup, investitiile straine directe in
Societatile de leasing care au beneficiat de infuzie de capital strain sunt: Fortis Lease Romania IFN (10,08 milioane euro), Capa Finance Institutie Financiara Nebancara (830.000 mii euro), Credit Europe Leasing IFN (8,39 milioane euro), Romstal Leasing IFN (1,866 milioane euro), Redwood Company IFN (1,32 milioane euro), BRD Finance IFN (8,12 milioane euro), potrivit statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Fortis Lease Romania IFN este detinuta in proportie de 99,99% de Fortis
Lease Group SA cu sediul in Luxemburg. Activitatea Fortis Lease in
Credit Europe Leasing IFN SA a incheiat in 2006 aproximativ 4.000 de contracte in valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. La sfarsitul primului trimestru din 2007, Credit Europe Leasing IFN SA a incheiat 840 contracte, in valoare totala de peste 41 milioane euro. Credit Europe Leasing IFN are ca actionar majoritar Credit Europe Bank NV (Olanda) care controleaza 99% din actiunile companiei, urmata de grupul financiar international Fiba International Holding NV (Olanda), care detine diferenta de 1%. Compania functioneaza in conformitate cu legislatia olandeza si opereaza sub supravegherea directa a Bancii Nationale a Olandei NV (The Dutch Central Bank).
Romstal Leasing a acordat in primul semestru al acestui an finantari in
valoare totala de 87,6 milioane euro, in crestere cu circa 35% fata de aceeasi
perioada a anului 2006, pe fondul avansului puternic al afacerilor pe
segmentele imobiliar si al echipamentelor. Romstal Leasing ocupa locul
cinci in topul societatilor de leasing din
La finalul anului 2006, divizia de leasing a grupului financiar belgian KBC - KBC Lease - a achizitionat pachetul majoritar de actiuni in cadrul Romstal Leasing pentru 70 de milioane de euro, tranzactia fiind finalizata in luna martie a acestui an. KBC Lease are peste 1.500 de angajati si activeaza in 14 tari din Europa de Vest, precum si in tari din Europa Centrala si de Est. KBC Lease a inregistrat anul trecut un profit net de 44,6 milioane euro, la un portofoliu de contracte finantate de peste 5,5 miliarde euro.
BRD Finance este o companie mixta creata de BRD - Groupe Societe Generale impreuna cu Franfinance, filiala Societe Generale specializata in credite de consum. BRD Finance IFN estimeaza o crestere cu circa 10% a cifrei de afaceri in acest an, fata de 2006, cand afacerile sale au insumat 487 milioane lei.
BRD Finance activeaza pe piata romaneasca din luna aprilie 2004 si este
prezenta in peste 3.000 de magazine si retele de retail din
BRD - Groupe Societe Generale este a doua banca din
Harta marilor investitii straine:
Anul 2008 aduce sapte miliarde de euro in economia romaneasca
Investitorii
continua sa considere Romania o tinta interesanta. Ultimele luni au fost
animate, multe firme puternice alegand
Domeniile cu cele mai mari sanse de
expansiune au fost cel auto, energetic si IT, dar nu trebuie ignorate nici
ramurile care se dezvolta pe langa aceste sectoare. Romania castiga punct dupa punct la
capitolul investitii straine directe. Marile companii si-au indreptat atentia
catre acest colt al Europei, motivul principal fiind acela ca aici pot gasi
mana de lucru mult mai ieftina decat in Vest, dar si conditii optime realizarii
unui profit cat mai mare. Perioada
scursa de la aderarea tarii noastre la UE a insemnat o dezvoltare economica
sustinuta, in special datorita infuziei de capital strain. Exista insa
dezechilibre majore intre industrii, unele beneficiind de sustinere financiara,
altele nu. "Conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei,
investitiile straine directe au atins in anul 2007 valoarea de 7,141 miliarde
euro, acoperind deficitul de cont curent in proportie de 41,9%. Statisticile
BNR din 2007 releva ca 52% din investitiile straine au fost credite intra-grup,
diferenta constand in participatiile la capital si profitul reinvestit".
Desi mai multe companii mari si-au
deschis sucursale in diverse regiuni ale Romaniei, Bucurestiul continua sa
concentreze jumatate din investitiile straine. "Cel mai mare numar de societati
comerciale cu participare straina in ansamblul societatilor, precum si cea mai
mare pondere a capitalului social subscris revin dominant Regiunii
Bucuresti-Ilfov (peste 50%). Pe locurile urmatoare, dar numai din punctul de
vedere al ponderii societatilor comerciale cu capital strain, se situeaza
Regiunile Vest, Nord-Vest si Centru, in timp ce, din punctul de vedere al valorii
capitalului subscris, dupa Bucuresti se situeaza regiunile mai slab dezvoltate sud-muntenia,sud-est.
In primele sapte luni ale anului 2009 investitiile straine de capital s-au cifrat la 4,2 miliarde euro, potrivit datelor BNR.
In 2010 fluxurile de capital strain se va mentine la niveluri scazute, iar investitiile efective ale statului roman sa fie chiar sub nivelul din 2009, in timp ce o redresare semnificativa ar urma sa fie mai evidenta din 2011.
In 2010 investitiile in lei sunt mai profitable pentru un orizont de 6 sau 12 luni, luand in calcul randamentele actuale, daca leul nu se depreciaza peste 4,55 lei/euro. Daca leul se apreciaza insa fata de euro in intervalul mai sus mentionat, castigul investitorului va fi mai mare de 9% sau 4,5%.
Totusi, fata de 2009, investitiile straine directe in
In 2010 investitiile vor ramane o prioritate si se spera ca nivelul investitiilor de capital nu va scadea.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate